sâmbătă, mai 17, 2008

Ziarul Lumina


211 milioane de euro pentru proiecte europene, sesiunea din mai

Fondurile sunt disponibile pentru cele trei măsuri din cadrul Planului Naţional de Dezvoltare Rurală Depunerea proiectelor se va face la sediile judeţene ale APDRP În primele două luni de la lansarea Programului Naţional pentru Dezvoltare Rurală (PNDR) au fost depuse 1.853 de proiecte, în valoare totală de peste 1,139 miliarde de euro
Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP) a lansat ieri cea de-a treia sesiune de depunere a proiectelor pe cele trei măsuri din PNDR lansate în martie 2008, valoarea fondurilor disponibile în sesiunea din luna mai cifrându-se la 211,53 milioane de euro, potrivit datelor APDRP. Fondurile disponibile pentru măsura 121 - Modernizarea exploataţiilor agricole sunt de 57,85 milioane de euro sunt aferente sesiunii mai 2008, suma maximă nerambursabilă care poate fi acordată pentru finanţarea unui proiect din cadrul acestei măsuri fiind de două milioane euro. De asemenea, valoarea maximă a unui proiect finanţat prin măsura 123 - Creşterea valorii adăugate a produselor agricole se ridică la trei milioane de euro, în condiţiile alocării unor fonduri de 50,6 milioane de euro. Pentru măsura 322 - Renovarea şi dezvoltarea satelor sunt disponibile în această sesiune 103,072 milioane euro, iar un proiect poate primi o sumă maximă de şase milioane de euro. Tot ieri, s-a lansat prima sesiune de cereri de proiecte pentru schemele de ajutor de Stat XS13/2008 şi XS 28/2008, fondurile disponibile fiind în sumă de 45,62 milioane de euro. Aceste fonduri se adresează celor care procesează produse agricole din industria alimentară (sectoarele panificaţie, dulciuri şi produse zaharoase, lactate, preparate alimentare omogenizate şi alimente dietetice, alte produse alimentare). De asemenea, se adresează şi celor care produc şi utilizează energie regenerabilă şi biocombustibil.
Depunerea proiectelor se face la sediile APDRP
Microîntreprinderile care îşi desfăşoară activitatea în România în domeniul valorificării produselor lemnoase şi a produselor nelemnoase sunt eligibile pentru schema de ajutor de stat nr. XS 28/2008. Acordarea ajutoarelor de stat pentru beneficiarii din cadrul celor două scheme depinde de respectarea criteriilor privind ajutorul de stat prevăzute în Regulamentul CE nr. 70/2001 privind aplicarea articolelor 87 şi 88 din Tratatul CE ajutoarelor de stat pentru întreprinderi mici şi mijlocii. Potrivit APDRP, fondurile disponibile aferente schemei de ajutor de Stat XS13/2008 sunt de 23,62 milioane de euro, iar cele aferente schemei de ajutor de stat XS28/2008 de 22 de milioane de euro. Depunerea proiectelor se va face la sediile judeţene ale APDRP. Solicitantul trebuie să îndeplinească cerinţele de conformitate şi eligibilitate menţionate în cadrul Ghidului Solicitantului aferent fiecărei măsuri. Pentru a fi selectat pentru finanţare, proiectul trebuie să depăşească punctajul minim prevăzut pentru fiecare măsură, conform Ghidului Solicitantului. Termenul limită de depunere pentru această sesiune de cereri de proiecte este 30 mai 2008.
Peste 1.800 de proiecte depuse în primele două luni
Potrivit datelor APDRP, în primele două luni de la lansarea Programului Naţional pentru Dezvoltare Rurală (PNDR) au fost depuse 1.853 de proiecte în valoare totală de peste 1,139 miliarde de euro, suma solicitată fiind de aproape trei ori mai mare decât alocările aferente lunilor martie şi aprilie, de 388,63 milioane de euro. În iulie vor fi lansate alte şase măsuri din PNDR, iar până la sfârşitul anului, majoritatea măsurilor cu finanţări mari vor fi operaţionale, restul fiind programate pentru anul 2009.

Evanghelia zilei: Iubirea ca poruncă


Iisus a spus: „Aceasta vă poruncesc: să vă iubiţi unul pe altul. Dacă vă urăşte pe voi lumea, să ştiţi că pe Mine mai înainte decât pe voi M-a urât. Dacă aţi fi din lume, lumea ar iubi ce este al său; dar pentru că nu sunteţi din lume, ci Eu v-am ales pe voi din lume, de aceea lumea vă urăşte. Aduceţi-vă aminte de cuvântul pe care vi l-am spus: Nu este sluga mai mare decât stăpânul său. Dacă M-au prigonit pe Mine, şi pe voi vă vor prigoni; dacă au păzit cuvântul Meu, şi pe al vostru îl vor păzi. Iar toate acestea le vor face vouă din cauza numelui Meu, fiindcă ei nu cunosc pe Cel ce M-a trimis. De n-aş fi venit şi nu le-aş fi vorbit, păcat nu ar avea; dar acum n-au cuvânt de dezvinovăţire pentru păcatul lor. Cel ce Mă urăşte pe Mine, urăşte şi pe Tatăl Meu. De nu aş fi făcut între ei lucruri pe care nimeni altul nu le-a făcut păcat nu ar avea; dar acum M-au şi văzut şi M-au urât şi pe Mine şi pe Tatăl Meu. Dar (aceasta), ca să se împlinească cuvântul cel scris în Legea lor: «M-au urât pe nedrept». Iar când va veni Mângâietorul, pe Care Eu Îl voi trimite vouă de la Tatăl, Duhul Adevărului, Care de la Tatăl purcede, Acela va mărturisi despre Mine. Şi voi mărturisiţi, pentru că de la început sunteţi cu Mine. Acestea vi le-am spus, ca să nu vă smintiţi. Vă vor scoate pe voi din sinagogi; dar vine ceasul când tot cel ce vă va ucide să creadă că aduce închinare lui Dumnezeu.“ (Ioan 15, 17-27; 16, 1-2)
***
Fragmentul evanghelic de astăzi începe cu îndemnul Domnului nostru Iisus Hristos de a ne iubi aproapele. Am putea spune că, într-o oarecare măsură, în aceste cuvinte se cuprinde aproape în totalitate esenţa poruncilor şi învăţăturilor creştine. Domnul Hristos nu doar îndeamnă să iubim, ci chiar ne porunceşte. Te poţi întreba: cum să-i iubesc pe cei care-mi fac viaţa un iad, pe cei care mă discreditează sau mă jignesc? Poate este greu să-i iubeşti, însă nu trebuie uitat că iadul pe care ţi-l pregătesc nu este al tău, ci al lor. Dacă ai proceda la fel ca potrivnicii tăi, şi tu ai fi la fel. Doar dacă nu procedezi ca ei vei avea parte de rai. Toate încercările care vin în viaţa noastră trebuie să le primim cu răbdare, cu demnitate, dar mai ales cu înţelepciune. Raiul de care vorbim nu este clădit pe minciună, ură, bârfă, mândrie, ci pe smerenie, blândeţe, dragoste, răbdare şi fapte bune. Seara, înainte de culcare, să te gândeşti ce lucru bun ai făcut pentru mântuirea ta. Dacă nu ai făcut nimic, e timpul să faci ceva bun, iar dacă ai făcut continuă să lucrezi binele, în smerenie şi în speranţa învierii. (>pr. Dumitru PĂDURARU)


„Luminile din sat“ - expoziţie etnografică la Muzeul „Astra“ din Sibiu

Complexul Naţional Muzeal „Astra“ organizează la „Casa artelor“ o expoziţie etnografică cu tema icoanelor. „Icoanele praznicelor sunt, cu precădere, un Nou Testament în culori, care, în fapt, conturează iconografic momentele mari ale vieţii Mântuitorului şi, implicit, ale istoriei mântuirii“, arată organizatorii evenimentului de la Muzeul „Astra“. Icoanele din expoziţie sunt lucrări pe lemn şi sticlă ale artiştilor iconari Lucia Nica, Marilena Suciu şi Nicolae Munteanu.

Ionuţ Lăpădat, muzeograf la „Astra“, a arătat că a rămas definitoriu ciclul praznicelor, pentru programul iconografic al bisericilor ortodoxe, registrul celor douăsprezece sau patrusprezece icoane deschizându-se, din iconostasul altarului, privirii celui care intră în biserică. „Totodată, în biserici, există analogul, tetrapodul sau suportul icoanei de închinat, potrivită sărbătorii apropiate. De menţionat este că fiecare mare praznic are o perioadă de patrusprezece zile de prăznuire, pre şi post sărbătoare. Această perioadă se întinde între ziua înainteprăznuirii şi odovanie“, a spus Ionuţ Lepădat.

În satul românesc, „omul aparţinând lumii satului tradiţional nu a rămas străin de icoana praznicului, ducându-şi-o în casa lui, praznicul marcându-i, încă de la naştere, viaţa. În felul acesta, pe înţelesul lui, dar, sub nici o formă depărtat de tradiţia autentic ortodoxă, ţăranul, înzestrat şi cu talent artistic, a devenit creator de icoană, deci «scriitor», prin culoare, de teologie“, a arătat muzeograful Ionuţ Lepădat.

Expunerea de la Muzeul „Astra“ cuprinde trei module: „Iconostasul“, „Praznicul în sat“ şi „Atelierul ideatic al iconarului“. Iconostasul, este aşezat, potrivit arhitecturii eclesiastice răsăritene, dinaintea unei abside de altar, şi cuprinde numai registrul praznicelor, pentru a fi evidenţiată importanţa şi locul acestora, prin arhitectură şi iconografie, în viaţa creştinului. Praznicul în sat este structurat pe submodule, fiecare cuprinzând icoana, elementele liturgice şi obiectele care, în satul românesc, întregesc imaginea praznicului. Atelierul ideatic al iconarului este compus din elemente atât tehnice (pensule, culori, suporturi), cât şi sugestive pentru înşelarea actului creator, după cum arată organizatorii.

Icoanele din expoziţie sunt lucrări pe lemn şi sticlă ale artiştilor iconari Lucia Nica, Marilena Suciu şi Nicolae Munteanu. Aceste icoane vor fi expuse, ocazional, în bisericile de lemn din muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului şi, totodată, vor îmbogăţi colecţiile de icoane ale Complexului Naţional Muzeal „ASTRA“. Expunerea „Praznic şi icoană - Luminile din sat“ a fost vernisată în sala de expoziţii din „Casa artelor“, ieri, 16 mai, în cadrul „Zilelor muzeelor“. Expoziţia va rămâne deschisă până pe întâi iulie şi, vizitând-o, veţi putea înţelege de ce „Praznicul şi icoana“ sunt „luminile din sat“.

Sambata, 17 Mai 2008

The image “http://www.muzeulastra.ro/oferta/images/27.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.

Niciun comentariu: