marți, mai 13, 2008

Prima expoziţie a artistului Ion Grigorescu la Paris


Marţi 13 mai, la ora 18,00, la Galeria Jean-Gabriel Mitterrand din Paris (Rue du Temple, 79), va avea loc vernisajul expoziţiei lui Ion Grigorescu.
Născut în 1945, pictor, fotograf, autor de performance, pictor de biserici, artist video, Ion Grigorescu este poate cea mai emblematică personalitate artistică din România postbelică. Opera sa a rămas mult timp necunoscută, reputaţia sa traversând frontierele numai de puţină vreme. În prezent este considerat un artist de excepţie, iar operele sale, repere preţioase în peisajul artistic contemporan. Din 1967, Ion Grigorescu abordează teme precum sexualitatea, corpul uman, peisajul şi mai ales omniprezenţa politicului. În timpul regimului comunist, artistul şi-a desfăşurat activitatea pe ascuns, autocenzurându-se. În ciuda predispoziţiei de a se inspira din universul său personal, creaţia sa a depăşit întotdeauna aspectul intimist. În ultimii ani, mai multe manifestări de anvergură internaţională, printre care expoziţia „Documenta 12” de la Kassel, în 2007, au evidenţiat polivalenţa operei sale. Galeria Jean-Gabriel Mitterand prezintă mai multe serii de fotografii şi de filme, majoritatea de inspiraţie istorică, într-o expoziţie care are ambiţia de a oferi o sinteză semnificativă a creaţiei lui Ion Grigorescu. Organizată în parteneriat cu Institutul Cultural Român din Paris, expoziţia va fi deschisă până în 7 iunie 2008. (Tudor Cristian)

The image “http://www.mnac.ro/parlament/ion_grigorescu2.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.




















4 comentarii:

Anonim spunea...

Ce inseamna aceea " autocenzurandu-se" ?


Maxi!

Bibliotecaru spunea...

Frica de represalii?
Artiştii au avut o puternică auto-cenzură, frica de canal... Cel mai iubit dintre pământeni...

Anonim spunea...

Stimate Bibliotecar!

Stiu , din nou am sa te sochez! Nu cred in autocenzura...marturisita dupa....Notiunea de curaj cred ca iti spune ceva ? Dar lipsa de curaj?


Maxi!:)

Bibliotecaru spunea...

Am şi eu suflet de artist, şi ca să fac o glumă, auto-cenzurez mai mult decât creez. Nu există artist care să nu aibă auto-cenzură. Auto-cenzura este acel instrument care te împiedică să fi totalmente penibil în creaţie artistică. Desigur, în cazul lui Ioan Grigorescu era vorba nu atât despre calitate cât de rigiditatea regimului în faţa exprimării directe. Cum ar fi să ne imaginăm un show banal de azi în regimul totalitar de acum 20 ani? Nu mai avem foarte bine dimensiunile realităţii de atunci. Poate îşi aduce aminte cineva că căntăreţii de rock aveau părul prins în agrafe ca să nu pară că nu sunt tunşi. SĂ nu studiem proletcultismul cu unitatea de măsură a zilei de azi.