joi, martie 20, 2008

"Codul Construcţiilor" are aviz negativ de la MDLPL


Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Locuinţelor (MDLPL) a anunţat Inspectoratul de Stat in Construcţii printr-o adresă oficiala că nu susţine proiectul de Lege privind Codul amenajării teritoriului, al urbanismului şi al construcţiilor.

MDLPL consideră că aprobarea proiectului denumit "Codul construcţiilor" ar avea ca rezultat fragmentarea şi reordonarea/dispersarea dispoziţiilor, comasarea actelor normative în vigoare din domenii distincte, în contradicţie cu alcătuirea actuală a sistemului de acte normative din domeniul, pe trei paliere de reglementare – legi, hotărâri ale Guvernului, ordine ale ministrului.

MDLPL are în curs de derulare o acţiune de auditare a legislaţiei româneşti din domeniul amenajării teritoriului şi urbanismului, în vederea stabiliri oportunităţii modificării şi eventual a codificării acesteia, iar intenţia I.S.C. de a cuprinde în "Codul construcţiilor" elemente din legislaţia specifică domeniilor amenajării teritoriului şi urbanismului este inoportună.

Conform MDLPL iniţiativa legislativă "Codul construcţiilor" nu respectă procedura legală reglementată prin Legea nr. 24/2000 privind normele de tehnică legislativă pentru elaborarea actelor normative, astfel încât elaborarea proiectului de act normativ s-a facut cu un viciu de procedură.

Având în vedere stadiul actual al dezvoltării pieţei construcţiilor din România, MDLPL apreciază că, în momentul de faţă, menţinerea actualului sistem de acte normative specifice din domeniul construcţiilor este soluţia oportună, care permite totodată luarea măsurilor de perfecţionare a acestora. (Marian PÂRVULESCU )

Niciun comentariu: