vineri, martie 07, 2008

Aparent pare de râs, dar cred că cineva ar trebui să scoata cureaua de la pantalon


Camera Deputatilor a adoptat tacit o lege propusa de Guvern, în Planul de Actiune privind reforma în justitie si lupta anticoruptie, prin care procesele nu se mai suspenda automat în caz de atacare a unei legi la CCR, transmite Mediafax. Potrivit proiectului, cauzele asupra carora a fost sesizata Curtea Constitutionala (CCR) vor fi suspendate optional, prin decizia judecatorului de fond. Noua regula este destinata atât procedurii penale cât si celei civile. Recent, unul dintre procesele de impact care au fost suspendate din cauza sesizarii CCR a fost al ex-presedintelui PC Dan Voiculescu. Acesta atacase verdictul CNSAS de politie politica, iar avocatul sau Sergiu Andon a sesizat Curtea Constitutionala, prilej cu care magistratii de la CCR au decis ca legea CNSAS este neconstitutionala. Un alt exemplu este cel al pesedistului Adrian Nastase, care sesizase CCR în legatura cu judecarea fostilor ministri.

O astfel de situaţie lăsată indecisă în lege dă o putere judecătorului pe care nu ar trebui să o aibă. Legea este egală pentru toţi, ori se suspendă, ori nu se suspendă. Logica parcă ar spune că atâta timp cât legea este pusă în discuţie, procesul nu poate fi judecat prin prisma acelei legi. Aşa e logic. Sistemul acesta de trecere tacită prin parlament ar trebui să fie o metodă pentru proiectele discutate în prealabil cu toate partidele parlamentare şi să nu aibă nici un fel de problemă. Probabil că Preşedintele o va trimite înapoi si la CCR. rezultatul deja se ştie... dar probabil că parlamentarilor le arde de joacă.

Judecatorii vor decide asupra suspendarii judecarii cauzelor in situatia invocarii exceptiilor de neconstitutionalitate, potrivit unui proiect de lege inscris la Camera deputatilor, care ar putea fi adoptat pana la inceputul lunii martie.
Denumire a Camerei inferioare a Parlamentului in unele tari
Modalitate a actului juridic, obligatie, care consta intr-un eveniment viitor si sigur, care suspenda, pana la indeplinirea lui, punerea in executare a actului sau exigibilitatea obligatiei, termen suspensiv,
Act normativ care cuprinde principiile si regulile referitoare la desfasurarea procesului civil.
Ansamblu unitar al regulilor de conduita obligatorii, susceptibile de a fi aduse la indeplinire prin puterea de stat.
Modalitate a actului juridic, obligatie, care consta intr-un eveniment viitor si sigur, care suspenda, pana la indeplinirea lui, punerea in executare a actului sau exigibilitatea obligatiei, termen suspensiv,
Este o cauza care inlatura raspunderea penala in cazul infractiunilor pentru care punerea in miscare a actiunii penale este conditionata de introducerea unei plangeri prealabile de catre persoana vatamata.
Unica autoritate de justitie din Romania, garantul suprematiei Constitutiei, care se supune numai Constitutiei si legii sale de organizare si functionare.
1. Din punct de vedere filozofic, acel fenomen care produce, genereaza efectul. Fenomenul care determina nasterea altui fenomen.
Unica autoritate de justitie din Romania, garantul suprematiei Constitutiei, care se supune numai Constitutiei si legii sale de organizare si functionare.
Proiectul de lege se afla in procedura de urgenta, prima camera sesizata fiind Camera Deputatilor. Deputatii au decis luni prelungirea termenului de adoptare tacita pana la inceputul lui martie. Initial, Comisia juridica a dat un raport de respingere, insa plenul Camerei a cerut un raport suplimentar, avand ca termen data de 19 februarie. Dupa votul deputatilor, proiectul va fi trimis la Senat, care este camera decizionala.
Proiectul de lege pentru modificarea si completarea Legii nr. 47/1992 privind organizarea si functionare Curtii Constitutionale, a Codul de procedura civila si a Codului de procedura penala elimina suspendarea de drept a judecarii cauzei pe perioada solutionarii exceptiei de neconstitutionalitate.
Decizia cu privire la suspendare va ramane la aprecierea judecatorului. Acesta va putea fi suspusa recursului, in termen de 48 de ore de la pronuntare, pentru cei prezenti, si in 48 ore de la comunicare pentru cei in lipsa .
Cauzele vor fi revizuite
In cazul in care judecarea cauzei nu este suspendata, iar Curtea Constitutionala constata neconstitutionalitatea unei legi sau ordonante care au facut obiectul exceptiei de neconstitutionalitate, proiectul prevede o noua cauza de revizuire, propunand in mod corespunzator completarea Codului de procedura civila, si, respectiv, a Codului de procedura penala.
Astfel instantele vor putea sa solicite revizuirea cauzei, potrivit propunerilor de modificare a Codului de procedura civila, respectiv a Codului de procedura penala.
Totodata, deciziile Curtii Constitutionale vor fi comunicate atat Guvernului si Parlamentului, dar si instantei care a sesizat Curtea Constitutionala si partilor.
Guvernul: Invocarea exceptiilor de neconstitutionalitate nu se justifica in cele mai multe cazuri
Din punctul de vedere al Guvernului, initiatorul acestui proiect de lege, invocarea exceptiilor de neconstitutionalitate de catre parti este folosita de multe ori ca modalitate de a intarzia judecarea cauzei.
“Numarul extrem de ridicat al dosarelor aflate pe rolul Curtii Constitutionale ca urmare a invocarii frecvente a exceptiei de neconstitutionalitate face ca solutionarea cauzelor sa dureze extrem de mult, in detrimentul celeritatii judecarii cauzelor”, a subliniat Guvernul.
In plus, Executivul sustine ca numarul extrem de mic al dispozitiilor declarate neconstitutionale, in raport cu exceptiile invocate, demonstreaza ca suspendarea cauzelor a acoperit in prea putine cazuri riscul unei solutionari in baza unei prevederi potential neconstitutionale. (EuroAvocatura.ro)

Niciun comentariu: