Baronii inghit si ultimele firimituri din guvern
Potrivit intelegerilor, PSD va avea patru secretari de stat în Ministerul Administratiei si Internelor, doi în Ministerul Agriculturii, câte trei în Ministerul Educatiei si Ministerul Muncii. De asemenea, PSD-ului ii revine si cate o nominalizare la Ministerul Mediului, Ministerul Sanatatii, Ministerul pentru IMM, o nominalizare pentru Relatia cu Parlamentul si una la Ministerul Afacerilor Externe, plus cate o nominalizare la cele noua ministere conduse de PD-L. La Ministerul Muncii, printre cei trei secretari de stat se numara si Marius Lazar, liderul PSD Arad, la Casa Nationala de Pensii dorit, chiar de ministru, fiind actulalul presedinte al Casei de Pensii Bucuresti, Doina Parcalabu. La agricultura, numele pana acum confirmate de ministrul de resort, Ilie Sarbu, au fost Liviu Harbuz (presedintele Colegiului Medicilor Veterinari) si Catalin Rosculete (directorul Statiunii de Cercetare Caracal), pentru probleme de agricultura. La Ministerul Tineretului si Sportului, postul de secretar de stat pentru tineret va fi ocupat cel mai probabil de Razvan Bobeanu, secretar general al TSD si fost deputat. La Ministerul Afacerilor Exeterne, numele avansat este tot al unei tinere social-democrate, Natalia Intotero. Surse social-democrate ne-au declarat ca PSD va avea conducerea Hidroelectrica, dar si sefia Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), printre numele vehiculate fiind cel al lui Alexandru Sandulescu, director in Ministerul Economiei, si cel al lui Jean Constantinescu, fost presedinte al reglementatorului. Fostul deputat Vlad Manastireanu este in calcule pentru o functie de secretar de stat pentru Relatia cu Parlamentul, Octavian Stireanu – la Ministerul Culturii, Cristian Iliescu – Secretariatul de Stat pentru Revolutionari, Mirela Adomnicai (fost deptuat) – Turism, Nicu Moldovan – Interne si Costel Topcian – Comunicatii. TSD Bucuresti ar fi propus pentru functia de presedinte AVAS pe Bogdan Georgescu, membru al organizatiei de Bucuresti, iar la Autoritatea Nationala Sanitar-Veterinara (ANSV) pe secretarul executiv al TSD, Adrian Vasile.
Liderul PSD Iasi Gheorghe Nichita a declarat ieri ca organizatia ieseana i-a propus pe Victorel Lupu, actual director economic din Primaria Iasiului, si Gerard Jitareanu, rector al Universitatii Agronomice, pentru posturile de secretari de stat la Ministerul Finantelor si Ministerul Educatiei. “Daca nu vom primi aceasta activitate în responsabilitate ( secretar de stat la finante – n.r), atunci vom merge tot la Finante, cu o alta propunere, respectiv Cosmin Coman (director de strategii în cadrul Primariei Iasiului - n.r.), pentru relatii externe”, a afirmat Nichita. Pentru un post de secretar de stat în Ministerul Educatiei, numele cel mai vehiculat este lectorul Universitatii Agronomice din Iasi, Gerard Jitareanu. Si PSD Dolj i-a transmis liderului Mircea Geoana ca isi doreste sa obtina doua functii de secretar de stat, una la Ministerul de Interne si alta la Ministerul Sanatatii, plus o functie de presedinte al Casei Asigurarilor de Sanatate, care ar putea reveni lui Irinel Popescu.
Verificati la «pedegree»
Conducerea democrat-liberala a inceput verificarea CV-urile pretendentilor la posturile de secretar de stat in Guvernul Boc, concurenta fiind extrem de acerba pe aceste locuri. “CV-urile sunt centralizate la sediul central al partidului, e o concurenta mare, cererile depasind cu mult numarul de posturi ce ne vor reveni”, a precizat vicepresedintele PD-L, Gheorghe Flutur, adaugand ca lista viitorilor secretari de stat va fi supusa votului Colegiului Director la sfarsitul saptamanii. Criteriile pentru desemnarea acestora vor fi:competenta, integritatea, profesionalismul si spiritul de echipa. Numarul secretarilor de stat nu va fi mai mare decat in Guvernul precedent, profesionalismul acestora urmand sa fie verificat de o comisie formata din noua membri ai conducerii PD-L. Din Comisie vor face parte Emil Boc, Adriean Videanu, Theodor Stolojan, Vasile Blaga si lideri ai organizatiilor cu rezultate foarte bune in alegerile generale: Gheorghe Falca (Arad), Mircea Hava (Alba), Gh. Stefan (Neamt), Florin Popescu (Dambovita) si Gheorghe Flutur (Suceava). La desemnarea secretarilor de stat din ministere se va respecta principiul ministerelor monocolore. In ministerele conduse de un democrat-liberal se va regasi automat un secretar de stat de la celalalt partid. Algoritmul impartirii functiilor de secretar de stat se va analiza in cadrul unei intalniri a Biroului de conducere al coalitiei
PD-L-PSD.
Bellu, la Ministerul Tineretului
Octavian Bellu, fost consilier prezidential pe probleme de sport, are mari sanse de a prelua un post de secretar de stat la Ministerul Tineretului si Sportului. De asemenea, viceprimarul Capitalei Razvan Murgeanu ar putea lucra cu ministrul dezvoltarii regionale, Vasile Blaga, ca secretar de stat care sa gestioneze problema constructiilor. Potrivit unor surse, liderul PD-L Iasi Dan Carlan si-ar dori si el un post de secretar de stat in ministerul condus de Blaga. Deputatul Mircea Toader are sanse sa revina ca secretar de stat in Ministerul Administratiei si Internelor, dupa ce a mai detinut acest post si in Guvernul Tariceanu 1. Ionut Popa se pare ca este in carti pentru un post de secretar de stat in Ministerul Transporturilor, ca si Constantin Dascalu si Ioan Andreica, fosti secretari de stat in acest minister pe vremea mandatului trecut al lui Radu Berceanu, din perioada 2004-2006.La conducerea ANAF ar putea reveni Sebastian Bodu. Secretar de stat in MAE are sanse sa ajunga consilierul prezidential pentru relatia cu romanii de pretutindeni, Eugen Tomac, caruia i-a facut campanie la Chisinau in alegerile generale chiar fiica sefului statului, Elena Basescu. La Ministerul Turismului, condus de Elena Udrea, ar putea veni George Nastia. Medicul Cristian Irimie ar putea sa fie secretar de stat in Ministerul Sanatatii. Marius Vatafu ar putea fi desemnat la conducerea Companiei Posta Romana.
Claudia Toma, Luminita Castali (sursa: Gardianul, http://www.infoportal.ro)
Tinerii pesedişti cer resturile de la masa baronilor
05 Ian 2009 Cristian SutuLiderii PSD cer, în scris, conducerii partidului funcţii în Guvern, la agenţiile guvernamentale, ba chiar şi posturi de prefecţi.
O listă cu propunerile organizaţiei de tineret a PSD pentru ocuparea unor funcţii guvernamentale a fost făcută publică ieri pe pagina de Internet a consultantului politic Dan Andronic. Este vorba despre o rezoluţie a conducerii TSD adresată conducerii centrale a partidului, „în atenţia domnului preşedinte Mircea Geoană“. În document se precizează că liderii TSD au aprobat „în unanimitate“ propunerile înaintate.
Astfel, Răzvan Bobeanu, secretar general al TSD, este propus pentru „MTS, domeniu tineret“. Numele lui Bobeanu a circulat deja ca propunere în vederea ocupării funcţiei de secretar de stat la Ministerul Tineretului şi Sportului.
Silvia Mihalcea, secretar executiv TSD, este propusă pentru funcţia de preşedinte la Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor, iar Bogdan Georgescu, de la TSD Bucureşti, pentru funcţia de preşedinte AVAS. Cristian Meleşteu (TSD Argeş) n-are preferinţe, el vrea să fie „preşedinte agenţie“, unde s-o nimeri, iar Cosmin Necula (TSD Bacău) vrea o „funcţie de conducere“ la Secretariatul General al Guvernului. Tot o funcţie de conducere, de data asta la OLAF, vrea şi Daniel Dragnea.
În schimb, colegul său, Ramiro Angelescu, ar vrea să fie preşedinte la Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare. Funcţia de director general al RA-APPS, sau măcar cea de director adjunct, a fost ochită de Radu Babuş, de la TSD Constanţa.
Ca dovadă a faptului că funcţiile de prefect nu sunt, aşa cum scrie în lege, apolitice, TSD face câteva propuneri şi pentru aceste poziţii. Marian Dragomir, de la TSD Brăila, ar vrea să fie prefect al judeţului, iar Ovidiu Jidveian se mulţumeşte cu o funcţie de subprefect în oricare dintre judeţele Sibiu, Harghita sau Alba. La capitolul descentralizare, Ioana Pop de la Maramureş vrea să fie inspector-şef al Inspectoratului Şcolar Judeţean, iar Costi Rădulescu, de la Vâlcea, director la RA-APPS locală. În finalul documentului se mai menţionează şi alte câteva propuneri, nenominalizate însă: „12 consilieri miniştri şi 10 directori în cadrul ministerelor“. (sursa: Cotidianul)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu