joi, martie 20, 2008

Vizita oficială


Vizita oficială a preşedintelui României, Traian Băsescu, în Bosnia şi Herţegovina

Preşedintele României, Traian Băsescu, s-a întâlnit astăzi, 20 martie a.c., la Sarajevo, cu preşedintele în exerciţiu al Preşedinţiei Colective a Bosniei şi Herţegovina, Haris Silajdzic. La finalul întrevederii, şeful statului român şi reprezentantul Preşedinţiei Colective au susţinut o declaraţie comună de presă.

Iată, integral, textul declaraţiei:

„Haris Silajdzic: Doamnelor şi domnilor, îmi face o deosebită plăcere să salut încă o dată prezenţa Excelenţei Sale, domnul Traian Băsescu, în Bosnia şi Herţegovina.

Ca şi mine, membrii Preşedinţiei şi ceilalţi membri ai delegaţiei oficiale sunt foarte mulţumiţi de rezultatul întrevederii avute. Aşa cum a menţionat Excelenţa Sa, domnul Traian Băsescu, vizita oficială reprezintă un semn de solidaritate cu Bosnia-Herţegovina, iar România a oferit sprijin fără rezerve ţării noastre pentru parcursul european. Ne-a fost oferit, de asemenea, orice tip de asistenţă necesară Bosniei şi Herţegovina în îndeplinirea integrării europene.

De cealaltă parte, am subliniat că este deosebit de important ca ţările din Balcanii de Vest să fie membre ale Alianţei Nord-Atlantice, iar România şi-a reafirmat sprijinul pentru demersul acestor ţări.

Aşa cum ştiţi, la apropiatul Summit NATO care se va desfăşura la Bucureşti, sperăm că Bosnia Herţegovina va face un pas extrem de important spre aderarea în structurile euroatlantice, prin primirea statutului de Dialog intensificat şi, în acest sens, am primit sprijinul preşedintelui Traian Băsescu. De asemenea, am solicitat sprijinul României pentru primirea Bosniei-Herţegovina în Consiliul de Securitate al ONU – în 2010, ca membru nepermanent – şi, în măsura în care este posibil, sprijinul în privinţa liberalizării regimului de vize, precum şi în cadrul diverselor organisme internaţionale.

Am discutat, de asemenea, despre relaţiile economice care nu sunt la acelaşi nivel cu cele politice – deosebit de bune. În ultimul timp, se simte, însă, un progres evident şi ambele părţi şi-au exprimat dorinţa de a consolida aceste relaţii.

Vă mulţumesc încă o dată, domnule Preşedinte, pentru sprijinul fără rezerve acordat Bosniei şi Herţegovina pentru parcursul european şi euroatlantic!

Traian Băsescu: Domnule Preşedinte, în primul rând, aş dori să mulţumesc Preşedinţiei Bosniei şi Herţegovina pentru invitaţia pe care mi-a adresat-o de a face o vizită la Sarajevo, în preajma Summitului NATO.

Discuţiile pe care le-am avut cu Preşedinţia au abordat câteva aspecte esenţiale pentru relaţia bilaterală. În primul rând, cât priveşte evoluţia Bosniei-Herţegovina către structurile euroatlantice, poziţia noastră a fost deja prezentată de domnul Preşedinte, dar nu voi ezita să spun şi eu că România sprijină fără rezerve – şi nu de astăzi, nici de ieri – evoluţia către Uniunea Europeană şi NATO a acestei ţări.

Aş vrea să se înţeleagă foarte bine că nu vizăm în mod separat Bosnia şi Herţegovina – România are, ca una dintre axele sale de politică externă, susţinerea integrării euroatlantice a Balcanilor de Vest.

În ceea ce priveşte Bosnia şi Herţegovina, aş vrea să fac o apreciere personală, dar care pleacă din realităţile pe care le ştiu din interiorul NATO şi al Uniunii Europene. Acum este un moment extraordinar pentru ţara dumneavoastră – vă este deschisă o fereastră către NATO şi alta către Uniunea Europeană. Ambele structuri privesc cu multă atenţie – poate cum nu au făcut-o niciodată – către Balcanii de Vest, pentru a găsi soluţii ca această zonă să devină una de securitate şi dezvoltare economică.

De aceea, consider esenţial pentru Bosnia şi Herţegovina, pentru oamenii politici de aici, să valorifice această şansă care nu este una permanentă. Aceasta înseamnă îndeplinirea rapidă a criteriilor, în aşa fel încât Bosnia şi Herţegovina să primească, la Bucureşti, statutul de Dialog intensificat în relaţia cu NATO şi să fie invitată să semneze, în aprilie, Acordul de asociere cu Uniunea Europeană.

Aceasta presupune, în primul rând, un efort intern – al politicienilor, al Parlamentului, al Guvernului. În lipsa unei solidarităţi interne a oamenilor politici, chiar cu tot sprijinul care există în comunitatea internaţională pentru Bosnia şi Herţegovina, obiectivele pot fi întârziate.

Eu nu sunt un politician care pretinde ceva Bosniei şi Herţegovina, nici România nu cere nimic acestei ţări. România oferă un parteneriat Bosniei şi Herţegovina, iar ceea ce credem că avem obligaţia să facem este să vă spunem că nu aveţi dreptul să rataţi cele două momente – Dialogul intensificat cu NATO şi Acordul de asociere cu Uniunea Europeană.

Bosnia şi Herţegovina are şansa de a realiza ambele obiective – dacă îmi este permis să spun – în următoarele 45 de zile. Mi-aş dori mult ca astăzi, printr-o coincidenţă, Legea Poliţiei să treacă prin Parlament, ceea ce ar reprezenta paşaportul către Acordul de asociere cu Uniunea Europeană.

Vă mulţumesc mult şi doresc prietenilor noştri din Bosnia şi Herţegovina – sârbi, bosniaci, croaţi – mult noroc şi succes în atingerea celor două obiective majore, care stă în mâna oamenilor politici de la Sarajevo.

Vă mulţumesc!”

Niciun comentariu: