vineri, martie 07, 2008

UDMR şi comunitatea maghiară nu prea vor uninominal


Vicepreşedintele executiv al UDMR, Laszlo Borbely, a declarat, joi, la Alba Iulia, că introducerea votului uninominal în varianta votată recent în Parlament va dezavantaja UDMR şi comunitatea maghiară, care vor avea mai puţini reprezentanţi.
Borbely a afirmat că UDMR "a făcut toate calculele" şi că această lege "nu e în spiritul a ceea ce ar trebui să fie o alegere ca să reprezinte cât mai fidel intenţia de vot a cetăţenilor".
"Este un sistem foarte ciudat. E un fel de ruletă rusească. În cazul în care nu are 50 la sută plus unu, nu câştigă fără o redistribuire. Vine o redistribuire foarte ciudată, în care nu ştii cine va fi cel care nimereşte, cum se spune în această ruletă. Mi se pare total aiurea ca să nu decidă cetăţeanul", a adăugat Borbely.
El a declarat că cetăţeanul va decide, după introducerea votului uninominal, doar în cazul în care candidatul are 50 plus unu, însă aceste cazuri vor fi puţine, în rest candidaţii fiind aleşi prin redistribuire.
Liderul UDMR s-a declarat nemulţumit şi de faptul că nu s-au stabilit încă nici circumscripţiile electorale. "Eu cred că trebuia legea, iar aceste circumscripţii electorale votate şi decise la nivel de Guvern în acelaşi timp. Noi o să ne pregătim şi suntem pregătiţi pentru alegeri, dar probabil UDMR şi comunitatea maghiară vor avea mai puţini reprezentanţi în Parlament decât până acum", a adăugat Borbely.
Camera Deputaţilor a aprobat, marţi, legea privind votul uninominal, care prevede ca atât parlamentarii, cât şi preşedinţii consiliilor judeţene să fie aleşi prin acest tip de vot.
Conform articolului 146 din Constituţie, Curtea Constituţională se pronunţă asupra constituţionalităţii legilor, înainte de promulgarea acestora, la sesizarea unui număr de cel puţin 50 de deputaţi sau de cel puţin 25 de senatori.

Domnule Laszlo Borbely, nu vă amărâţi degeaba... mai citiţi o dată ce s-a aprobat în parlament... aţi reţinut greşit. Faza cu 50% este pentru independenţi nu pentru partide.

Este prea târziu să fie organizate alegeri anticipate
Vicepreşedintele executiv al UDMR, Laszlo Borbely, a mai declarat că nu mai pot fi organizate alegeri anticipate deoarece nu mai pot fi urmate procedurile constituţionale.
"Nu cred că mai este posibilă organizarea alegerilor anticipate. Ştiţi foarte bine care sunt procedurile constituţionale. Ar trebui ca de două ori să cadă Guvernul, să negocieze preşedintele, să numească alte guverne şi în Constituţie scrie, chiar după aceste două căderi ale guvernelor, că preşedintele poate să dizolve Parlamentul. Din câte ştiu eu ultima declaraţie a preşedintelui a fost că, din cauza summit-ului NATO, ar dori să fie o perioadă mai liniştită”, a spus Borbely.
Ministrul UDMR a adăugat că la momentul actual nu vede posibilă organizarea unor alegeri anticipate, iar din punctul său de vedere alegeri anticipate trebuiau să se facă în 2006 sau 2007 dacă se dorea acest lucru printr-o majoritatea parlamentară, iar acum "este prea târziu”.
Liderul social-democrat Mircea Geoană declara recent că PSD a decis să demareze discuţii cu ceilalţi actori politici pentru declanşarea de alegeri parlamentare anticipate sau pentru constituirea unui "guvern de serviciu" din care să nu facă parte PSD şi care să organizeze alegerile.

Niciun comentariu: