miercuri, ianuarie 07, 2009

Intoarcerea la gloria teatrului de altadată


un text preluat Adevarul Online - Miercuri, 7 Ianuarie 2009
Spectacolul care va avea loc incepand cu ora 19.00 este realizat dupa un scenariu de Romulus Vulpescu, care a "intinerit" si restaurat patru texte semnate de Costache Faca, Matei Millo si Costache Caragiali.

O poveste zbantuita, machiata strident si ludic, lejera dar nu neserioasa, usor isterica si ceva mai mult zapacita, despre inceputurile teatrului romanesc si "rumanismul" de atunci si de acum.

Despre mode fara modele si "trenduri" spalatoare de creiere - atunci frantuzite, azi englezite. Despre excesele pro/contra "rumanism" si caraghioslacul lipsei unei minime obiectivitati.

Despre sarea si piperul fratiilor interetnice romano-maghiare si eternele marote specifice, atat de amuzante (doar) pentru "celalalt".

Tate superficiale, mimand nu fara personalitate bontonul din strainataturi, dispretuind "rumanismul" versus tate patrunse de mandria nationala ca de-un spirit razboinic (Monica Davidescu, Ilinca Goia, Ileana Olteanu). Si despre izmene - budigai in culori nationale, pe ritmuri de french cancan.

Pe scena apare o intreaga lume de caractere teatrale, savuroase tocmai datorita faptului ca sunt personaje cu miez si in afara scenei.

Fite, fandacsii, mofturi si "pohte", pretentii si fusareli, toate in culori tipatoare, accese de entuziasm sau disperare, in orice caz o lume vie, careia i se poate invidia mai ales fermentul, dorinta de schimbare, de cautare de sine si un anume spirit quijotesc al increderii oarbe, al avantului nebunesc si al veseliei.

Spectacolul regizat de Dan Tudor incearca sa arate ca toate aceste situatii de ieri isi gasesc corespondenta si in lumea de astazi; ifosele inca isi mai traiesc gloria, limba inca mai este asediata de inexactitati gramaticale, snobismul ramane o constanta iar nationalismul - o boala fara leac.

Povesti de ieri pentru cei de azi

"Sa vorbesti de inceputurile teatrului romanesc inseamna sa te intorci la romantism, inflacarare, inocenta, si sa descoperi, culmea, ca inaintasii nostri, cei carora le datoram, in mare masura, prezenta noastra azi pe scena, aveau aceleasi probleme ca si noi.

Se luptau pentru prezentul si viitorul teatrului romanesc, incercau sa stavileasca mania occidentalizarii fara noima si, mai ales, incercau sa apere limba romana cu minunat si aprig entuziasm", declara regizorul Dan Tudor.

Piesa are un umor debordant si superficial - de suprafata tocmai pentru ca adreseaza o poveste de demult unui public de astazi, prea modern, prea preocupat si imun la mesaje moralizatoare fatise.

"Artisti din generatii diferite ai Nationalului din 2008 incercam sa va aratam ce au vrut inaintasii nostri in ale teatrului, cum au facut ei pentru ca noi sa fim impreuna, aici, in fata dumneavoastra, cu emotia de ieri si de azi, in "templul limbii romane, care poarta masca de comedie si tragedie"", mai afirma Dan Tudor.
http://static.infoportal.ro/files/stiri/787/786367.jpg
Mari actori pe scena

Ilinca Goia si Monica Davidescu, in piesa de la National

"Molto, gran' impressione" reprezinta o intoarcere in timp, plina de ironie si melancolie. Actori cunoscuti ai Nationalului bucurestean ii interpreteaza pe cei de la care au preluat stafeta si care au pus bazele teatrului romanesc.

Din distributie fac parte: Mircea Albulescu, Ileana Stana Ionescu, Tomi Cristin, Marius Bodochi, Magda Catone, Ovidiu Cuncea, Ileana Olteanu, Ilinca Goia, Monica Davidescu, Andrei Duban, Serban Ionescu s.a. (sursa. http://www.infoportal.ro)

(sursa: http://www.bmms.ro/)

Niciun comentariu: