marți, mai 20, 2008

Cine vine seara la căsuţa ta?


Nu e nimeni, dragă Trăienele, nu mai insista.
PC: Băsescu ar trebui să spună numele celor care i-au cerut să intervină în justiţie
PC: Băsescu ar trebui să spună numele celor care i-au cerut să intervină în justiţie (Imagine: Mediafax Foto)
PC consideră că preşedintele Traian Băsescu ar trebui să facă publice numele politicienilor care i-au cerut intervenţii în justiţie, a declarat, marţi, pentru MEDIAFAX, purtătorul de cuvânt al PC, Bogdan Ciucă Ciucă a precizat că tăinuirea acestor persoane face rău şi decredibilizează întreaga clasă politică, precum şi tot discursul lui Traian Băsescu împotriva corupţiei şi instituţia prezidenţială. "Nu ştiu dacă aşa s-au întâmplat lucrurile cum a spus domnia sa, dar, dacă au fost persoane publice, politice, care i-au cerut intervenţii în favoarea lor, este de datoria preşedintelui să meargă până la capăt şi să facă publică lista acestora", a spus Ciucă. Purtătorul de cuvânt al PC a mai arătat că nici el şi nici colegii săi de partid nu cunosc astfel de cazuri. "PC aşteaptă în continuare precizări de la preşedintele Traian Băsescu", a adăugat Ciucă. Preşedintele Traian Băsescu a declarat, luni seară, la Realitatea TV, că au fost politiceni care au venit la el acasă şi la birou pentru a cere intervenţii în justiţie, refuzând însă să precizeze din ce partide erau respectivii oameni politici şi nici care este numele lor, precizând că nu a sesizat Justiţia pentru că demersul nu s-a pus în aplicare.

Bolcaş: Băsescu, deasupra legilor penale şi morale prin declaraţiile privind cererile de intervenţii
Bolcaş: Băsescu, deasupra legilor penale şi morale prin declaraţiile privind cererile de intervenţii (Imagine: Mediafax Foto)
Vicepreşedintele executiv al PRM, Lucian Bolcaş, a declarat, marţi, pentru MEDIAFAX, că preşedintele Traian Băsescu se situează deasupra legilor penale şi morale prin declaraţiile referitoare la solicitările pe care i le-au făcut anumite persoane pentru intervenţii în justiţie. El a declarat că poziţia şefului statului este "ciudată", în condiţiile în care Băsescu a refuzat să nominalizeze persoanele care au făcut astfel de intervenţii. "Se întâmplă un lucru atât de grav, iar Traian Băsescu a refuzat să nominalizeze persoanele care au întreprins astfel de acte de natură a îngrijora", a spus Lucian Bolcaş. În opinia lui Bolcaş, nedenunţarea de către şeful statului a persoanelor care i-au cerut să intervină împotriva bunului mers al justiţiei nu reprezintă o faptă penală, dar preşedintele ar putea să fie subiect de urmărire penală pentru tăinuire sau complicitate la o altă infracţiune. Deputatul PRM a mai comentat că astfel de intervenţii se fac, de regulă, de către persoane de care eşti apropiat prin relaţii de prietenie sau de afaceri, faţă de care eşti obligat şi, mai puţin probabil, de către adversari, inclusiv politici. Preşedintele Traian Băsescu a declarat, luni seară, la Realitatea TV, că au fost politiceni care au venit la el acasă şi la birou pentru a cere intervenţii în justiţie, refuzând însă să precizeze din ce partide erau respectivii oameni politici şi nici care este numele lor, precizând că nu a sesizat Justiţia pentru că demersul nu s-a pus în aplicare.

Nicolai cere lui Băsescu să facă publice numele politicienilor care i-au cerut intervenţii
Nicolai cere lui Băsescu să facă publice numele politicienilor care i-au cerut intervenţii (Imagine: M
Vicepreşedintele PNL Norica Nicolai a declarat, luni, că nu ştie cine sunt politicienii care s-au dus acasă la Traian Băsescu pentru a-i cere intervenţii în Justiţie şi nici ce compromisuri a făcut acesta, dar i-a cerut preşedintelui să facă publice numele acestora, aşa cum a făcut cu Paszkany. "Eu nu ştiu cu cine a făcut domnul Băsescu compromisurile astea şi nici cine i-a solicitat să intervină în Justiţie, dar ar face foarte bine să facă publice numele celor care i-au solicitat să intervină în Justiţie, aşa cum a făcut public numele domnului Paszkany, care a trimis un memoriu la Controceni cu rugămintea ca preşedintele să-l aibă în vedere, şi dânsul la şedinţa CSM l-a avut în vedere şi a vorbit despre un cetăţean onest - Paszkany - care are probleme cu Justiţia". Liderul PNL a conchis că, în opinia sa, "şi politicienii trebuie să aibă acelaşi tratament ca domnul Paszkany". Preşedintele Traian Băsescu a declarat, luni seară, la Realitatea TV, că au fost politiceni care au venit la el acasă şi la birou pentru a cere intervenţii în justiţie, refuzând însă să precizeze din ce partide erau respectivii oameni politici şi nici care este numele lor, precizând că nu a sesizat Justiţia pentru că demersul nu s-a pus în aplicare.

Oprescu: Băsescu îşi depăşeşte prerogativele făcând aprecieri calomnioase
Oprescu: Băsescu îşi depăşeşte prerogativele făcând aprecieri calomnioase (Imagine: Mediafax Foto)
Candidatul independent la Primăria Capitalei Sorin Oprescu a declarat, marţi, că preşedintele Traian Băsescu îşi depăşeşte prerogativele făcând aprecieri calomnioase la adresa contracandidaţilor lui Vasile Blaga. "Cred că preşedintele, deşi a cerut altora să nu se amestece în această campanie electorală, îşi depăşeşte prerogativele făcând o serie întreagă de aprecieri calomnioase la adresa contracandidaţilor domnului Blaga. Fiecare om se comportă conform standardelor lui de educaţie", a spus Oprescu, referindu-se la declaraţiile preşedintelui Băsescu potrivit cărora atunci când era viceprimar Sorin Oprescu trecea pe la Primăria de două ori pe săptămână, după ora 16.00. Întrebat cum comentează declaraţiile lui Traian Băsescu conform căruia Vasile Blaga a crescut în sondaje de la 14% la 22% în timp ce Oprescu a scăzut de la 52% la 39%, Oprescu a răspuns: "Ca Făt Frumos, care creşte într-un an cât în zece ani de zile". Întrebat dacă este de părere că Vasile Blaga "creşte pe spatele lui Băsescu", Oprescu a răspuns: "Cred că este mai mult o senzaţie a domnului preşedinte că-l ajută pe contracandidatul Blaga. Bucureştii s-au deşteptat foarte mult, oamenii judecă, văd şi sesizează cu ce au fost minţiţi în ultimii 18 ani, în special în ultimii 8 ani". Referindu-se la declaraţiile şefului statului care a spus că este silit de ziarişti şi de politicienii care îl atacă în permanenţă să se implice în campanie, Sorin Oprescu a afirmat: "Cred că este o viziune estatică, gen Apostol Bologa. Nimeni din campanie nu a făcut referiri la activitatea, viaţa sau modul cum a procedat Traian Băsescu. Cred că asta face parte din altceva". El a susţinut că va câştiga alegerile pentru Primăria Generală a Capitalei, că prin discuţii şi negocieri se va înţelege bine cu Consiliul General al Municipiului Bucureşti şi că nu are de gând să demoleze Muzeul Satului, "aşa cum scriu de două săptămâni încoace anumite ziare". Oprescu a dat asigurări că nimeni nu îl va auzi plângându-se, după ce va câştiga Primăria Capitalei, de relaţia cu CGMB şi de asemenea că doreşte conservarea Muzeului Satului şi eliminarea unor construcţii din beton care au apărut abuziv în acel loc.

3 comentarii:

Anonim spunea...

Nu comentez spusele lui Basescu care incalca mereu omerta. Evident nu are sens sa dea nume caci nu se poate dovedi nimic dintr-o discutie in doi , e cuvantul unuia contra cuvantul celuilalt dar a descris un fenomen si nu trebuie sa fi mafalda ca sa stii ca probabil au fost asemenea secvente si toate lichelele care comenteaza, stiu foarte bine asta, asa ca iata un text despre lichele inspirat dlui Mihai Neamtu de textul lui Liiceanu :

Licheaua oracol

19 Mai 2008 Mihail Neamtu

Gabriel Liiceanu a oferit o nouă interpelare a lichelei dintr-un imperativ igienic: restituirea tonului sobru în discursul public al României contemporane.

Trăim într-o ţară unde prea puţini oameni politici sau chiar figuri culturale reprezentative se mai iau în serios. Când bufoneria şi miştocăreala înlocuiesc umorul de situaţie, emfaza poate reprezenta o necesitate. Acolo unde patosul apartenenţei la destinul naţiunii tale a devenit o ruşine impardonabilă, portretul lichelei merită făcut în tuşe cât mai apăsate. Prin urmare, dacă tonul incriminatoriu al filozofului ni se pare uneori excesiv este pentru că această specie mutantă – licheaua în timpuri de tranziţie – ne-a blocat accesul la virtutea cardinală a demnităţii.

Licheaua relativizează sângele scurs pe paginile de istorie, şterge cu buretele ignoranţei memoria comunităţii, îţi povesteşte afectat copilăria sa revoluţionar-ilegalistă, ocupă centrul tricolor de pe ecrane, dă lovitura fatală în creştetul economiei private (sectorul financiar), dezleagă violenţa tribală şi urneşte mecanismul propagandei mincinoase, dansează „Hora Unirii“ la aniversară, iar apoi, cu un surâs de calendar, te invită să bei la Palat şpriţul reconcilierii. Publicitate

Licheaua se infiltrează ca mustul în pereţii putrezi ai putinii, spălând levantinismul subcutanat al locului.

Ne-a lăsat moştenire o lume fără aristocraţie, boieri, nobili, chiaburi sau repere distinse din vechile ierarhii. Licheaua vorbeşte astăzi mult pentru a împiedica reacţia prin indignare. Se jură că nu fură, ca orice zdreanţă îndrăgostită de marmură şi faianţă. Întâlnind-o pe tărâmul solidarităţii, descoperi că ai rămas, după doar câteva minute, cu demnitatea furată. Licheaua nu cunoaşte rostul coloanei vertebrale sau al mersului vertical în epoci de mare josnicie.

Neconsimţind la vreun cod al onoarei, licheaua exersează mereu hăcuirea din spate. Ea prosperă în lumea lui Mitică, unde bârfa are valoare de legământ, iar jurământul - conotaţii de înjurătură. Fără masca ipocriziei, licheaua nu poate respira aerul curat al înălţimilor. Preferă suculenţa relativismului, refuză austeritatea gravă a justiţiei, se teme de singurătate, nu are regrete cavalereşti şi nici angoase metafizice. La Cotroceni sau Dămăroaia, licheaua se vrea iubită şi ascultată mereu ca un oracol.

Bibliotecaru spunea...

Nici la domnia sa nu văd o soluţie de depăşire a situaţiei.

Anonim spunea...

Sa mearga inainte cu orice risc.