Ardelean a renunţat la această funcţie în care a fost numit de Gabriel Oprea vinerea trecută când a fost publicată decizia în Monitorul Oficial.

"România de astăzi este formată din numeroase câmpuri difuze de influenţă, unele dintre ele au tendinţe de a concura cu autorităţile de stat pentru a gestiona puterea în România, folosind o gamă spectaculoasă de infrastructură umană şi financiară. Pe zi ce trece, din păcate, sunt afectate principiile, valorile şi responsabilităţile. Poate acestui context merită a fi analizată situaţia creată la MAI", arată Ardelean, care enumeră apoi amănunte despre raporturile sale cu fostul ministru Oprea.

"Păcat pentru domnul Oprea şi păcat că nu mi-a acceptat imediat demisia pe care i-am propus-o, poate se stingea conflictul", arată Ardelean,. care atnţionează că "în poliţie, serviciile de informaţii şi în parchete sunt zeci de VIRGIL ARDELEAN şi de VULPI".

Virgil Ardelean - un personaj politic controversat

Vulpea s-a aflat timp nouă ani la şefia serviciului secret al ministerului de Interne, cunoscut sub numele de "Doi ş-un sfert". A prins trei guvernări şi a fost centrul unor scandaluri politice răsunătoare. Ultimul dintre ele, fuga lui Omar Hayssam, i-a adus şi schimbarea din funcţie. Celelalte acuzaţii au venit fie din partea unor politicieni, care l-au acuzat că face poliţie politică, fie din partea interlopilor celebri în Capitală.

Venit de la Cluj, unde fusese, ca şef al poliţiei, în centrul scandalului Caritas, Virgil Ardelean s-a impus repede la Bucureşti. Iniţial a fost şef al Poliţiei Capitalei, la puţin timp, a fost numit la şefia serviciului secret al Ministerului de Interne.

Primul scandal a fost legat de mineriada din 1999, când ministrul de atunci, Gavril Dejeu, a spus că a fost dezinformat de fosta "Doi ş-un sfert" în legătură cu acţiunile minerilor.

În timpul guvernului Năstase, când ministru de Interne era clujeanul Ioan Rus, unitatea pe care o conduce primeşte şi mai multe atribuţii, aproape ca SRI şi SIE. Tot atunci, fostul şef al corpului de control al guvernului, Ovidiu Grecea, îl acuză pe Ardelean de poliţie politică.

http://www.realitatea.net/media/image/200901/w480/image_123193660760959000_1.jpg

Doi ani mai târziu, Vulpea revine în prim-plan, după ce i-ar fi cerut şefului PNA de atunci, Ioan Amărie, să asculte telefoanele unor ziarişti, pe motiv că un inspector de poliţie ar avea activităţi subversive.

Acuzaţii au venit şi din partea interlopilor. Ardelean a fost acuzat de fraţii Sile şi Nuţu Cămătaru că le-ar fi înscenat un dosar. Şi alte personaje controversate, cum ar fi Nicu Gheară, l-au arătat cu degetul. Nimic nu a fost însă dovedit, ba mai mult, Ardelean nu a fost clintit de la şefia direcţiei de informaţii a ministerului de interne decât în 2007.

După fuga lui Omar Hayssam, în vara lui 2006, el a fost primul care şi-a dat demisia, fiind urmat de omologii de la SRI şi SIE şi de procurorul general al României. După ce a fost însă audiat în Parlament şi după ce s-a stabilit că unitatea sa nu a greşit, premierul Tăriceanu a refuzat să-i semneze demisia. Abia câteva luni mai târziu, demisia i-a fost acceptată de noul ministru de interne, Cristian David, care l-a menţinut în minister, ca şef al unei alte direcţii.

Preşedintele PSD Mircea Geoană a declarat, astăzi, că partidul va propune o persoană pentru conducerea Ministerului de Interne până vineri şi că Virgil Ardelean nu va rămâne în funcţie.