luni, martie 03, 2008

Concordie


Conducerea PNL a decis ca primul tur al alegerilor locale să fie organizat în data de 25 mai, au declarat surse din partid.
Conform surselor citate, liberalii au convenit asupra acestei date, decizia finală urmând să fie anunţată de Guvern.
Premierul Călin Popescu Tăriceanu a declarat, miercuri, că alegerile locale vor fi organizate, cel mai probabil, la sfârşitul lunii mai - începutul lunii iunie, data exactă urmând să fie stabilită în şedinţa Guvernului din această săptămână.
PDL a propus ca alegerile locale să fie organizate în 25 mai şi 8 iunie, propunere faţă de care şi-au exprimat acordul de principiu şi celelalte partide.

Preşedintele PSD, Mircea Geoană, a declarat, tot azi, la finalul Biroului Permanent Naţional, că evaluarea juridică a social-democraţilor arată că organizarea alegerilor locale în altă perioadă decât 8-15 iunie nu se poate face în lipsa unei legi organice adoptate de Parlament.
Geoană a afirmat că organizarea alegerilor locale în data de 25 mai, cum au propus unele partide, sau la sfârşitul lunii iunie, cum a propus PSD, nu se poate face decât printr-o lege organică adoptată de Parlament.
El a menţionat că nu este nevoie de o lege organică pentru modificarea datei alegerilor locale doar în eventualitatea în care acestea au loc în intervalul 8-15 iunie, când expiră, din punct de vedere legal, mandatul actual al consilierilor şi primarilor.
Conducerea PNL a decis, în şedinţa de luni, ca primul tur al alegerilor locale să fie organizat în data de 25 mai, au declarat surse din partid. Conform surselor citate, liberalii au convenit asupra acestei date, decizia finală urmând să fie anunţată de Guvern.
În plus, Preşedintele PSD, Mircea Geoană, a declarat că preşedintele Traian Băsescu are obligaţia constituţională să se pronunţe în legătură cu eventualitatea alegerilor parlamentare anticipate.
Geoană a spus că PSD nu a luat încă o decizie cu privire la declanşarea alegerilor anticipate şi eventuala depunere a unei moţiuni de cenzură, el argumentând că social-democraţii aşteaptă mai întâi votul de marţi, din Camera Deputaţilor, asupra proiectului de lege privind introducerea votului uninominal.
Liderul PSD a motivat că votul de marţi asupra legii uninominalului va fi decisiv pentru clarificarea situaţiei politice.
Geoană a precizat că reprezentanţii PSD vor propune, în plenul Camerei, un amendament prin care şi preşedinţii de consilii judeţene să fie aleşi prin vot uninominal.
Preşedintele PSD a apreciat că, după votul de marţi asupra legii uninominalului, devine "obligatorie" adoptarea de către partide a unei decizii cu privire la eventualitatea declanşării alegerilor anticipate.
Geoană a mai spus că preşedintele Traian Băsescu are o obligaţie constituţională să se pronunţe, în faţa Parlamentului, pe tema anticipatelor.
Liderul social-democrat a invocat articolul 88 din Constituţie, care spune că şeful statului se adresează Parlamentului cu mesaje cu privire la principalele probleme politice ale naţiunii şi a apreciat că, la ora actuală, "principala problemă a naţiunii este răspunsul clasei politice la blocajul instituţional care ameninţă ţara noastră".
"Sper că rămâne un partizan şi apărător fervent al acestui mecanism instituţional democratic", a adăugat Geoană.
El a spus că, în funcţie de răspunsul lui Băsescu la problema anticipatelor, celelalte partide se vor poziţiona şi ele.
Geoană a mai spus că, în funcţie de votul de marţi, din Camera Deputaţilor, asupra legii uninominalului, şi a atitudinii şefului statului privind anticipatele, PSD va convoca un Comitet Executiv, în următoarele zile, în care să adopte o decizie cu privire la anticipate şi, eventual, la moţiunea de cenzură.

Să ne mai gândim, să mai chibzuim... poate că în urma deliberării alegerile se vor ţine la anul. Pentru a contopii cele 4 alegeri în una singură.

Niciun comentariu: