miercuri, martie 19, 2008

NetCity


Primăria Municipiului Bucureşti, prin direcţia de specialitate a trimis în data de 09.01.2008 către Ministerul Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei toată documentaţia referitoare la proiectul NetCity în vederea redactării informării solicitate de Comisia Europeana, Directoratul pentru Societate Informaţională pe acest subiect.

În documentele oficiale care stau la baza proiectului NetCity se arată că Primăria Municipiului Bucureşti pune la dispoziţie domeniul public pentru utilizare gratuită şi neexclusivă, iar partenerul şi subcontractorii săi nu pot fi provideri de servicii de comunicaţii electronice.

Reţeaua de canalizaţie pentru telecomunicaţii – NetCity „oferă acces nediscriminatoriu şi transparent pentru toţi operaţii de telecomunicaţii electronice" , conform art. 4.1.3 din Contract, proiect asemănător cu cel de la Paris care a fost dat drept exemplu de comisarul european.

De asemenea, conform art. 6.24.5 din Contract, "administratorul reţelei NetCity va asigura prestaţii egale la preţuri egale şi va avea o poziţie echidistantă în acordarea serviciilor faţă de Clienţi (provideri). Se vor asigura Clienţilor (providerilor) condiţii nediscriminatorii, inclusiv în privinţa tarifelor şi acces neîngrădit la reţeaua NetCity".

Tarifele maximale practicate pentru utilizarea reţelei Neticity sunt cele mai mici de pe piaţă şi vor fi controlate de autorităţile competente în domeniu.

Conform art. 5.1.8.1. alin. 2 din Contract „închirierea Reţelei NetCity reprezintă o alternativă pusă la dispoziţia Clienţilor (furnizorilor de servicii de telecomunicaţii) la cererea lor, în mod nediscriminatoriu, în condiţiile menţinerii unui mediu echilibrat de natură să nu afecteze libera concurenţă dintre operatorii de telecomunicaţii".

Primăria Municipiului Bucureşti va face demersurile necesare pentru ca toată documentaţia proiectului NetCity să ajungă direct la Comisarul European pentru Societatea Informaţională şi Mass-media pentru a demonstra că au fost respectate atât legislaţia română cât şi reglementările Uniunii Europene în domeniu.

Situaţia actuală a operatorilor de comunicaţii din municipiul Bucureşti este următoarea:
Orice operator de servicii de comunicaţii electronice poate să instaleze reţele subterane pe proprietate publică în urma obţinerii AUTORIZAŢIEI DE CONSTRUIRE conform H.C.G.M.B.269/2000, H.C.G.M.B.86/2006, H.C.G.M.B.106/2006, şi reglementărilor în vigoare.

Din păcate, peste 90 % din reţelele de telecomunicaţii sunt "pozate" aerian fiind fixate pe stâlpii de iluminat ai societăţilor Luxten şi Electrica, pe stâlpii RATB, prin canalizaţiile unor societăţi (RATB, RADET, Romtelecom, Metrorex etc.), pe faţada clădirilor, prin copaci, fără acordul proprietarilor.Operatorii de reţele nu plătesc nicio taxă de ocupare a domeniului public, plătind doar o taxă proprietarului de suport.

Din informaţiile pe care le deţinem şi verificările pe teren, proprietarii de reţele de comunicaţii electronice plătesc doar 1% din costul real de utilizare al "suportului".

De asemenea, s-au depistat reţele de telecomunicaţii subterane ilegale fără AUTORIZAŢIE DE CONSTRUIRE.

Menţionăm că reţelele aeriene constituie o poluare "vizuală", creând disconfort cetăţeanului şi periclitând siguranţa acestuia. Pozarea aeriană a reţelelor micşorează totodată gradul de siguranţă şi de confidenţialitate a telecomunicaţiilor. În acest moment, nu există o piaţă concurenţială reală, Bucureştiul fiind împărţit pe principii monopoliste între marii furnizori de servicii.

Niciun comentariu: