marți, martie 18, 2008

Corina Creţu: Despre politica de dezvoltare în noile state membre



Raportul pe care-l discutăm astăzi are, în opinia mea, meritul de a ajuta noile membre ale Uniunii Europene să-şi definească noi politici şi noi mecanisme de ajutorare a ţărilor care sunt în atenţia Uniunii Europene.
Plecând de la valorile fondatoare ale Uniunii şi de la obligaţiile asumate prin tratatele la care ţările noastre sunt parte, noile state îşi redefinesc acum politicile privind ajutorul pentru dezvoltare acordat ţărilor care au nevoie de el, diversificându-şi instrumentele şi ariile de cooperare. Ceea ce a spus doamna raportor în cuvântul său de început este perfect adevărat, în sensul că priorităţile nu sunt definite suficient de clar, iar bunele intenţii sunt adesea limitate de lipsa resurselor financiare. Se pare că noile state membre au încă nevoie de o perioadă de acomodare cu mecanismele de luare a deciziilor în Consiliu şi cu priorităţile acestuia în domeniul ajutoarelor pentru dezvoltare.
În ceea ce o priveşte, România are o strategie naţională privind politica naţională de cooperare internaţională pentru dezvoltare, care stipulează că ea va susţine dezvoltarea statelor din ariile geografice identificate ca prioritare pentru relaţiile externe, respectiv Europa de Est, Balcanii de Vest şi Caucazul de Sud. Un alt efort se referă la mărirea progresivă a ajutoarelor pentru statele africane, în special în domeniul educaţiei.
Mă bucur că, în acest an, la 1 octombrie, Ziua europeană socialistă a dezvoltării se va ţine la Bucureşti şi vreau să le mulţumesc aici, acum, colegilor mei socialişti pentru că au votat în unanimitate propunerea mea de a organiza acest eveniment într-un stat nou membru al Uniunii Europene, respectiv România. Salut acest raport care se constituie într-un cadru util de conceptualizare în domeniu pentru noii membri ai Uniunii Europene.

Un comentariu:

Anonim spunea...

Multumesc pentru preluarea interventiei mele. Nu mai contenesc sa ma minunez cum sunteti mereu pe faza cu tot ce se intampla.. Va urez numai bine si succes.