miercuri, martie 19, 2008

Primul-ministru Călin Popescu-Tăriceanu respinge informaţii


Primul-ministru Călin Popescu-Tăriceanu respinge informaţiile apărute în presă astăzi, conform cărora firma la care deţine acţiuni ar putea să primească despăgubiri ca urmare a expropierii unui teren
Firma la care deţin acţiuni nu a solicitat Ministerului Transporturilor despăgubiri pentru nicio expropiere întrucât terenul în discuţie nu îi mai aparţine, a afirmat premierul Tăriceanu.
La începutul şedinţei cabinetului, premierul i-a solicitat ministrului Justiţiei, Cătălin Predoiu, să prezinte într-o lună o formulă de creare a unei comisii de experţi independenţi care să elaboreze o nouă lege a răspunderii ministeriale. Premierul a informat Cabinetul că, în urma respingerii în Parlament a Ordonanţei de urgenţă care reglementa Comisia prezidenţială privind răspunderea ministerială, conflictele de interese din vechea lege persistă. „Vă propun înfiinţarea unei comisii de experţi independenţi care să propună o nouă lege a răspunderii ministeriale, pentru a nu primi acuzaţii că Guvernul vrea să-şi protejeze membrii”, a spus premierul Călin Popescu-Tăriceanu. El a subliniat că este în interesul cetăţenilor şi a membrilor Guvernului să existe o procedură clară, imparţială, de responsabilizare a miniştrilor, dar aceasta nu trebuie nici să lase loc abuzurilor politice care să afecteze buna funcţionare a Guvernului. Guvernul este, prin prisma efectelor deciziilor sale, cea mai importantă instituţie publică din România, luând decizii care afectează direct viaţa cetăţenilor, a subliniat premierul Călin Popescu-Tăriceanu.
Şeful Executivului a solicitat ministerului Economiei şi Finanţelor şi ministerului Mediului să studieze bunele practici din Uniunea Europeană şi să întocmească norme clare pentru modul în care se foloseşte energia în administraţia publică centrală şi locală atât în ceea ce priveşte imobilele cât şi parcurile auto. „Cu regret pentru cei care au apetenţă pentru autovehicule mari consumatoare de combustibil şi poluatoare, va trebui să introducem nişte norme de utilizare a energiei din clădiri şi parcurile auto proprii care să fie în linie cu normele europene”, a spus premierul Tăriceanu. Premierul a amintit că România şi-a luat angajamentul, ca toate celelalte state membre UE, să micşoreze emisiile de gaze cu efect de seră cu 20% până în 2020. În această privinţă, premierul a solicitat miniştrilor Economiei şi Finanţelor şi Mediului să întocmească un plan general de măsuri cu privire la modul în care România îşi poate atinge această ţintă.

Niciun comentariu: