joi, martie 20, 2008

Băieţii deştepţi în Educaţie


Reporteri.ro va prezenta numele altor trei institutii care au cumparat dreptul de a avea acces la baze de date, prin intermediul firmei respective: Biblioteca Centrala Universitara "Eugen Todoran" din Timisoara a platit 509.575 RON, prin contractul incheiat pe 14/12/2007, Biblioteca Centrala Universitara"M. Eminescu" din Iasi a platit, pe 11/12/2007, suma de 296.489 RON, iar Biblioteca Centrala Universitara Carol I din Bucuresti a platit 134.646 RON. Acestea sunt institutiile publice pe care am reusit sa le identificam noi prin mijloace jurnalistice.

Numarul lor poate fi insa mult mai mare. Retinem ca numitor comun al acestor institutii faptul ca sunt bugetare, fiind platite de la bugetul de stat. Prin urmare, acestea ar fi obligate sa dea socoteala pentru modul in care cheltuiesc banii nostri. Solutia care ar putea functiona pentru diminuarea cheltuielilor pentru acest tip de servicii ar fi constituirea unui consortiu al institutiilor interesate (universitati si biblioteci universitare), consortiu al carui scop ar consta in punerea efectiva la dispozitia celor interesati a accesului la informatiile incluse pe platformele de tipul bazelor de date.

Culmea este ca legea chiar da dreptul la constituirea de consortii universitare. Totusi, trebuie sa recunoastem ca ceva in acest sens s-a si facut in cursul anului trecut. Firma Informa Management a castigat o licitatie publica, in fata altor 3 competitori, pentru asigurarea unor servicii de acces la rezumate în baze de date. Astfel, in schimbul asigurarii accesului la 9 baze internationale de date cu rezumate de lucrari stiitifice, Informa Management a primit 6.561.423 RON( fara TVA).

In contractul incheiat cu o structura specializata de pe langa Ministerul Educatiei, Unitatea Executiva pentru Finantarea Invatamantului Superior si a Cercetarii Stiintifice Universitare, se mai asigurau servicii de acces la reviste stiintifice în format electronic, pentru lunile noiembrie si decembrie ale anului trecut. De aceste servicii au beneficiat mai multe biblioteci si institutii universitare.

Desi numarul accesarilor la platforma Science Direct a fost, in opinia noastra, departe de a fi satisfacator ( in jur de 7.000 de accesari de pe calculatoarele BCU Bucuresti in cele doua luni), credem ca viitorul apartine bibliotecilor virtuale, de tipul platformelor Science Direct. Dar pentru a obtine permis de acces la asemenea baze de date, institutiile bugetare nu trebuie sa plateasca oricat. Altfel nu ne ramane decat sa constatam ca unii se imbogatesc pe banii nostri fiindca stiu cum, cu cine si cand sa descurce niste ite.

Exemplul firmei Informa Management este edificator: in 2005 avea o cifra de afaceri de 21.215 RON si 0 profit, iar in anul urmator un profit de 413.215 RON la o cifra de afaceri de 1.477.282 RON ( de 70 de ori mai mare decat in anul anterior) . Iar contractele grase, la care ne-am referit la inceputul articolului, dateaza nu din 2006, ci din 2007. Prin urmare, nici Educatia sau Cercetarea nu se pot plange ca ar duce lipsa de baieti destepti.

Niciun comentariu: