vineri, martie 21, 2008

"Şcoala Zeilor" a fost lansat şi în România


La Fundaţia Naţională pentru Ştiinţă şi Artă a fost lansat, ieri seară, volumul "Şcoala Zeilor", de Stefano Elio D'Anna. Lansarea a avut loc în prezenţa unor pesonalităţi marcante ale vieţii culturale româneşti. Academicienii Eugen Simion, Dan Berindei, ambasadorul Dan Hăulică, profesorul universitar Răzvan Voncu, jurnaliştii Octavian Andronic şi Carol Roman, profesorul Dan Grigorescu, criticul Nicolae Iliescu sunt doar câţiva dintre cei care au adresat pertinente analize şi sublinieri. Viziunea academicianul Eugen Simion, participant la această manifestare, este "una curioasă, dar care are şi o parte de naraţiune ce uneşte meditaţia morală cu cea spirituală". Porivit academicianului, cartea este despre înţelepciune şi pune accentul pe condiţia omului. Eugen Simion a subliniat că este evident faptul că această carte este scrisă de o persoană care l-a citit şi îl cunoaşte foarte bine pe F. Nietzsche.La rândul său, academicianul Dan Berindei, deşi a recunoscut că nu este întrutotul de acord cu autorul cărţii, a accentuat faptul că a zăbovit "patru după-amieze asupra acestui volum" şi nu îi pare rău. "Am zăbovit mult asupra ei. Cartea cuprinde multă îndrăzneală pentru a vedea unde suntem noi oamenii la începutul mileniului al III-lea. Pentru mine a fost o poartă deschisă către ceva neaşteptat. Cartea cuprinde multe adevăruri pe care nu le putem ocoli", a declarat Berindei.

Pe de altă parte, profesorul universitar Răzvan Voncu a declarat că lucrarea, întradevăr, îşi atinge scopul pentru care a fost scrisă.
"Este o carte substanţială, o carte specială cu o formulă pe care literatura contemporană nu a mai practicat-o de foarte multă vreme. Am putea spune că este o carte de mişcare. Este într-o paradigmă prestigioasă care începe cu acea carte a lui Socrate, continuă cu meditaţiile lui Marcus Aurelius, atinge şi cultura românească cu cărţi ale literaturii - Învăţăturile lui Neagoe Basarab, şi Divanul sau gâlceava înţeleptului cu lumea a lui Cantemir", a comentat Voncu.
Academicianul Dan Haulică a completat: "Cartea aceasta este o carte care îl exprimă pe autor. Cartea aceasta nu se vrea un roman. Ea este o naraţie a ideilor. Planul ei de gândire este autonom, este dincolo de seria explicită a literaturii".
Volumul este dedicată de autor "Visătorului" care se găseşte în fiecare om. D'Anna afirmă, cu maximă seriozitate, că nu ar fi scris acestă carte dacă nu l-ar fi întâlnit pe "Visător şi învăţăturile sale".
"Mulţumesc Visătorului pentru că m-a purtat de mână arătându-mi lumea visului, lumea curajului, o lume a impecabilului, unde timpul şi moartea nu există, unde bogăţia nu cunoaşte hoţi sau regine". Aceste sunt cuvintele prin care autorul explică sursa curajului său de a scrie acestă carte.
Potrivit autorului cartea este o hartă, un plan de evadare, iar scopul său este de a arăta oamenilor parcursul urmat de un om comun pentru a evada din povestea hipnotică a lumii, de descrierea acuzatoare a existenţei, pentru a evita un destin nemilos.
Dar autorul face şi o mărturisire: "În relatarea învăţăturilor mele alături de Visător am evitat, în mod intenţionat, să includ episoade, evenimente, dezvăluiri ce puteau depăşi capacitatea de acceptare a cititorului, reţinând doar acele episoare care, deşi "revoluţionare", se găsesc în acord cu starea actuală a umanităţii".
Profesorul D'Anna a absolvit Facultăţile de Economie şi Sociologie din cadrul Universităţii Catolice din Milano. Economist, sociolog şi întreprinzător, profesorul D'Anna este pedagog şi om de afaceri.A fost manager al unor companii multinaţionale precum Alfa Romeo, Olivetti Corporation din America şi Fiat International. Din 1994, Stefanno este rectorul universităţii "European School of Economics".
D'Anna este o personalitate cu statut internaţional ce a participat în calitate de conferenţiar şi oaspete de onoare la peste 100 de conferinţe internaţionale în Europa, SUA, şi America de Sud.
A publicat lucrări de economie şi sociologie. Lecţii de sociologie, Lecţii de psihologie creativă, Revoluţia individualistă sunt câteva dintre lucrările publicate.
Şcoala Zeilor a fost deja tradusă în engleză, germană, turcă, greacă, română şi portugheză, iar din 2005 este best-seller în Turcia.
Cartea a fost tradusă şi publicată, şi în România, cu spijinul companiei NIRO INVESTMENT GROUP. (Alina BOGHICEANU)

Niciun comentariu: