joi, martie 20, 2008

Christian Badea la pupitrul Orchestrei Naţionale Radio


Vineri 21 martie, la ora 19,00, la Sala Radio va avea loc al doilea concert consecutiv susţinut în această stagiune de Christian Badea la pupitrul Orchestrei Naţionale Radio.

După succesul repurtat în urmă cu o săptămână, cu un program care a cuprins Simfonia I de Brahms, Concertul nr. 1 pentru vioară şi orchestră de Max Bruch, în interpretarea violonistei Mihaela Martin, şi o lucrare în primă audiţie absolută a lui Ulpiu Vlad, Drumuri în lumină II, Christian Badea a ales acum una dintre marile partituri romantice, Legenda dramatică „Damnaţiunea lui Faust” de Hector Berlioz, având un cvartet de solişti remarcabili: mezzosoprana Carmen Oprişanu, tenorul Hector Lopez, baritonul Eduard Tumagian, basul Pompeiu Hărăşteanu. Dirjorul Corului Radio: Dan Mihai Goia.

Originar din România, pe care a părăsit-o definitiv în 1974, pentru a se stabili la New York, Christian Badea este unul dintre marii dirijori de astăzi. Muzician de un profesionalism desăvârşit, înzestrat cu har şi cu capacitatea de a comunica, de a sensibiliza şi convinge, Christian Badea este dotat cu un spirit analitic foarte pătrunzător şi totodată cu spirit de sinteză. Palmaresul său este impresionant: a dirijat cu mult succes atât în Europa, cât şi în America de Nord şi Asia, printre orchestrele care l-au avut ca invitat numărându-se Royal Philarmonic şi Orchestra Simfonică a BBC din Londra, Filarmonica din Amsterdam, Orchestra Radio France şi Orchestre de l’Île de France din Paris, Orchestra Naţională din Lyon, Orchestra RAI din Torino, Maggio Musicale din Florenţa, Pittsburgh Symphony din Washington, Filarmonica din Tokio ş.a. Christian Badea are un repertoriu cuprinzător, de la clasicism şi romantism la lucrări foarte variate stilistic din secolul al XX-lea, de Şostakovici, Schönberg, Stravinski, Prokofiev, Janaček, Bartók, Vaughan Williams, Britten, Messiaen, Ligeti sau Henze. Repertoriul sau liric cuprinde peste 80 de titluri. A dirijat peste 160 de spectacole la Opera Metropolitan din New York, dar şi în alte mari teatre lirice din lume, ca Opera de Stat din Viena, Covent Garden, Opera Bavareză de Stat din München, Opera de Stat din Hamburg etc.

La invitaţia lui Nicolae Costin, directorul Direcţiei Formaţii Muzicale Radio, în octombrie 2006 Christian Badea revenea, după 32 de ani, în România, deschizând stagiunea Radio cu Simfonia IX-a de Mahler. La începutul actualei stagiuni, în 26 octombrie 2007, s-a aflat din nou la pupitrul Orchestrei Naţionale Radio, programul cuprinzând Simfonia a IV-a „Deisis” de Ştefan Niculescu şi Simfonia a V-a de Mahler.

Niciun comentariu: