joi, mai 22, 2008

Deşi a mai spus o dată, domnul Tăriceanu simte nevoia să repete


Măsurile Guvernului italian vizează imigranţi din ţări non-UE
Primu-ministru, Călin Popescu-Tăriceanu (Imagine: Mediafax Foto)
Măsurile privind siguranţa publică adoptate de Guvernul italian vizează în principal imigranţii ţărilor non-UE şi nu în mod special pe românii din Italia, fiind însă necesară o evaluare pentru ca Executivul român să prezinte un punct de vedere oficial bine documentat, a declarat, joi, premierul Călin Popescu Tăriceanu. Întrebat de presă cum comentează măsurile adoptate de Guvernul italian, premierul a răspuns că, la prima vedere, ceea ce a decis Executivul de la Roma este concordant cu declaraţiile de până în prezent ale oficialilor. "Nu sunt măsuri care să vizeze în mod special pe românii care lucrează în Italia, sunt măsuri care vizează cu precădere imigranţii din ţările non-UE, însă vă pot spune că măsurile adoptate de Guvernul italian necesită o evaluare atentă pe care am cerut-o Ministerului de Externe, Ministerului de Interne şi Departamentului pentru Afaceri Europene, pentru a ne putea formula un punct de vedere foarte bine documentat şi oficial", a spus Tăriceanu.

Comisarul european Leonard Orban a precizat că, în opinia Comisiei Europene, limitarea liberei circulaţii a persoanelor nu poate fi făcută plecând de la criterii de ordine publică. "În opinia CE, limitarea liberei circulaţii a persoanelor nu poate fi făcută plecând de le criterii de ordine publică. Nu este acceptabil acest demers. În ceea ce priveşte pachetul de acte normative adoptate de partea italiană, Comisia Europeană le va analiza în momentul în care ele vor fi confirmate de către Parlament şi, dacă vor exista probleme, va reacţiona", a spus Orban. El a amintit că, în baza directivei UE, expulzările pot fi decise doar în cazuri absolut excepţionale şi numai individual. "Măsurile trebuie să fie proporţionale şi deplin justificate. Sigur, există posibilitatea de a face apel întâi la instanţele statului care face expulzarea şi, ulterior, la instanţele superioare, la Curtea Europeană de Justiţie", a adăugat comisarul european. Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Camelia Spătaru, a declarat anetrior că măsurile privind siguranţa publică adoptate de Guvernul italian sunt analizate de experţi din Ministerul de Externe, Ministerul Internelor şi Ministerul Justiţiei, urmând ca Executivul român să formuleze un punct de vedere.

Ministrul de Externe, Lazăr Comănescu, a anunţat, joi, în prima sa conferinţă de presă de la preluarea mandatului, că una dintre priorităţile sale o va constitui situaţia românilor din străinătate. El a spus că are pregătit un set de măsuri în privinţa acestora şi a precizat că mai multe amănunte în legătură cu acestea vor fi anunţate după ce le va prezenta personal premierului, în maximum şapte zile. Referindu-se la protejarea Românilor din străinătate, Comănescu a menţionat cu precădere activitatea consulară. Ministrul s-a declarat ferm convins că este necesară o schimbare substanţială de abordare, dar şi de structură în ceea ce priveşte acest domeniu. El a precizat că după intrarea României în UE foarte multe dintre aspectele legate de activitatea consulară s-au schimbat, mai ales în ceea ce priveşte spaţiul Uniunii Europene. El a spus că aici sunt necesare în special servicii de natură notarială. Lazăr Comescu a spus că printre măsurile vizate se află creşterea numărului de consulate. El a spus că are în vedere deschiderea unui număr de 5-6 astfel de instituţii numai în Italia.

Niciun comentariu: