marți, ianuarie 06, 2009

De ce îmi este frică de problema gazelor


Mai întâi îmi este frică pentru că nu cred în responsabilitatea celor care conduc ţara şi nici în expertiza lor. Ca bucureştean nu l-am apreciat pe domnul Videanu, deşi poate că nu am avut un motiv clar pentru această respingere, dar ca om nu mi s-a părut o persoană care nu doarme noaptea de grija cetăţenilor de care se îngrijeşte. Nu l-am apreciat nici pe domnul Boc, poate tot fără un motiv clar, ori poate pentru că mi-a lăsat impresia unui primar de Cluj care a stat mai mult la Bucureşti. În general politica mi-a lăsat impresia unei atitudini "jeomanfişiste" dezvoltă la maximum, atitudine care în condiţii de respectare a teoriei neomalthusianiste (care presupune că populaţia globului creşte mult mai repede decât mijloacele de subzistenţă) este nu un banal neajuns, ci chiar o condamnare la moarte.


Boc: "Niciun cetăţean nu va suferi în urma crizei gazelor"
Sorin Breazu
Marţi, 06 Ianuarie 2009

Premierul Emil Boc şi Ministrul Economiei au dat asigurări că România nu va fi afectată de războiul gazelor dintre Rusia şi Ucraina, precizând că sistarea livrărilor de gaze prin staţia Isaccea 2 nu va afecta viaţa cetăţenilor. Premierul Emil Boc a spus deficitul de 4.7 milioane de metri cubi de gaze, provocat de oprirea staţiei de import Isaccea 2, va fi suplinit de producţia internă curentă, depozitele existente de gaze, prin reducerea consumului centralelor electrice de termoficare şi înlocuirea gazului cu conbustibil alternativ, cum ar fi păcura şi cărbunele.

"Situaţia este sub control", a spus Emil Boc, care a adăugat că "niciun cetăţean nu va suferi în urma problemelor dintre Rusia şi Ucraina".

Protejarea populaţiei, o prioritate

Ministrul Economiei, Adriean Videanu, a spus că România consumă 61.5 milioane mc/zi, dintre care 33 de milioane sunt din producţia internă, 26 de milioane sunt suplinite de stocurile din depozite, iar 2.4 milioane intră în continuare pe la staţia Medieşul Aurit.

Ministrul Economiei a declarat că a contactat reprezentanţii companiei ruse Gazprom în legătură cu sistarea livrărilor de gaz, din această dimineaţă, prin staţia Isaccea 2, însă aceştia au acuzat o problemă a reţelei de transport.
http://www.evz.ro/pictures/articles/big/7cfe8864e035864754b52645adf30280.jpg
"Ca urmare a sistării, a fost necesara închiderea completa a staţiei Isaccea 2 pentru evitarea depresurizării conductelor de transport", a precizat Videanu, care a mai spus că "toate măsurile au fost luate" şi că principala prioritate în acest moment este "protejarea populaţiei şi a industriei".

Adriean Videanu a adăugat că a cerut Uniunii Europene să îşi prezinte poziţia oficială în această problemă. Cehia, care a preluat recent preşedinţia Uniunii Europene a anunţat că situaţia actuală este o problemă bilaterală între Ucraina şi Rusia, precizând că aşteaptă intervenţia marilor importatori europeni în găsirea unei soluţii.

Tactica închiderii robinetului funcţionează de 15 ani

După dizolvarea URSS-ului, Rusia a recurs de mai multe ori la tactici agresive în privinţa furnizării cu gaze a statelor din fosta sferă de influenţă sovietică.

august 1992 - Societatea de stat Lentransgaz a redus cu 45% volumul livrărilor catre Lituania, invocând neplata unei datorii de 18,6 milioane de dolari si refuzul Lituaniei de a accepta sa plăteasca la preţurile mondiale. După discuţii între cei doi premieri de atunci ai celor două ţări, livrarea a fost reluată.

februarie 1993 - Gazprom a anunţat că intenţionează să reducă, din 25 februarie, livrările sale de gaze către Ucraina, preşedintele de atunci al companiei, Rem Viahirev, spunând că motivul este reprezentat de datoria Ucrainei de 300 de milioane de dolari. Kievul a început să restituie banii, prima plată fiind efectuată în 10 martie 1993, iar livrările au fost reluate.

iunie 1993 - Rusia a oprit furnizarea de gaz către Estonia, cerând achitarea unei datorii a Estoniei. În 12 iulie, Estonia a achitat Rusiei o parte din datorie şi aprovizionarea a fost reluată.

noiembrie 1994 - Gazprom reduce la jumptate livrările de gaz către Moldova, invocând o datorie de 220 de milioane de dolari. După alte patru zile furnizarea a fost oprită complet. În 12 noiembrie, Gazprom şi Moldovagaz au înfiinţat compania mixtă Gazsnabtranzit, care a primit conductele de export ale Moldovei în schimbul a 40 de milioane de dolari din datoria totală.

ianuarie 2000 - Gazprom a oprit livrările cu gaz în Moldova pentru neachitarea unei datorii de 15 milioane de dolari, însă a reluat furnizarea după doar câteva ore, plata fiind făcută ulterior.

februarie 2000 - Rusia opreşte furnizarea gazelor către Belarus în urma refuzului Minskului de a semna un acord care stipula înfiinţarea de către Gazprom şi Beltransgaz a unei companii mixte. Regiunea Kaliningrad, Polonia, ţările Baltice şi Germania de Est au rămas fără gaze ca urmare a conflictului dintre Rusia şi Belarus. După aproape o zi de discuţii şi acuzaţii între părţile implicate, Rusia a reluat livrările.

martie 2005 - Kievul a propus Rusiei ca tranzitul de gaze prin Ucraina să fie plătit în bani şi nu în materie primă. Gazprom a propus un tarif de 230 de dolaria mia de metri cubi, însă Kievul a insitat pentru un tarif de 80 de dolari. După ce Naftogaz a refuzat să semneze un acord pentru trecerea la preţul de piaţă, Gazprom a oprit livrările de gaze către Ucraina. În 4 ianuarie, după găsirea unui acord între cele două părţi, Rusia reia livrările.

octombrie 2007 - Gazprom a anunţat că va reduce livrările de gaze pentru Ucraina dacă Kievul nu achită datoriile acumulate. Potrivit Gazprom, datoria Ucrainei pentru gazele furnizate începând cu 1 ianuarie 2008 se apropia de 500 milioane dolari, iar datoria totală la 1,5 miliarde.
(sursa: Evenimentul zilei, http://www.infoportal.ro)


Ruşii nu mai dau gaze în Balcani
Sorin Breazu, Andreea Dogar

Marţi, 06 Ianuarie 2009
Compania energetică ucrainiană de stat, Naftogaz, a anunţat, astăzi, că gigantul rus Gazprom a redus volumul de gaz livrat Ucrainei la o treime din volumul normal şi că lipsa cantităţii de gaz va afecta ţările europene în câteva ore.


Toate livrările de gaz rus către Bulgaria, Turcia, Grecia şi Macedonia au fost sistate, a anunţat ministrul bulgar al economiei. Livrările de gaze ruseşti către România prin Isaccea au fost oprite, în jurul orei 03:00. Directorul general al Transgaz, Ioan Rus, a declarat însă că această decizie nu afectează consumatorii români, deoarece stocurile existente pot acoperi consumul. Ministrul Economiei, Adriean Videanu, a convocat o şedinţă a Comitetului de Urgenţă a ministerului pentru a găsi o soluţie.

http://www.evz.ro/pictures/articles/big/e32176cbb2d4d74eae3dcdf19a4ece10.jpg

"Nu suntem foarte afectaţi de această măsură, dar va trebui probabil luate o serie de măsuri de protecţie", a precizat Rusu, pentru Mediafax, fără să ofere detalii.

El a adăugat că România poate să-i asigure consumul de gaze din depozite, chiar în condiţia reducerii importurilor.

Romgaz a anunţat că livrările de gaz către România au scăzut

Înainte de izbucnirea disputei dintre Rusia şi Ucraina, România importa 10 milioane de metri cubi de gaz pe zi din Rusia, pe ruta ucraineană, volum echivalent cu aproximativ 20% din gazul consumat zilnic de România.

Cantitatea de gaz care trecea spre Europa prin Ucraina era de aproximativ 92 de milioane de metri cubi pe zi, faţă de aproape 300 de milioane de metri cubi pe zi primiţi până la 1 ianuarie 2009, a spus purtătorul de cuvânt al Naftogaz. "Acest lucru înseamnă că în câteva ore Europa se va confrunta cu o problemă a gazelor", a spus el.


Premierul rus, Vladimir Putin, a ordonat, ieri, companiei Gazprom să reducă imediat volumul de gaz livrat către Ucraina, ca răspuns la prelevările ilegale de gaz de care Moscova acuză Kievul. Şeful Gazprom, Alexei Miller a propus o reducere a volumului de gaz livrat la frontiera ruso-ucraineană echivalentă cu cantitatea de gaz furată.

Războiul gazelor

Criza gazelor a debutat pe 1 ianuarie, când Gazprom a oprit livrările către Ucraina pentru că cele două părţi nu au reuşit să ajungă la un acord pe tema datoriilor Ucrainei şi a preţului pe care Kievul ar urma să-l plătească în 2009 pentru gazele ruseşti. Disputa este complicată de diferendele politice dintre Federaţia Rusă şi Ucraina prooccidentală şi chiar de diviziunile interne de la Kiev, dintre preşedintele Viktor Iuşcenko şi premierul Iulia Timoşenko.

Sistarea livrărilor de gaze către Ieri, după două zile de ping-pong diplomatic, Moscova a acuzat încă odată Ucraina că „fură“ în jur de 25 de milioane de metri cubi din gazul destinat Europei şi a insistat asupra necesităţii unor rute alternative spre UE - o sugestie către cele două conducte Nord Stream şi South Stream.

De la Kiev însă, reprezentanţii companiei ucrainene Naftogaz au respins afirmaţiile şi au dat vina pe Rusia, pe care au acuzat-o că manipulează tehnic volumele de gaz şi rutele.

Reacţii

“De la ora 3.30, furnizările de gaz spre Bulgaria, la fel ca şi cele spre Turcia, Grecia şi Macedonia, au fost suspendate”, a declarat ministrul bulgar al Economiei. „Suntem într-o situaţie de criză”.

Pentru a împiedica un dezastru industrial, Ministrul bulgar
al Energiei , Petar Dimitrov, a cerut întrunirea, la Ministerul Energiei şi Economiei, a unui Consiliu de Criză şi Securitate, anunţă novinite.com. De asemenea, primul-ministru bulgar, Sergey Stanishev, va ţine o întâlnire de urgenţă la ora 10.00.

Deocamdată, nu a existat o confirmare a suspendării din partea Turciei, a Greciei sau a Macedoniei. Turcia are o rută alternativă pentru a importa gaze ruseşti, pe sub Marea Neagră.

Livrările de gaz rusesc destinate Croaţiei au fost total întrerupte, au anunţat surse oficiale croate, potrivit AFP.

Grupul croat petrolier INA le-a recomandat consumatorilor să utilizeze gazul cu parcimonie.

Pe de altă parte, ministrul Economiei din această ţară a spus că va începe să facă reduceri în cazul marilor consumatori şi a liniştit populaţia, arătând că gospodăriile nu vor fi afectate.

Croaţia produce aproximativ 60% din necesarul de gaz naţional şi importă restul de 40% din Rusia. (sursa: Evenimentul Zilei)

Tariceanu: Guvernul Boc, un "Dorel" al economiei, are doua maini stangi
Marti, 6 Ianuarie 2009

Presedintele PNL, Calin Popescu Tariceanu, spune, intr-un comentariu postat pe blogul personal, ca Romania este condusa de un guvern care are "doua maini stangi", un "Dorel al economiei", care nu a inceput inca sa munceasca, pana cand PSD si PDL nu isi impart toate functiile, transmite MEDIAFAX.

"Intr-o tara condusa bine - prin masuri de dreapta - 2009 ar trebui sa insemne pentru Romania un an in care va continua cresterea economica, in care se vor crea zeci de mii de noi locuri de munca (pentru ca romanii care isi pierd locul de munca sa isi gaseasca rapid unul nou) si in care salariile vor creste cu responsabilitate. Am sa va dau o veste trista: nu va fi asa, pentru ca Romania este condusa de un guvern cu 2 maini stangi", spune Calin Popescu Tariceanu, intr-o prima postare in 2009, pe blogul personal, pe care a intitulat-o "Guvernul Boc are 2 maini stangi".

El continua, spunand ca are si o veste buna, si anume ca "Guvernul cu 2 maini stangi nu a inceput sa munceasca". "Avem inca o luna de liniste, pana PDL si PSD negociaza toate posturile, pana la cel de director de la scoala din Dabuleni", adauga liderul PNL.

In opinia lui Tariceanu, Romania "se misca din inertie, dar suntem in situatia in care este de preferat inertia in locul unor masuri de stanga fara cap si coada". "E ca in bancul cu Dorel - cand acesta taie curentul la tot cartierul – cu cat guvernul Dorel se apuca mai tarziu de treaba, cu atat pagubele sunt mai mici", spune Tariceanu.

Presedintele PNL critica anuntul Guvernului privind taierea cheltuielilor administrative, in timp ce "primul pas pe care il face este sa «inventeze» 4 ministere noi".
http://static.infoportal.ro/files/stiri/786/785516.jpg
"Ce pot sa spun despre un Guvern care nu are nici cea mai vaga idee in legatura cu politica salariala pe 2009? (un membru al guvernului spunea, la un moment dat, ca se vor mari cu 37% salariile profesorilor, altul ca nu se poate promite nici o marire salariala) Ce pot sa spun despre un Guvern care a renuntat la toate masurile concrete cuprinse in Planul guvernului PNL de crestere economica si locuri de munca si le-a inlocuit cu sintagme de genul: «eficientizarea structurilor»?", se intreaba, retoric, liderul PNL.

El da si raspunsul, precizand ca le-ar spune guvernantilor ca "sunt bani pentru a creste in continuare salariile bugetarilor, dar in mod responsabil, pentru ca trebuie stimulata munca", si ca "trebuie mentinuta cota unica, trebuie scazut CAS-ul, trebuie continuat programul de investitii in infrastructura si ca fiecare firma care angajeaza romani care au ramas someri ar trebui sa primeasca un stimulent, cum este cel de 1000 de euro pe care guvernul sau l-a stabilit".

"Imi dau insa seama ca ma adresez unui guvern care are 2 maini stangi, unui «Dorel al economiei». Si ma rog sa inceapa cat mai tarziu sa munceasca", spune, in finalul comentariului de pe blog, Calin Popescu Tariceanu.
(sursa: http://www.infoportal.ro)

Niciun comentariu: