luni, ianuarie 05, 2009

Unde loveşte Cristian Tudor Popescu, creşte


Nu m-am putut abţine să nu preiau acest "interviu", chiar dacă pare un pic scos din contextul zilei. Cristian Tudor Popescu are un umor al harapnicului pe obraz, elitist, pentru cine e capabil să cunoască şi să înţeleagă acest tip de umor. Nu este vorba de ceva ce produce hăhăială, ci un râs interior, uşor disperat şi cu sughiţ de plâns, dar totuşi atât de natural...

„A balc hîto Băsescu biştoghan”

de Cristian Tudor POPESCU | 05 IANUARIE 2009

Interviu cu Excelenţa Sa Buro Geir, ambasadorul Republicii Caşghiria la Bucureşti

- Excelenţă, se împlineşte un an de când v-aţi început mandatul şi cred că aveţi o viziune formată asupra politicii din România, dacă ne gândim şi că Republica Caşghiria a traversat în ultimele decenii o perioadă de tranziţie foarte asemănătoare cu a noastră, inclusiv criza. E criză, hârtia costă, aşa că voi intra direct în subiect, în subiecte. Prima întrebare. Dl. Mircea Geoană a fost făcut prostănac de către dl. Ion Iliescu. Între timp, dl. Geoană a devenit preşedintele PSD. Acum este şi preşedinte al Senatului României şi vicepreşedinte CSAT. Credeţi că este suficient pentru ca această poreclă a d-sale, Prostănacul, să fie uitată ori transformată în renume, sau dl. Geoană trebuie să devină preşedintele României pentru asta? Sau, nici atunci?

- Hu. Rumber vek se dîh bambaloi Geoana custrumpâc uc vul maciţa zerbe saraclân Rumania. A vul raşmano prive, a vul ştromfoibăl Iliescu, tutbi se buştempe Mitrea, mapricâi ugle PSD. Cerasâtagul bre limbe bambaloi Geoana.

- Într-adevăr, bre limbe, Excelenţa Voastră. A doua întrebare. Consideraţi că prin căderea în cap, în direct, de la 2 m, în zorii carierei sale politice, dl. Emil Boc şi-a neutralizat ritualic orice prăbuşire ulterioară din fruntea partidului, din fruntea guvernului, din poala d-lui Băsescu sau împreună cu ele? Sunteţi de părere că apariţia bancului cursa Tarom Bucureşti-Cluj se prăbuşeşte, dl. Boc supravieţuieşte, fiind găsit în cutia neagră a avionului este un semn bun sau rău pentru viitorul său politic?

- Za. Berek to sul Băsescu mâstrangoana, uc dîh şoţi preşofîţ Boc. Saraclân Rumania, a balc hâto Băsescu biştoghan. Sun vek berbuşti, sun dosţernaica. Băsescu biştoghan, bambaloi Geoana, preşofîţ Boc.

- Sunteţi foarte categoric, Excelenţă, d-le Geir. Cercetări genetice de ultimă oră, întreprinse la Universitatea din Boston de laureaţii Nobel Narendra şi Monopoli demonstrează că încrucişarea dintre porc şi măgar, multă vreme considerată imposibilă de către ştiinţă, este posibilă. Animalul rezultat, numit raguiţ, deocamdată doar o imagine pe ecranul computerului, provoacă privitorului, prin asociaţiune de idei, viziunea unei progenituri rezultate din cotârceala PSD–PD-L. Consideraţi că o asemenea creatură poate trăi bine? Ar fi ea un monstru sau un pas înainte pe scara evoluţiei politice?

- Hu, hu. Ştembuloi mu pastrondaş, se dâh ştembuloi, uc mârste Caşghir, uc vare sipe ştonc Rumania. Mascâsplas ugle lambaula Udrea.

- Într-adevăr, Excelenţă, este important în această încrucişare cine e măgăriţa şi cine porcul sau cine e măgarul şi cine scroafa. D-le Geir, consideraţi că şedinţele de guvern ar trebui să aibă loc de regulă la restaurantul Jariştea cu dl. preşedinte Băsescu în capul mesei? Credeţi că înainte de a fi buni români şi buni miniştri, membrii cabinetului trebuie să se dovedească buni meseni? România suferă de un sindrom mesianic sau/şi de un sindrom meseanic?

- Za. Biştoghan Băsescu mârste uc nastramônd, vek pustrûmpaz Jariştea, siţe bastrongoţ Caşghir prabu lambaula Udrea. Saraclân Europa dib PSD-PD-L ştonc Rumania.

- În această ipoteză, ştonc Rumania deci, cum comentaţi recenta hotărâre a guvernului Boc de a redacta hotărârile de guvern, inclusiv cele de urgenţă, şi pe faţă, şi pe dos, ca măsură de economie anticriză?

- Hu.

- Mulţumesc. Şi o ultimă întrebare, Excelenţă, d-le Buro Geir, şi vă mulţumesc pentru timpul acordat. În Republica Caşghiria, legea le dă dreptul cetăţenilor să cheme în judecată guvernul pentru promisiunile făcute în campanie, cu condiţia să prezinte dovada că au fost la vot. Sunt cunoscute cazurile în care votanţi din Caşghiria, individual sau în grup, au obţinut despăgubiri considerabile pentru înşelăciune în convenţie. Consideraţi că s-ar putea introduce şi în România o asemenea lege?

- Hu, hu, za, za. Ştonc Rumania.

- Excelenţă, încă o dată vă mulţumim şi vă urăm la mulţi ani, Dumneavoastră şi poporului caşghir prieten.

A consemnat
Cristian Tudor Popescu ctp@gandul.info
(sursa: http://www.gandul.info)

Niciun comentariu: