joi, ianuarie 08, 2009

Multimatch


Evident că nu am rezistat ispitei de a mă juca un pic cu acest "motor de căutare". Ceea ce lipseşte esenţial în el este tocmai căutarea, sau nu am reuşit eu să o găsesc, o fi pe undeva ascunsă. Am reuşit să găsesc un portal care duce spre locuri interesante, pe care le ştiam în mare parte, site-uri muzeelor, galeriilor de artă, ale firmelor care comercializează on-line postere, însă fără a facilita nici un moment căutarea. http://www.multimatch.eu/interestinglinks.html

UE a finalizat motorul de căutare Multimatch
UE a finalizat motorul de căutare Multimatch
Uniunea Europeană a finalizat motorul de căutare Multimatch, care va intra în funcţiune săptămâna viitoare şi a fost realizat pentru a facilita căutările în patrimoniul cultural digital european, informează site-ul journaldunet.fr.

Specialiştii Uniunii Europene lucrează încă din 2006 la motorul de căutare Multimatch, ce va facilita accesul la patrimoniul cultural european digital, care cuprinde conţinuturi muzicale, imagini, videoclipuri , filme sau texte.

Multimatch va efectua căutări în principal în cadrul bibliotecii digitale europene, dar nu se va limita numai la căutarea informaţiilor disponibile online.

Potrivit lui Pasquale Savino, coordonator al proiectului, platforma cuplează rezultatele online cu cele incluse în arhivele instituţiilor culturale, date care nu sunt în mod normal accesibile publicului.

Motorul, al cărui nume complet este "Multilingual Culture and Heritage Internet Search System Developed", permite şi efectuarea de căutări contextualizate. De exemplu, dacă un utilizator caută imagini cu tabloul "Guernica" de Pablo Picasso, el poate opta şi pentru afişarea unor imagini cu tablouri asemănătoare sau cu alte tablouri ale lui Picasso.

Motorul funcţionează în şase limbi - poloneză, spaniolă, engleză, italină, olandeză şi germană - şi permite, de asemenea, afişarea rezultatelor în altă limbă decât cea a cuvintelor cheie introduse pentru efectuarea căutării.

"Noi avem intenţia de a oferi acces liber la acest serviciu tuturor utilizatorilor care se înscriu. Însă este posibil să limităm numărul de înscrieri din cauza resurselor informatice limitate de care dispunem. Proiectul Multimatch are trei domenii pe care le exploatează: patrimoniul cultural, educaţia şi turismul. În consecinţă, favorizăm înscrierile utilizatorilor care activeză în aceste domenii", a adăugat Savino.

(sursa: http://www.mediafax.ro)

Niciun comentariu: