luni, mai 19, 2008

Vernisaj la Muzeul Naţional Cotroceni


Muzeul Naţional Cotroceni organizează în perioada 21-24 mai 2008, cea de-a XIII-a ediţie a Colocviului Naţional de Istorie, Istoria Artei Decorative, Conservare-Restaurare şi Relaţii Publice, al cărui obiectiv îl reprezintă valorificarea cercetării desfăşurate de specialiştii din muzee şi institute de cercetare.
http://www.romanianvoice.com/images/images/Ro052_Buc.jpg
În cadrul acestei sesiuni participă specialişti din Bucureşti şi din ţară: Iaşi, Timişoara, Craiova, Constanţa, Târgovişte, Vaslui, Braşov etc. În deschiderea lucrărilor colocviului, pe data de 21 mai 2008, orele 13.00, vor fi vernisate două expoziţii: „Modă şi veşminte la Curtea Regală a României“ - organizator dr. Ştefania Ciubotaru şi „Familia regală din România în cărţi poştale ilustrate“ - organizator dr. Mădălina Niţelea.

Expoziţia „Modă şi veşminte la Curtea Regală a României“ este un proiect comun al Muzeului Naţional Cotroceni şi al Muzeului Militar Naţional „Regele Ferdinand I“, la care s-au alăturat Arhivele Naţionale ale României, Muzeul Unirii din cadrul Complexului Muzeal Naţional „Moldova“ - Iaşi şi doamna prof. univ. dr. Adina Nanu, care deţine o impresionantă colecţie de costume de epocă din perioada anilor 1900 - 1940.

În cadrul expoziţiei pot fi admirate câteva obiecte de vestimentaţie şi accesorii care au aparţinut reginei Maria a României - mantie cu motive naţionale, costume populare, uniforma de colonel de roşiori din Regimentul IV Roşiori, model 1895, dar şi obiecte de vestimentaţie ale celorlalţi membri ai familiei regale - uniforma de mareşal de aviaţie a regelui Ferdinand I, model 1924, mantia Ordinului Mihai Viteazul - 1923, rochiţe de botez ale principeselor şi uniforma de caporal din Batalionul I Vânători a principelui Carol. De asemenea, în expoziţie vor figura şi obiecte de vestimentaţie şi accesorii care au aparţinut primei familii regale a României - regele Carol I şi regina Elisabeta, costume de epocă (rochii de zi, de seară şi costume bărbăteşti) şi veşminte ale personalului inferior al curţii (costum livrea de valet, costum de jupâneasă). Expoziţia „Familia regală din România în cărţi poştale ilustrate“ este o continuare a expoziţiilor de cartofilie din colecţia Muzeului Naţional Cotroceni şi prima dintr-o serie dedicată familiei regale române, cuprinzând imagini din perioada regilor Carol I de Hohenzollern, Ferdinand I şi Carol al II-lea. Cărţile poştale au apărut pentru prima dată la Viena, la 1 octombrie 1869, în timp ce prima carte poştală ilustrată românească a fost pusă în vânzare la 29 august 1894. Cărţile poştale, ca şi fotografia, surprind diverse etape din existenţa unui individ - copilăria, intrarea în adolescenţă, intrarea în societate, gustul pentru natură - şi de aceea cartea poştală este un mijloc de comunicare, o mărturie a timpului, o urmă a trecutului - este istorie. Deoarece în cursul lunii iulie se împlinesc 70 de ani de la moartea reginei Maria a României, cea de-a XIII-a ediţie a colocviului se va încheia cu o excursie la castelul de la Balcic (Bulgaria), oferită de către Muzeul Naţional Cotroceni şi Elite Art Club Unesco tuturor participanţilor la lucrările colocviului.


http://www.muzeulcotroceni.ro/

MUZEUL NAŢIONAL COTROCENI
Bulevardul Geniului nr. 1, sector 6, 060116, Bucureşti (intrarea vizitatorilor se face prin şoseaua Cotroceni, vis-a-vis de Grădina Botanică)

Niciun comentariu: