duminică, ianuarie 18, 2009

Reindustrializare ca politică economică


Reindustrializarea ca politică economică m-a pus pe gânduri într-o postare a domnului Adrian Năstase de la începutul anului 2008. Domnia sa spunea atunci, ca o concluzie a recapitulării istoriei desvoltarii economice si financiare a Romaniei (pretextul fiind o carte scrisă de Gh.M. Dobrovici în 1934), "Fara o strategie de reindustrializare, Romania risca sa devina o colonie in noua configuratie a globalizarii.". Mă întrebam atunci în ce condiţii se poate reindustrializa România atâta timp cât nevoia de produs industrial există dar criteriul de performanţă a producţie sub aspectul preţ/performanţă este discutabil. O a doua întrebare este cine acoperă investiţia?

Cu un "al doilea val" al reindustrializării am luat contact prin părerea lui Ionuţ Popescu, economist, jurnalist şi politician român, membru al Partidului Democrat Liberal. Din decembrie 2004 până în august 2005, a fost Ministrul Finanţelor Publice în Guvernul Tăriceanu.

Reindustrializarea României

Autor: Ionut Popescu

Procesul reindustrializării se petrece fără ca vreun guvern să-şi propună acest obiectiv.

Încet, pe nesimţite, fără ca vreun guvern să-şi propună în mod explicit, a început reindustrializarea României.
Renault, Ford, Nokia, poate Mercedes, poate Voestalpine, pun câte un steguleţ pe harta industrială a României. Alte sute sau mii de companii mai puţin cunoscute, româneşti şi străine, au investit pentru a produce în România. La toate acestea trebuie adăugate numele mari, prezente în ţara noastră, din domeniul bancar. Yahoo, Microsoft sau Google, chiar dacă discret, pun piciorul tot mai ferm pe pământ românesc.

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/ro/4/44/IonutPopescu.jpg

Sunt dintre cei care cred că economia românească creşte în mod sănătos şi viguros, iar direcţia în care mergem e cea bună. Ceea ce şi-a propus Ceauşescu se întâmplă acum, pe alte coordonate, şi cu alţi actori. Economia nu creşte acum numai datorită consumului intern.

Investiţiile străine directe şi exportul sunt alte două locomotive ale creşterii. Dar ele sunt interdependente: investiţiile străine vin pentru perspectivele de creştere ale cererii interne, salariile şi exportul cresc datorită investiţiilor. În 2008, România va exporta de aproape 35 miliarde euro, de peste trei ori mai mult decât vârful atins înainte de ‘89. Acesta e semnul clar că economia de acum nu mai suferă comparaţie cu cea de pe vremea lui Ceauşescu.

Aşa cum spuneam, procesul reindustrializării se petrece fără ca vreun guvern să-şi propună acest obiectiv. Ce trebuie să facă viitorul guvern, oricare va fi acela? Să preia din mers şi să gestioneze acest proces, trecându-l în mod clar printre priorităţile sale. Apoi, va trebui să menţină impozitele directe, pe muncă, pe salariu şi pe profit, la actualele nivele scăzute. În domeniul fiscal, în afară de retuşuri mărunte, mai e nevoie doar de o reducere mai accentuată a taxelor plătite de angajat şi de angajator; altfel spus, reducerea cheltuielilor cu înfiinţarea unui loc de muncă. Guvernul va trebui să mai aibă grijă de cifrele care ar putea să sperie un investitor: un deficit bugetar prea mare, o inflaţie în urcare şi un deficit extern în expansiune. În plus, va trebui să aloce masiv pentru infrastructură: să brăzdeze ţara cu autostrăzi şi şosele, să repare infrastructura feroviară. De asemenea, investitorul are nevoie de o justiţie în care să ştie că-şi poate găsi dreptatea. Ce nu ar trebui să facă? Să nu reducă în mod populist taxele indirecte, de consum, în principal TVA, care ar dezechilibra bugetul, în general să fie zgârcit cu banii publici, să nu permită administraţiei locale corupte să pună pe fugă investitorii.

Reindustrializarea României a început. Un guvern poate s-o încetinească sau să o grăbească. Dar, mai întâi, ar trebui să o treacă pe lista de priorităţi.

(sursa: Capital - Editia nr. 20, data 21 mai 2008, http://www.capital.ro)

Mi-am adus aminte de toate acestea citin astăzi părerea domnului Videanu:

Priorităţile Ministerului Economiei sunt reindustrializarea şi securitatea energetică
Priorităţile Ministerului Economiei sunt reindustrializarea şi securitatea energetică (Imagine: Mediafax Foto)
Ministrul economiei, Adriean Videanu, a declarat, sâmbătă, la reuniunea PDL de la Poiana Braşov, că priorităţile instituţiei pe care o conduce sunt reindustrializarea ţării şi garantarea securităţii energetice a României.

"Preocuparea noastră este de întocmire a unui buget de stat pe priorităţi. La Ministerul Economiei am în vedere o politică de reindustrializare a României şi o politică de garantare a securităţii energetice a României", a spus Videanu.

El a arătat că nu se poate accepta o creştere economică bazată numai pe servicii sau consum.

"Trebuie să păstrăm echilibrul între componentele de creştere economică, iar industria este cea mai importantă componentă de valoare adăugată brută în creşterea economică a PIB", a explicat Videanu.

De asemenea, el a spus că îşi propune să valorifice potenţialul României în domeniul garantării securităţii energetice.

Ministrul Economiei a susţinut că vrea să sprijne sectorul privat, "cel care este, în mare parte, plătitorul de taxe şi impozite".

"Foarte importantă este creşterea ratingului României. Criza globală a afectat sectorul privat, iar fostul guvern a dat o lovitură de graţie sectorului privat, prin reducerea ratingului", a susţinut liderul PDL.

El a completat că, primul pas pe care Guvernul trebuie să îl facă pentru sprijinirea sectorului privat este construcţia serioasă a bugetului de stat.

"Dacă bugetul de stat va fi construit serios, fără excese, astfel încât evaluatorii externi să aibă încredere în politicile guvernului, se creează premisele de creştere a ratingului României şi a accesului sectorului privat la surse relative ieftine de finanţare", a explicat ministrul.

(sursa: http://www.mediafax.ro)

2 comentarii:

Anonim spunea...

E foarte corect si cele doua articole se completeaza reciproc, daca Videanu are blog sau mail la minister eu in locul tau i-as trimite acest text integral, ca sa afle de cele spuse de Ionut, dar asta acum ceva vreme, in contextul spuselor sale.

Bibliotecaru spunea...

Păi sunt colegi, credeţi că ei nu vorbesc între ei?