miercuri, martie 05, 2008

Parcul National Ciucas


Prima dezbatere publica pe tema infiintarii Parcului National Ciucas si a impactului acestuia asupra comunitatilor locale a avut loc marti.
Discutiile au facut referire la proiectul de infiintare a Parcului National Ciucas, a carui suprafata se suprapune in mare parte cu teritoriul Sitului Natura 2000 si care a fost initiat de Regia Nationala a Padurilor si implementat impreuna cu Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile (MMDD).
In cadrul dezbaterii publice, autoritatile locale si-au exprimat punctele de vedere legate de infiintarea viitorului Parc, precum si neintelegerile sau nemultumirile pe aceasta tema. Primarii localitatilor aflate pe teritorilul Parcului au dorit sa afle caror restrictii vor trebui sa se supuna in momentul aprobarii proiectului si carea ar fi avantajele infiintarii acestui Parc.
"Protejarea speciilor unice din aceasta regiune este o prioritate si o obligatie pe care o avem, indiferent ca facem parte din administratia centrala, locala sau societatea civila. De asemenea trebuie sa ne supunem anumitor restrictii, atunci cand unele suprafete sunt incluse in zonele de protectie speciala, dar si propietarii acestor terenuri vor primi plati compensatorii in conformitate cu prevederile legale", a precizat directorul Directiei de Protectie a Naturii, Biodiversitate si Biosecuritate din cadrul MMDD, Mihail Manoiu.
MMDD doreste sa organizeze o serie de dezbateri publice pe acest subiect, urmand ca viitoarea intalnire sa se organizeze peste trei saptamani, unde pot participa atat specialisti, precum si publicul inalt. Dezbaterile se desfasoara la sediul Prefecturii judetului Brasov. (Green Raport)

IMAGINI

2 comentarii:

pescarusul argintiu spunea...

Totul este ca Ministerul Mediului impreuna cu autoritatile locale sa nu lase acest proiect la stadiul de pura intentie, ci sa treaca rapid la planuri concrete de actiune. Este de trista amintire suspendarea brusca a infiintarii Parcului Dracula din vecinatatea Sighisoarei, cand destinele mediului erau conduse de Dan Matei Agaton si prim ministru era Adrian Nastase... Entuziasm mare la inceput si apoi doar un gol de aer rezultat prin spargerea balonului umflat de sapun...
Oricum, imaginile atasate acestul articol sunt de vis...
Nu stii pe care s-o mangai cu privirea mai intai: Varful Ciucas de 1954 m, Cetatea Tigailor, peisajul de sub Zagan, Stanca Goliat sau Cotoroantzele la sfat ?
Nu este precizat arealul acoperit de acest potential Parc National Ciucas. Ai idee ce zona va cuprinde ?

Bibliotecaru spunea...

Din fericire aici este chiar pe dos. În timp ce Parcul Dracula era ostil cu mediul (se tăiau copaci, genera deşeuri de la turişti) şi istoria, de aceea a fost şi izgonit, Parcul Naţional Ciucaş se constituie în rezervaţie naturală, adică restrângerea accesului uman în zonă şi prezervarea naturală.