luni, ianuarie 05, 2009

România aşteaptă reacţia UE la războiul din Gaza


MAE: România, dispusă să facă demersuri pentru reglementarea politică a crizei din Fâşia Gaza
MAE: România, dispusă să facă demersuri pentru reglementarea politică a crizei din Fâşia Gaza (Imagine: Mediafax Foto)
Ministrul de Externe, Cristian Diaconescu, i-a transmis, luni, ambasadorului palestinian la Bucureşti disponibilitatea României de a întreprinde, în colaborare cu UE şi prin acţiuni bilaterale, demersuri în vederea sprijinirii reglementării politico-diplomatice a crizei din Fâşia Gaza.

MAE a confirmat, într-un comunicat difuzat luni, că ministrul Afacerilor Externe, Cristian Diaconescu, a discutat în cursul zilei cu Ahmed Majdalani, ambasadorul palestinian la Bucureşti, despre problemele legate de situaţia actuală din Fâşia Gaza, în cadrul unei audienţe acordate la sediul MAE.

Ministrul Diaconescu a subliniat preocuparea României faţă de situaţia actuală şi a exprimat convingerea că pentru a se relua dialogul politic sunt necesare încetarea violenţelor şi identificarea de soluţii pentru problemele umanitare din Fâşia Gaza, se arată în comunicat.

Totodată, potrivit sursei citate, ministrul a subliniat că în Gaza se află şi cetăţeni români, pentru care se depun eforturi de evacuare, în funcţie de solicitările primite.

Demnitarul român a reiterat faptul că, din punctul de vedere al României, soluţia la criză poate fi găsită numai pe cale politică şi a subliniat disponibilitatea României de a întreprinde, în colaborare cu partenerii din UE şi prin acţiuni bilaterale, demersuri în vederea sprijinirii reglementării politico-diplomatice a crizei.

Ministrul Diaconescu a arătat totodată că, înţelegând problemele curente cu care se confruntă populaţia din Fâşia Gaza, autorităţile române sunt disponibile şi pentru identificarea unor formule de acordare de asistenţă umanitară.

Ambasadorul palestinian a făcut o evaluare a situaţiei actuale din Fâşia Gaza, conchide MAE.

Anterior, Assem Kordi, consilier în cadrul ambasadei palestiniene la Bucureşti, declarase pentru MEDIAFAX că unul dintre subiectele discutate în timpul întrevederii dintre cei doi oficiali a fost cerinţa părţii palestiniene ca partea română să se implice, graţie bunelor relaţii pe care le are în regiune, dar şi a apartenenţei la UE, pentru găsirea unei soluţii.

Pe de altă parte, potrivit lui Kordi, partea palestiniană a cerut, în discuţia cu ministrul de Externe, sprijin umanitar, ocazie cu care Diaconescu şi-a manifestat disponibilitatea părţii române, în acest sens.

Un număr de 63 de cetăţeni români pot părăsi Fâşia Gaza

Toţi cei 55 de cetăţeni români pot părăsi Fâşia Gaza
MAE a precizat, luni, printr-un comunicat de presă, faptul că 63 de cetăţeni români şi cu dublă cetăţenie (română şi palestiniană) au primit aprobarea autorităţilor israeliene pentru a fi evacuaţi din Fâşia Gaza, prin punctul de frontieră Erez.

Astfel, potrivit comunicatului citat, "în urma demersurilor insistente ale Ministerului Afacerilor Externe şi ale Ambasadei României la Tel Aviv, autorităţile israeliene au autorizat ca toţi cei 63 de cetăţeni români şi cu dublă cetăţenie (română şi palestiniană) care au solicitat să părăsească Fâşia Gaza să o facă prin punctul de frontieră Erez, în cursul zilei de 5 ianuarie, începând cu ora locală 6.30".

Personalul ambasadei a contactat în timpul nopţii toate familiile interesate, pe care le-a informat despre posibilitatea de a părăsi imediat Gaza, însă majoritatea cetăţenilor români au decis să nu facă acest demers acum.

