marți, martie 25, 2008

Cerere de reexaminare a Legii privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 80/2007


Preşedintele României, Traian Băsescu, a cerut luni, 24 martie, a.c., Parlamentului României, în temeiul articolului 77 alineatul 2 din Constituţia României, reexaminarea Legii privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.80/2007 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.36/2003 privind sistemul de pensionare a membrilor personalului diplomatic şi consular.
Cererea de reexaminare se referă la prevederea legii trimise spre promulgare conform căreia „membrii personalului diplomatic şi consular, precum şi personalul de specialitate cu studii superioare-funcţionari publici şi personal contractual – din cadrul Ministerului Afacerilor Externe beneficiază de pensie de serviciu în cuantum de 80% din venitul lunar brut realizat, reprezentând salariul de bază şi sporurile acordate potrivit legii, avut în administraţia centrală a Ministerului Afacerilor Externe cu o lună înainte de împlinirea vârstei de pensionare.”
Preşedintele României semnalează că această prevedere „determină o inechitate între persoanele care au aceleaşi studii, vechime, pregătire, importanţă socială şi sistem de plată din fonduri bugetare” prin stabilirea unor pensii de serviciu în cuantum de 80% din baza de calcul reprezentată de media veniturilor brute lunare realizate în ultimele 12 luni de activitate sau din ultima lună de activitate.
Şeful statului consideră, deci, distincţia realizată prin acest act normativ „nejustificată şi inechitabilă”, atrăgând atenţia că acest proces de diferenţiere va genera „o migraţie a persoanelor competente din celelalte instituţii ale statului către instituţiile amintite ce beneficiază de salarii şi drepturi cu mult diferite de cele ale restului angajaţilor din instituţiile bugetare”.
În continuare, preşedintele Traian Băsescu aminteşte intenţia elaborării unui sistem unic de salarizare bugetară, relevând nevoia pentru elaborarea unui sistem unitar şi echitabil privind drepturile de asigurări sociale, „în scopul asigurării unui tratament egal tuturor categoriilor de personal care funcţionează în instituţiile şi autorităţile publice”. În baza argumentelor menţionate, şeful statului opinează că „este nevoie de o lege care să prevadă acelaşi calcul de pensie pentru toate categoriile de bugetari”.

Un comentariu:

Anonim spunea...

Are dreptate Basescu si ar fi cazul sa se inceteze cu sistemul de privilegii comuniste. Le dai salarii mai mari daca activitatea merita asa ceva, cotizeaza mai mult si iau pensiile care rezulta. Sa se termine odata cu sistemul ciocoiesc si iar Basescu are dreptate ca aproape intotdeauna.
Dar ce-i care-l injura permanent nu vad toate astea ,ei iubesc casta slinoseniilor lor, probabil ca simt niste asemanari si cine se aseamana se aduna.