marți, ianuarie 06, 2009

Saltul primărie premier nu i-a fost "de bine" lui Ciorbea, dar lui Boc?


Clujul, forţat să-şi caute alt primar
15 Dec 2008 Dan Duca, Lucian Gheorghiu

Nominalizarea lui Emil Boc pentru Palatul Victoria lasă liber scaunul de la Primăria Clujului. Primii politicieni interesaţi s-au arătat imediat. Pe listă ar putea figura Vasile Dâncu, Gheorghe Funar sau Eckstein-Kovacs Peter, dar şi actualul viceprimar PDL, Sorin Apostu.
Clujul va încăpea pe mâinile lui Sorin Apostu
Clujul va încăpea pe mâinile lui Sorin Apostu până la organizarea altor alegeri locale.Sursa: Agerpres
Desemnarea preşedintelui PDL, Emil Boc, pentru funcţia de premier al României lasă liberă Primăria Clujului, acolo unde, la doar câteva minute după anunţul de ieri al preşedintelui Băsescu, au şi apărut deja primii candidaţi.

Conform Legii administraţiei publice locale, Guvernul va trebui să organizeze alegeri anticipate la Cluj în termen de 90 de zile de la momentul în care prefectul judeţului a luat act de decizia de renunţare a primarului. Dacă Boc va renunţa până la sfârşitul anului la primărie, Executivul ar putea organiza alegeri anticipate până la sfârşitul lui martie. Până atunci, interimatul va fi asigurat de unul din cei doi viceprimari.

Primul pe lista posibililor candidaţi pentru scaunul lăsat vacant de Boc este actualul viceprimar al PDL, Sorin Apostu: „Este o decizie a PDL care va hotărî asupra oportunităţii candidaturii mele.


Dacă partidul mi-o va cere, eu sunt gata să candidez”, a declarat, pentru Cotidianul, Apostu. Acesta ar urma să aibă o misiune dificilă: să păstreze Clujul un oraş pedelist, în condiţiile în care Emil Boc a reuşit să câştige din primul tur primăria şi să-şi impună majoritatea în Consiliul Local.

Fostul lider al Grupului de la Cluj, Vasile Dâncu, ar putea fi un alt nume pe lista doritorilor de a fi primar al Clujului. „Nu m-am gândit deocamdată, însă nu este ceva absolut exclus. Eu am încercat să mă retrag în ultima vreme din politică mai mult spre catedră”, a declarat Dâncu. Primar al Clujului până în 2004, când a pierdut tocmai în faţa lui Emil Boc, peremistul Gheorghe Funar susţine că nu ştie dacă va candida sau nu. „Cert e că oraşul Cluj nu are un primar de aproape cinci ani şi are nevoie de unul”, a subliniat acesta. Nici fostul senator UDMR Eckstein-Kovacs Peter nu ar spune un „nu” hotărât unei eventuale candidaturi. „Nu sunt hotărât în acest moment. Sunt la dispoziţia partidului, în rezerva de cadre”, a declarat uşor amuzat Eckstein.

De la liberali, potrivit fostului şef al Consiliului Judeţean Marius Nicoară, ar putea candida deputatul Horia Uioreanu sau fosta candidată la Senat Lucia Morariu.

Boc, pe urmele lui Ciorbea şi Băsescu
Emil Boc nu este primul primar chemat să se mute la Palatul Victoria în funcţia de premier al României. În urmă cu 12 ani, abia alesul pe atunci primar al Capitalei Victor Ciorbea era desemnat prim-ministru de preşedintele Emil Constantinescu. După demisia lui Ciorbea, Primăria Bucureştiului avea să fie câştigată de Viorel Lis. Traian Băsescu şi-a părăsit şi el scaunul de primar, aflat la al doilea mandat, pentru o funcţie mai mare. În 2004, Băsescu a lăsat Capitala pentru preşedinţie. (sursa: Cotidianul, http://www.infoportal.ro)

Niciun comentariu: