marți, mai 20, 2008

Guvernul României...


Declaraţii de presă susţinute de primul-ministru Călin Popescu Tăriceanu, după vizitatea Societăţii Oltchim Râmnicu Vâlcea şi a şantierului Centrului Naţional de Cercetare pentru Hidrogen şi Pile de Combustie din cadrul Institutului Naţional de Cercetare- Dezvoltare pentru Tehnologii Criogenice şi Izotopice (INCDTC) din Râmnicu Vâlcea
„Vreau să subliniez modul în care, împreună cu profesorul Anton, am discutat, am regândit şi am repus pe un alt făgaş cercetarea românească începând din anul 2005. Acest drum a avut două coordonate esenţiale. În primul rând, am majorat bugetul consistent, am pornit de la sub 0,2% din PIB în 2004, când România avea un PIB de 62 de miliarde de euro, şi am ajuns la 0,8% astăzi, la un PIB de 120 miliarde euro. Deci, de la 120 milioane de euro pentru cercetare în 2004, am ajuns astăzi la peste 800 de milioane de euro. Din această perspectivă vă pot spune că România este în momentul de faţă în media europeană, sau chiar peste media europeană.
Al doilea lucru important pe care l-am discutat şi l-am decis în 2005 a fost modul în care finanţăm cercetarea. Am vrut să lăsăm în urmă sistemul stalinisto-leninist de institute de cercetare care mâncau bani şi nu ştiam ce făceau cu ei, şi am început să facem o finanţare bazată pe proiecte, pe competiţie între proiecte, care să-i stimuleze pe cei mai buni. Astăzi putem să vorbim despre o reuşită, despre capacitatea acestei zone a cercetării româneşti de a se implica în proiecte din ce în ce mai mari, în proiecte care au legătură cu economia.
E un lucru care mă bucură foarte mult şi insist pe dezvoltarea în continuare a acestui domeniu. Vreau să înţelegeţi bine că vreau să preţuim împreună, la români, inteligenţa şi nu capacitatea de efort fizic pur şi simplu. Vreau ca România să fie o ţară europeană în toate privinţele, care să aibă capacitatea de a se angrena în activităţi cu valoare adăugată mare. Nu trebuie ca România să rămână competitivă la nivel european prin preţul redus al mâinii de lucru.
După căderea comunismului am trecut printr-o perioadă dificilă, de restructurarea economică, fapt care a dus la o contracţie economică, la pierderea de locuri de muncă. Astăzi însă, România cunoaşte un ritm de dezvoltare, de creştere economică remarcabilă, care ne permite să recuperăm decalajele care ne separă de celelalte ţări. Această creştere economică este baza pentru o altă salarizare la nivelul forţei de muncă. Mi se pare că este absolut firesc ca pe măsură ce economia creşte, salariile să crească. Cei care îşi imaginează că vor veni în România şi vor găsi multă vreme o forţă de muncă necalificată şi ieftină se înşeală. Ceea ce trebuie să dezvoltăm sunt acele sectoarele unde valoarea adăugată este importantă şi care ar da o perspectivă economică solidă României, o perspectivă de real partener competitor în UE.
Acestea sunt lucrurile pe care vroiam să vi le spun pentru că ţin de viitorul dumneavoastră în acest domeniul extrem de important într-o ţară care vrea să aibă în viitor un cuvânt important de spus. Vă mulţumesc.”

Participarea ministrului afacerilor externe la Summit-ul SEECP (Procesul de Cooperare în Europa de Sud-Est)

În zilele de 20 şi 21 mai, ministrul afacerilor externe, Lazăr Comănescu, va participa la reuniunea ministerială şi la Summit-ul SEECP (Procesul de Cooperare în Europa de Sud-Est), desfăşurate la Pomorie (Bulgaria).
Cele două reuniuni vor marca finalul Preşedinţiei-în-Exerciţiu a SEECP exercitată de Bulgaria şi preluarea acestei calităţi de către Republica Moldova.
Agenda reuniunii ministeriale şi a Summit-ului cuprinde discuţii asupra evoluţiilor din regiune şi asupra progresului statelor din zonă în ceea ce priveşte procesul de apropiere de UE şi NATO. De asemenea, va fi discutată noua arhitectură de cooperare regională, în condiţiile operaţionalizării depline a Consiliului Cooperării Regionale, structură ce va prelua atribuţiile Pactului de Stabilitate în Sud-Estul Europei.

Cercetarea este un domeniu important pe care România, ca ţară europeană, trebuie să insiste pentru a deveni competitivă nu doar prin forţa de muncă ieftină, ci şi prin capacitatea de a se angrena în activităţi cu valoare adăugată mare, a declarat, astăzi, primul-ministru Călin Popescu-Tăriceanu, cu prilejul vizitei la şantierul Centrului Naţional de Cercetare pentru Hidrogen şi Pile de Combustie din cadrul Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii Criogenice şi Izotopice (INCDTC) – Râmnicu Vâlcea.
“Vreau să preţuim inteligenţa la români şi nu numai capacitatea de efort fizic. Vreau ca România să fie o ţară europeană în toate privinţele, care să aibă capacitatea de a se angrena în activităţi cu valoare adăugată mare. Nu trebuie ca România să rămână competitivă la nivel european prin preţul redus al mâinii de lucru” a spus primul-ministru.
Premierul Tăriceanu a subliniat că cercetarea românească se dezvoltă şi se implică în proiecte importante, iar creşterea economică situează la ora actuală România peste media europeană, cu un buget alocat cercetării la 0,8% din PIB, în 2008. “Am majorat consistent bugetul cercetării, am pornit de la sub 0,2% din PIB în 2004, şi am ajuns la 0,8% astăzi, la un PIB de 120 miliarde euro”, a declarat şeful Executivului.
Sectoarele de cercetare, de inovare, unde capitalul uman poate fi valorificat, trebuie să se dezvolte, să se implice în realizarea de proiecte, astfel încât România să câştige competitivitate pe piaţa europeană, a adăugat premierul.
De asemenea, primul-ministru a vizitat, astăzi, şi Societatea Oltchim Râmnicu-Vâlcea.

Investiţiile pentru îmbunătăţirea infrastructurii de drumuri, canalizare, precum şi pentru construcţia sau reabilitarea de unităţi de învăţământ vor continua, a declarat marţi, primul-ministru, Călin Popescu Tăriceanu, care a efectuat o vizită de lucru în judeţul Vâlcea.
„Vreau să vă asigur că investiţiile pe care le-am demarat în ultimii ani, în ceea ce înseamnă construcţia de şcoli şi grădiniţe, dotarea lor, drumurile, asfaltarea, lucrările legate de utilităţi, canalizare, apă potabilă, vor continua, în aşa fel încât să putem oferi tuturor condiţii de trai cât mai bune”, a afirmat premierul Tăriceanu, adresându-se locuitorilor din comuna Popeşti.
Acesta a reiterat necesitatea dezvoltării mediului rural, iar în acest sens, a invitat întreprinzătorii din mediul rural să apeleze cu încredere la fondurile europene destinate agriculturii.
„În următorii ani, până în 2013, vom avea fonduri importante pentru dezvoltarea agriculturii, în cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Rurală. Prin urmare, cei care aveţi curajul şi spiritul de întreprinzător nu ezitaţi să apelaţi la autorităţile judeţene, care vă pot da informaţiile necesare pentru utilizarea acestor bani. Sunt fonduri nerambursabile de care puteţi să beneficiaţi şi dumneavoastră şi vă invit călduros să o faceţi”, a mai spus şeful Executivului.
În opinia premierului Tăriceanu, absorbţia acestor fonduri poate contribui la creşterea nivelului de trai al populaţiei din mediul rural.
„E foarte frumos să vă păstraţi obiceiurile, tradiţiile, dar, în acelaşi timp, vreau ca fiecare dintre dumneavoastră să trăiască mai bine, chiar dacă locuiţi în mediul rural”, a precizat primul-ministru.
În cadrul vizitei, premierul Tăriceanu a participat la inaugurarea sediului primăriei din Popeşti.

Investiţiile marilor companii în centre de suport global localizate în România constituie o carte de vizită eficientă pentru domeniul IT&C autohton „Investiţiile marilor companii în centre de suport global, găzduite de România, sunt o carte de vizită eficientă pentru domeniul IT&C din ţara noastră”, a declarat astăzi, 20 mai a.c., Ministrul Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei, Károly Borbély, la aniversarea unui an de activitate a Centrului de Suport Global Ericsson.

„Faptul că marile oraşe găzduiesc astăzi centre ce deservesc la standarde internaţionale clienţii din toată lumea a multor companii este un indicator important al performanţei domeniului IT&C din ultimii ani, precum şi al încrederii investitorilor străini în potenţialul României”, a mai spus el.
Cu ocazia aniversării primului an de la înfiinţarea Centrului de Suport Global Ericsson (GSDC), ministrul Károly Borbély a mulţumit reprezentanţilor companiei Ericsson pentru investiţia în ţara noastră, care a facilitat într-o primă etapă crearea de peste 200 de noi locuri de muncă pentru tineri specialişti români.
Ministrul Károly Borbély şi-a exprimat convingerea că investiţiile străine în domeniul IT&C românesc vor continua să crească şi pe viitor, punctând susţinerea totală pe care Guvernul o garanteză în acest sens. „Avantajul cotei unice de impozitare creează premisele unei pieţe deschise şi favorabile investitorilor străini”, a precizat el. Acest lucru a fost demonstrat în ultima perioadă de investiţiile în România a unor companii importante la nivel internaţional, precum Microsoft, Nokia, Oracle sau HP, care au ales să îşi stabilească în ţara noastră centre de suport tehnic global.
Deschiderea Centrului de Suport Global Ericsson la Bucureşti contribuie la dezvoltarea pieţei de telecomunicaţii din România şi constituie un model de bună practică, GSDC România având aceeaşi structură şi metode de lucru ca şi celelalte 21 de astfel de centre ale companiei Ericsson din lume. În centrul din Bucureşti lucrează programatori, manageri de proiect şi arhitecţi software.
La ceremonia de astăzi a fost prezent Mats Åberg, ambasadorul Suediei în România. De asemenea, au luat parte Maurizio de Dominicis, Country Manager România&RMD Ericsson,
Alan Triggs, vicepreşedinte Managed Services IT&Head, GSDC România, Ericsson şi Fredrik Strand, vicepreşedinte şi Head of Service Delivery, Business Unit Global Services, Ericsson.

Întâlnire româno-cipriotă la Ministerul Apărării

Şeful Statului Major General, amiralul dr. Gheorghe Marin, s-a întâlnit marţi, 20 mai, la sediul Ministerului Apărării, cu şeful Gărzii Naţionale a Ciprului, generalul-locotenent Constantinos Bisbikas, care efectuează în perioada 19-22 mai o vizită oficială în România.
În timpul convorbirilor oficiale, au fost abordate probleme de interes militar comun în Uniunea Europeană şi aspecte ale cooperării militare bilaterale. Amiralul Marin a prezentat oaspetelui cipriot din experienţa Armatei României în procesul de transformare şi modernizare, din perspectiva apartenenţei ţării noastre la NATO şi la Uniunea Europeană, precum şi aspecte ale participării militarilor români la operaţii şi misiuni internaţionale. Totodată, au fost explorate modalităţi de diversificare a cooperării bilaterale.
Tot marţi, generalul Bisbikas s-a întâlnit cu secretarul de stat Corneliu Dobriţoiu, şeful Departamentului pentru politica de apărare şi planificare din Ministerul Apărării.
Programul oaspetelui cipriot mai cuprinde vizitarea unor unităţi militare, a Universităţii Naţionale de Apărare şi a Centrului de Instruire prin Simulare, precum şi a unor obiective culturale şi turistice reprezentative. Luni, 19 mai, generalul-locotenent Constantinos Bisbikas a depus o coroană de flori la Mormântul Ostaşului Necunoscut din Bucureşti.
* * *
Generalul-locotenent Constantinos Bisbikas s-a născut în 1949. A absolvit Academia Militară, cu specialitatea infanterie, în anul 1971. De-a lungul carierei, a mai absolvit Colegiul de Război, Colegiul Întrunit de Stat Major şi Colegiul Naţional de Apărare. A îndeplinit funcţii pe toate treptele ierarhiei militare. A fost numit în funcţia actuală la 11 ianuarie 2006. Este căsătorit şi are trei copii.

Vizitarea Societăţii Oltchim Râmnicu Vâlcea





Vizitarea şantierului Centrului Naţional de Cercetare pentru Hidrogen şi Pile de Combustie din cadrul INCDTCI




Niciun comentariu: