vineri, mai 23, 2008

Patriarhia Română consideră că ideea sindicatelor preoţeşti aparţin celor "ispitiţi de duh de răzvrătire"


The image “http://theologhia.files.wordpress.com/2007/11/sigla-patriarhia-romana.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.
În legătură cu iniţiativele unor preoţi din diverse zone ale ţării de a înfiinţa sindicate ale clerului, Patriarhia Română a făcut o serie de precizări pe care vi le prezentăm în continuare.
The image “http://www.tehnopol.ro/UserFiles/article/250px-DanielCiobotea_10231110.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.
Iniţiativa înfiinţării de sindicate ale preoţilor este necanonică, nestatutară şi nelegală. Conform modului de organizare şi funcţionare al Bisericii Ortodoxe Române, problemele şi doleanţele preoţilor trebuie exprimate şi discutate în conferinţele protopopeşti lunare, cercurile pastorale, şedinţele Permanenţelor Consiliilor Eparhiale, conferinţele pastoral-misionare eparhiale trimestriale, şedinţele Sinoadelor Mitropolitane şi cele ale Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, nu în sindicate de factură laică.

În general, se constată că iniţiativele de a înfiinţa sindicate preoţeşti aparţin unor preoţi care sunt ispitiţi de duh de răzvrătire, de dezbinare şi ieşire din disciplina şi comuniunea bisericească.

Preotul nu este angajatul laic al unei societăţi comerciale, ci este investit de ierarhul său cu responsabilitatea unei misiuni sfinte care are ca scop mântuirea şi slujirea comunităţii de credincioşi pe care o păstoreşte. El nu poate face grevă, lăsând copiii nebotezaţi, mirii necununaţi, bolnavii nespovediţi, morţii neîngropaţi şi credincioşii neîmpărtăşiţi pentru că are salariul prea mic.

The image “http://k53.pbase.com/o4/22/602422/1/54881800.BucharestStreetsPatriarhiaRomanasvga.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.

De altfel, salariul preoţilor nu este negociabil, deoarece acesta este stabilit prin Legea nr. 142/1999 privind sprijinul Statului pentru salarizarea clerului, care acum se află în stadiul de amendare şi aprobare în Parlament. Întrucât sprijinul oferit de Stat pentru salariul clerului este completat din contribuţia credincioşilor, un sindicat al preoţilor este implicit îndreptat şi împotriva propriilor enoriaşi.

Iar, conform Legii sindicatelor nr. 54/2003, personalul de conducere nu se poate organiza în sindicate. Ca atare, preoţii, fiind conducători ai parohiilor, nu se pot organiza în sindicate.

Pentru clarificarea şi rezolvarea problemelor de orice fel ale preoţilor, Patriarhia Română recomandă fiecărei eparhii consultarea şi identificarea unor soluţii practice de solidaritate între parohii pentru sprijinirea preoţilor, în primul rând, a celor din parohiile sărace.

Niciun comentariu: