Declaraţii susţinute de primul-ministru, Emil Boc, şi de ministrul Economiei, Adriean Videanu, pe tema aprovizionării cu gaze naturale
Emil Boc: Bună ziua tuturor. Am convocat în această dimineaţă, la Palatul Victoria, Comisia de coordonare în domeniul asigurării siguranţei în aprovizionarea cu gaze naturale. Comisia este coordonată şi condusă de ministrul Economiei, domnul Videanu, iar din componenţa comisiei fac parte reprezentanţi ai ministerului Administraţiei şi Internelor, Agenţiei Naţionale de Reglementare în domeniul energiei, Petrom, Romgaz, Transgaz, Distrigaz, Eongaz. Motivul acestei întâlniri de urgenţă a fost legat de faptul că, începând cu ora 3.05, în această dimineaţă, au fost sistate livrările de gaze, prin punctul de intrare de la Isaccea, din Rusia, prin Ucraina, gazele care urmau să intre în România. Este vorba de o cantitate de 4,7 milioane metri cubi gaz pe zi - cam atât intră, prin Isaccea, în România. Şi, această cantitate a fost oprită începând cu ora 3.00 dimineaţa. Pentru informarea opiniei publice, consumul zilnic al României este de 61,5 milioane metri cubi gaz pe zi. Atât consumă România. Iar din acest consum, de 61,5 milioane de metri cubi, 4,7 milioane metri cubi intrau prin punctul de la Isaccea. Şi repet, au fost oprite aceste intrări în România.
Se pune întrebarea, de unde acoperim deficitul de 4,7 milioane metri cubi pe zi ? În urma discuţiei pe care am avut-o - iar domnul ministru va detalia aceste lucruri - în primul rând, vom acoperi din producţia internă curentă. În al doilea rând, din cantităţile de gaze existente în depozitele pe care le avem. În al treilea rând, prin reducerea consumului la centralele termice şi trecerea la combustibil alternativ.
Ca şi concluzie - deşi situaţia nu este una dintre cele mai favorabile României - pot să vă asigur că avem situaţia sub control şi că nici un consumator casnic nu va fi afectat, nici un cetăţean care va merge acasă după amiaza, seara şi în zilele următoare, nu va suferi din cauza acestei situaţii existente între Rusia şi Ucraina. Şi că vom asigura în continuare funcţionarea normală a sistemului pentru consumatorul casnic, dar şi pentru consumatorul industrial.
Evident că avem două constrângeri. O constrângere legată, pe termen mediu, de evoluţia acestei situaţii dintre Rusia şi Ucraina. Şi, în al doilea rând, pot apărea variabile în funcţie de temperaturile de afară. Dacă ele nu vor scădea sub minus15 grade, atunci nu pot apărea probleme. Dacă temperatura va merge mai jos de minus15 grade s-ar putea să apară izolat unele probleme legate de presiune. Dar şi în acele condiţii echipele tehnice sunt pregătite să intervină şi să facă faţă provocărilor.
Domnule ministru aveţi cuvântul. Şi mulţumesc încă o dată pentru modul operativ în care aţi gestionat această situaţie, precum şi cea anterioară.
Adriean Videanu: Mulţumesc, domnule prim-ministru. Doamnelor şi domnilor, după ce am primit comunicarea, la ora 3.05, că importul de gaze pe Isaccea a fost stopat, am convocat Comisia pentru gestionarea situaţiilor de urgenţă în sistemul naţional de transport pentru a echilibra sistemul. De aceea a fost nevoie să închidem conducta de import, pentru că presiunea era mai mică decât cea din sistemul naţional de transport. Şi pentru a nu dezechilibra sistemul a fost nevoie să închidem punctul de intrare Isaccea.
Aş vrea să vă spun că, astăzi, România consumă 61,5 milioane de metri cubi de gaze zilnic, din care 31 de milioane sunt din producţia curentă zilnică : Romgaz, Depogaz, DepoMureş, Petrom şi alte surse, 26 de milioane de metri cubi sunt din producţia din depozitele stocate şi 2,5 milioane de metri cubi sunt, în continuare, din import, prin punctul de intrare Merieşul Aurit.
Singura vulnerabilitate pe care o mai are România, în momentul de faţă, - şi trebuie să spunem cu sinceritate acest lucru -, sunt cei 2,5 milioane de metri cubi care intră pe punctul de intrare Merieşul Aurit, dar pentru care, în momentul de faţă, avem soluţii. Vreau să menţionez faptul că din 61,5 milioane de metri cubi consumul zilnic, populaţia consumă maxim 34 de milioane de metri cubi. De aceea, soluţiile pe care le avem şi ne echilibrăm permanent sunt de a reduce consumurile la nivelul CET-urilor şi înlocuirea consumurilor de gaze cu combustibil alternativ - păcură sau cărbune, unde avem stocuri la nivelul CET-urilor pe o perioadă de 10 - 12 zile, pentru fiecare CET. În schimb, avem stocuri suficiente la furnizorii de păcură şi cărbune : SNLO, CNH şi Petrom. De aceea, astăzi la ora 12.00 este şi Comandamentul reunit la Termoelectrica, pentru situaţiile pe care vi le-am prezentat puţin mai devreme, urmând să luăm decizia pe cel mai defavorabil scenariu, astăzi, la ora 16.00, la nivelul ministerului Economiei, îndepărtând şi această vulnerabilitate a importului de 2,5 milioane de metri cubi pe Merieşul Aurit.
De aceea, ceea ce a spus şi domnul prim-ministru, vrem să asigurăm că atât populaţia, cât şi cei care beneficiază de încălzirea în sistem centralizat, nu vor fi afectaţi. Avem în momentul de faţă toate măsurile luate în acest sens.
Emil Boc : Trei întrebări, vă rugăm. Şi să spuneţi şi cui adresaţi întrebarea.
Reporter : Aţi fost contactaţi de oficiali ai Gazprom până acum ? În mod oficial vi s-a dat o explicaţie ? Cât va dura această perioadă ?
Emil Boc : Domnul ministru a fost contactat dimineaţă şi îl rog să răspundă.
Adriean Videanu : Da. Eu am contactat oficialul Gazprom la Bucureşti care nu a avut un răspuns. Dânsul mi-a spus că oprirea gazelor nu se datorează Gazprom-ului şi că este o problemă pe reţeaua de transport, rămânând ca în cursul zilei de astăzi să vină cu detalii în susţinerea solicitării noastre.
Reporter : Aţi spus că românii nu au de ce să îşi facă griji pentru perioada următoare. Cât puteţi să susţineţi livrarea de gaze pentru consumatorii casnici în condiţiile în care se păstrează această sistare de gaze prin punctul Isaccea ?
Adriean Videanu : Vă spuneam că structura celor 61,5 milioane de metri cubi se compune din producţia zilnică de 33 de milioane, plus producţia din depozite, care datorită extracţiei scade ca şi presiune, dar nu se reduce foarte mult cantitatea extrasă. Să zicem, la un interval de 10 zile se reduce producţia cu 1,5 milioane de metri cubi. Cu alte cuvinte, în situaţiile cele mai delicate vom reduce consumurile de gaze la CET-uri, încercând să protejăm populaţia şi industria în aceeaşi măsură. Şi industria, care în momentul de faţă funcţionează. Rezerva este la nivelul CET-urilor, care au posibilitatea să treacă pe combustibil alternativ. Din punctul meu de vedere nu cred că vom avea o problemă la nivelul populaţiei în această iarnă.
Reporter : Intenţionaţi, după-amiază, să vă întâlniţi cu reprezentanţii Gazprom ? Sau va fi doar o discuţie, o infirmare din partea dumnealor ?
Adriean Videanu : Eu mi-aş dori să fac această întâlnire. O să discutăm cu reprezentantul Gazprom la Bucureşti, în ideea de a vedea care sunt soluţiile pentru remedierea acestei situaţii neprevăzute. Mai mult decât atât, pe cale diplomatică, o să-l contactăm şi pe Ambasadorul Ucrainei, în ideea de a încerca să descifrăm unde se află în momentul de faţă dificultatea aprovizionării României.
Emil Boc : Vă mulţumesc. Şi vreau doar să precizez că am făcut demersurile pentru a informa Comisarul European pentru Energie şi Comisia Europeană, cu privire la această situaţie, pentru a avea, alături de alte probleme, probabil, ale altor ţări din Uniunea Europeană, situaţia exactă cu privire la România.
Vă mulţumesc şi vă doresc o zi bună.
Emitent: Guvernul Romaniei – Biroul de presa
Data: 06.01.2009
(sursa: http://www.guv.ro)
2 comentarii:
Oricat m-as stradui, nu pot sa citesc mai departe de titlu. "Primul/ministru Emil Boc si Ministrul Economiei, Adriean Videanu". Ceva nu e in regula...Bine ca nu erau si cuvintele "Udrea" si "turism" in aceeasi fraza. Sunt trista...Macar treaba cu Tariceanu si prim-ministru devenise un automatism si nu ma deranja atat de tare.
:) Bună asta.
Trimiteți un comentariu