joi, mai 22, 2008

Mitrea: Băsescu a încălcat legea dacă nu a spus numele celor ce au solicitat intervenţia în Justiţie



Traian Băsescu (Imagine: Mediafax Foto)
Şeful de campanie al PSD, Miron Mitrea, a declarat, joi, la Craiova, că preşedintele Traian Băsescu a comis o ilegalitate nefăcând publice numele politicienilor care i-au solicitat să intervină în justiţie şi că tot grav e că "şeful statului a lăsat impresia că poate interveni în actul de justiţie". Miron Mitrea apreciază ca fiind "grav" faptul că preşedintele Traian Băsescu nu a făcut publice numele politicienilor care i-au solicitat ajutorul în anumite dosare care se aflau în cercetare. "Dacă asta s-a întâmplat şi domnia sa nu a făcut-o publică, a încălcat legea. Nu cred că poate exista un risc mai mare pentru Justiţie, ca preşedintele României să fie solicitat de diferiţi oameni să intervină şi să nu facă public acest lucru", a declarat Mitrea, citat de corespondentul MEDIAFAX.

Şeful de campanie al PSD apreciază că declaraţiile pe care şeful statului le-a făcut recent fac parte dintr-un "joc" prin care Traian Băsescu doreşte să ajute PDL, partid "aflat în cădere". "Mi se pare o problemă de securitate naţională dacă s-a întâmplat aşa. Nu am niciun motiv să nu-l cred. Spune acuma despre aceste lucruri pentru a se pregăti de campania electorală, ca atunci când începe să dea numele potrivite să-l ajute pe el, dar mai ales pe PDL, care în toate sondajele arată că e în cădere liberă. Încearcă să se folosească de acest mod de care se foloseşte foarte des, de a arunca petarde pe piaţă. Dacă a avut asemenea cazuri, trebuie să iasă în acel moment şi să spună cutare şi cutare a vrut asemenea intervenţii", a mai spus deputatul PSD. Mitrea apreciază că şeful statului a lăsat "impresia" că putea interveni în actul de Justiţie. "Mai este un lucru grav. A dat tot timpul impresia că ar fi putut să intervină, dar nu a făcut-o. Nu a vrut pentru aceia, o fi vrut pentru alţii. După cum arată azi dosarele pe piaţă, vă spun eu sigur că pentru unii nu a vrut, iar pentru alţii a vrut", a mai spus Mitrea. Deputatul PSD susţine că sunt şi persoane care "nu au solicitat" ajutorul preşedintelui Traian Băsescu, cunoscând jocurile politice pe care le face DNA. "Alţii nu au cerut, pentru că cei care au ştiut că toată scena asta cu DNA-ul este un joc politic, nu au vrut. Cum vă explicaţi că dosarele apar la momentul «oportun»? Dosarul meu a stat din iunie 2007 până în martie 2008, nu am auzit nimic de el, nu m-a întrebat nimeni de seamă. Brusc, a început campania, iar în momentul în care am fost numit coordonator al campaniei, au pus dosarul pe masă", a mai spus Miron Mitrea.

Poate nu am fost eu prea atent... dar parcă domnul Miron Mitrea nu a stipulat ce paragraf/articol de lege a încălcat preşedintele României. Aş sugera domnului Mitrea să dea şi astfel de informaţii, nu toţi suntem parte a sistemului legislativ să cunoaştem legile ca şi cum am respira. Tăinuirea este descrisă foarte bine de Codul Penal:

Art. 221. – Tainuirea

Primirea, dobândirea sau transformarea unui bun ori înlesnirea valorificarii acestuia, cunoscând ca bunul provine din savârsirea unei fapte prevazute de legea penala, daca prin aceasta s-a urmarit obtinerea, pentru sine ori pentru altul, a unui folos material, se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la 7 ani, fara ca sanctiunea aplicata sa poata depasi pedeapsa prevazuta de lege pentru infractiunea din care provine bunul tainuit.

Tainuirea savârsita de sot sau de o ruda apropiata nu se pedepseste.


Favorizare a infractorului este descrisă ţi ea în Codul Penal:

Art. 264. - Favorizarea infractorului

Ajutorul dat unui infractor fara o întelegere stabilita înainte sau în timpul savârsirii infractiunii, pentru a îngreuia sau zadarnici urmarirea penala, judecata sau executarea pedepsei ori pentru a asigura infractorului folosul sau produsul infractiunii, se pedepseste cu închisoare de la 3 luni la 7 ani.

Pedeapsa aplicata favorizatorului nu poate fi mai mare decât pedeapsa prevazuta de lege pentru autor.

Favorizarea savârsita de sot sau de o ruda apropiata nu se pedepseste.


Mai putem vorbi despre omisiunea de a încunostinta organele judiciare, iarăţi descrisă magistral de codul penal:

Art. 265. - Omisiunea de a încunostinta organele judiciare

Fapta de a nu aduce la cunostinta organelor judiciare a unor împrejurari care, daca ar fi cunoscute, ar duce la stabilirea nevinovatiei unei persoane trimise în judecata sau condamnate pe nedrept ori la eliberarea unei persoane tinute în arest preventiv pe nedrept, se pedepseste cu închisoare de la 3 luni la 1 an sau cu amenda.

Fapta prevazuta în alineatul precedent nu se pedepseste daca prin aducerea la cunostinta, persoana care are aceasta obligatie ar produce un prejudiciu pentru ea, pentru sotul sau sau pentru o ruda apropiata.

Ce ar mai fi de adăugat? A, da:

Art.122. – Termenele de prescriptie a rãspunderii penale pentru persoana fizicã sunt:

Termenele de prescriptie a raspunderii penale sunt:

c) 8 ani, când legea prevede pentru infractiunea savârsita pedeapsa închisorii mai mare de 5 ani, dar care nu depaseste 10 ani;

d) 5 ani, când legea prevede pentru infractiunea savârsita pedeapsa închisorii mai mare de un an, dar care nu depaseste 5 ani;


Domnule Mitrea! Hai să fim serioşi. Poate că au măsurat unii termopanele domnului Năstase ca să ne ofere un spectacol vesel, dar nici chestiunea asta cu încălcarea legii prin tăinuirea unei eventuale tentative care nu ar putea fi demonstrată decât prin declaraţii unu la unu... nu prea ţine. Poate că ar fi mai bine să trecem peste acest moment şi să continuăm spectacolul plin de artificii din campania electorală.

Un comentariu:

Anonim spunea...

Ai dreptate, nici-unul din articolele citate nu e aplicabil, e nostima invocarea aceluia cu tainuirea care este pe dos.
Si astfel da dastepti vor sa ne conduca???