Acţiunea a fost organizată în cooperare cu autorităţile diplomatice şi militare israeliene şi cu sprijinul Crucii Roşii palestiniene din Gaza, care a pus la dispoziţie autocare cu o capacitate de 200 de locuri pentru transportul de la Gaza City la Erez.

Personalul consular al ambasadei se află în punctul de frontieră pentru a asigura eliberarea documentelor de călătorie necesare şi tranzitarea teritoriului israelian spre Iordania, în cazul în care cetăţenii români vor ajunge la Erez.

Ambasada României la Tel Aviv menţine legătura cu cetăţenii români din zonă în perspectiva continuării acţiunilor de evacuare în funcţie de evoluţia situaţiei în zonă.

Potrivit unor surse oficiale, în total, până duminică la prânz, solicitaseră evacuarea din Fâşia Gaza un număr de 64 de cetăţeni, dintre care 55 de persoane cu cetăţenie română şi nouă palestinieni căsătoriţi cu românce.

MAE a anunţat, duminică, faptul că 55 de cetăţeni români (14 femei, 5 bărbaţi şi 36 de copii) şi 9 cetăţeni palestinieni au solicitat asistenţă consulară pentru a părăsi Fâşia Gaza.

Chiar şi în condiţiile existenţei unor aprobări de evacuare, punctul de trecere a frontierei de la Erez - pe unde românii ar urma să fie scoşi din Fâşia Gaza pentru a fi transportaţi către frontiera cu Iordania - este închis, iar în afară de aprobarea din partea autorităţilor israeliene, este necesară formarea unui coridor de securitate, care să permită aducerea acestora în siguranţă la Erez.

Un purtător de cuvânt al armatei, citat de AFP, a anunţat, luni dimineaţă, că două sute de palestinieni care au şi altă cetăţenie, respectiv română, norvegiană, germană, filipineză, poloneză, austriacă, spaniolă, franceză şi canadiană, vor primi autorizaţie să părăsească Fâşia Gaza, în cursul acestei zile, prin punctul de la Erez.

O familie de români, în autocarul întors din drum, în Fâşia Gaza

O familie de români, în autocarul întors din drum, în Fâşia Gaza
O familie de români se afla în primul autocar cu cetăţeni străini care s-a întors, luni, în Gaza City, din cauza tirurilor cu rachete, au declarat pentru MEDIAFAX, surse oficiale.

Punctul de trecere a frontierei de la Erez (dinspre Fâşia Gaza către Israel) a fost din nou închis luni, astfel încât trecerea autocarelor nu mai este deocamdată posibilă.

Autorităţile române continuă demersurile pe lângă cele israeliene pentru evacuarea românilor din Fâşia Gaza. Pe de altă parte, majoritatea cetăţenilor care solicitaseră anterior sprijin în vederea evacuării din Fâşia Gaza nu au mai dorit să părăsească zona.

Ministerul Afacerilor Externe a informat, luni, că primul autocar cu cetăţeni străini care au primit acordul autorităţilor israeliene pentru evacuare a ajuns în apropierea punctului de frontieră Erez însă, din cauza tirurilor cu rachete, a fost nevoit să se întoarcă în Gaza City.

Potrivit unor surse oficiale, autocarul ar fi fost întors din drum cu circa 500 de metri înainte de a ajunge la punctul de trecere a frontierei, apreciindu-se că situaţia era una periculoasă.

Potrivit comunicatului MAE, I.C.R.C. (Crucea Roşie şi Semiluna Internaţională) nu şi-a asumat responsabilitatea continuării călătoriei până la Erez.

Ambasada României la Tel Aviv menţine legătura cu cetăţenii români din Fâşia Gaza şi cu autorităţile israeliene în perspectiva continuării acţiunilor de evacuare în funcţie de evoluţia situaţiei în zonă, mai precizează Ministerul de Externe român.

(sursa: http://www.mediafax.ro)

Niciun comentariu: