Oricâte blonde ai lua din postul de consilier al Cotrocenilor şi ai pune în funcţii înalte ale statului român, încă mai sunt "blonde la Cotroceni". Această adevărată pepinieră de femei pregătite care, întâmplător, au părul blond ar trebui aplaudată.
Premierul a semnat luni decizia numirii Danielei Nicoletei Andreescu în funcţia de secretar de stat la Secretariatul General al Guvernului. "Doamna Daniela Nicoleta Andreescu, secretar de stat la Secretariatul General al Guvernului, exercită atribuţiile secretarului general al Guvernului, prevăzute de actele normative în vigoare", se arată în articolul 2 al deciziei.
Daniela Nicoleta Andreescu este de profesie jurist şi este specializată în domeniul resurselor umane şi al migraţiei forţei de muncă. În perioada ianuarie 2005 - aprilie 2007 a fost secretar de stat în Ministerul Muncii, a condus Departamentul pentru Muncă în Străinătate, Corpul ataşaţilor pe probleme de muncă şi sociale şi a avut în coordonare OMFM.
Andreescu a preluat funcţia de consilier de stat în cadrul Departamentului Constituţional Legislativ la Cotroceni începând cu data de 21 noiembrie 2007.
Daniela Nicoleta Andreescu (n. 26 septembrie 1963, oraşul Bucureşti) este o juristă româncă, care îndeplineşte în prezent funcţia de consilier de stat la Departamentul Constituţional Legislativ al Administraţiei Prezidenţiale (din 2007).
Daniela Nicoleta Andreescu s-a născut la data de 26 septembrie 1963, în oraşul Bucureşti. După absolvirea liceului, a lucrat ca funcţionară la Institutul de Proiectări Construcţii de Maşini - IPCM (octombrie 1981 – ianuarie 1982) şi apoi la Întreprinderea Vulcan Bucureşti (1982–1990).
În paralel cu activitatea profesională, a absolvit cursurile Facultăţii de Drept din cadrul Universitatea Bucureşti (1990). Ulterior a absolvit şi Facultatea de Ştiinţe Politice din cadrul Universităţii Creştine "Dimitrie Cantemir" din Bucureşti (2004), cursul de master cu tema "Libertatea de mişcare a persoanelor în Europa" organizat de Organizaţia Internaţională pentru Migraţie şi Universitatea din Oradea (2005), cursul de perfecţionare în "Managementului Resurselor Umane din Administraţia Publică şi Integrarea Europeană", organizat de Institutul Naţional de Administraţie (2004) şi programul de perfecţionare în "Cooperarea Regională Transfrontalieră", organizat de Institutul Naţional de Administraţie (2005).
După absolvirea facultăţii, a lucrat în cadrul Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor Libere din România (CNSLR-Frăţia), pe posturile de jurisconsult (noiembrie 1990 – ianuarie 1991), consilier juridic (ianuarie 1991 – octombrie 1993) şi şeful Departamentului Juridic (octombrie 1993 - octombrie 1994). Se transferă apoi în cadrul Direcţiei Legislaţie şi Contencios din Ministerul Industriei şi Comerţului, lucrând ca director adjunct (octombrie 1994 - august 1997) şi consilier (august 1997 - iunie 1998).
Devine prin concurs magistrat, îndeplinind funcţiile de magistrat asistent la Curtea Supremă de Justiţie, Secţia Contencios Administrativ (iunie 1998 - august 2000) şi judecător la Tribunalul Bucureşti, Secţia comercială (august 2000 – noiembrie 2000). Este detaşată apoi în funcţiile de Inspector General Judecătoresc la Ministerul Justiţiei (noiembrie 2000 - iulie 2001) şi de Şef Serviciu Contencios la Ministerul Justiţiei (iulie 2001 - februarie 2002). În februarie 2002, este detaşată în funcţia de Director la Oficiul pentru Migraţia Forţei de Muncă din momentul înfiinţării şi până la data de 27 ianuarie 2005, în această calitate punând efectiv în aplicare acordurile dintre România şi alte ţări privind schimbul de forţă de muncă.
În perioada 27 ianuarie 2005 – 11 aprilie 2007 îndeplineşte funcţia de secretar de stat în Ministerul Muncii, Solidarităţii Sociale şi Familiei, conducând Departamentul pentru Muncă în Străinătate, Corpul ataşaţilor pe probleme de muncă şi sociale şi având în coordonare Oficiul pentru Migraţia Forţei de Muncă. În această calitate, a iniţiat modificări ale Legii 156/2000 privind protecţia cetăţenilor români care lucrează în străinătate, ale Legii 203/1999 privind permisele de muncă şi ale hotărârilor de guvern subsecvente şi a formulat puncte de vedere şi analize la proiecte de acte normative privind migraţia în scop de muncă, statutul cetăţenilor străini şi drepturile şi obligaţiile românilor privind libertatea de mişcare, a întocmit proiecte de aplicare a acordurilor bilaterale în vigoare, analize şi sinteze juridice în domeniu. De asemenea, în perioada iulie – decembrie 2006:, a realizat Campania de Informare privind Riscurile Migraţiei Ilegale. A părăsit funcţia de secretar de stat la 11 aprilie 2007, după ieşirea Partidului Democrat de la guvernare.
La data de 22 noiembrie 2007, Daniela Andreescu a fost numită în funcţia de consilier de stat la Departamentul Constituţional Legislativ al Administraţiei Prezidenţiale.
În paralel, este consilier juridic, membru al Uniunii Naţionale a Juriştilor (2005) şi lector asociat la Facultatea de Ştiinţe Politice şi Ştiinţele Comunicării din cadrul Universităţii din Oradea. Daniela Andreescu este căsătorită şi are un copil.
* Totul despre recrutarea şi plasarea de forţă de muncă în străinătate. Agenţii de ocupare forţă de muncă în străinătate (Editura şi tipografia "Constant", 2003)
* Emigraţia în muncă a românilor după 1990(Ed. Yes, 2004) - ediţie în limba română, limba engleză şi limba spaniolă, în colaborare cu Aurel Teodorescu,
* Întâmplări privind migraţia sau povestea Cenuşăresei (Ed. Cartea studenţească, 2005) - în colaborare cu Aurel Teodorescu
* Studiu de impact. Liberalizarea pieţei muncii din România. Oportunităţi şi Riscuri (2006) - coautor
* Studiu. Deciziile Marii Britanii şi Irlandei de a restricţiona accesul pe piaţa muncii pentru cetăţenii români şi bulgari după 1 ianuarie 2007 – decizie economică şi decizie politică internă (2006) - coautor
* Studiu. Lucrătorul detaşat, modul de reglementare a posibilităţii unui cetăţean străin de a lucra cu statut de detaşat pe teritoriul României şi instituţiile implicate în gestionarea acestor proceduri (2007) - coautor
* Studiu. Privind măsurile tranzitorii şi echivalente în domeniul libertăţii de mişcare a persoanelor în scop de muncă (2007) - coautor
* Oficiul pentru Migraţia Forţei de Munca între pace şi război (Ed. de Sud, Craiova, 2007) - în colaborare cu Aurel Teodorescu.
(sursa: Wikipedia)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu