marți, martie 11, 2008

Declaraţia politică a deputatului Ion Luchian


Deputatul PNL, Ion Luchian a făcut o declaraţie politică al cărei conţinut vi-l prezentăm integral.

Declaraţie politică

Stimaţi colegi parlamentari,

După mulţi ani de tărăgăneală, de vorbărie goală, de folosire ca temă principală în campaniile electorale, în sfârşit Parlamentul României a reuşit să adopte legea votului uninominal, facând astfel un prim pas spre atât de mult dorita de către toţi (cel puţin la nivel declarativ) reformare a clasei politice.

Însă a fost foarte interesant de observat faptul că după adoptarea legii în parlament anumite ziare şi televiziuni (susţinătoare ale anumitor politicieni şi partide politice) care până mai ieri duceaua adevărate campanii media în sprijinul votului uninominal au avut reacţii mai degrabă negative referitor la ce s-a întâmplat în parlament – o asemenea televiziune, de exemplu, a avut ca unic invitat în seara respectivă un adversar declarat al votului uninominal. Se pare că votul din Camera Deputaţilor a stricat planurile de campanie electorală ale unora.

În acelaşi timp însă şi la fel de surprinzător (sau poate nu) au fost mulţi politicieni, chiar parlamentari care au votat pentru această lege, care după adoptarea ei au început să vorbească despre părţile negative ale unui sistem de vot uninominal în general – şi anume că ar favoriza oamenii cu bani sau că va duce la intrarea maneliştilor în parlament, etc.

Nu că aş considera că aşa ceva se va întâmpla odată cu introducerea votului uninominal dar şi dacă s-ar întâmpla ar reprezenta exprimarea voinţei legitime a cetăţenilor acestei ţări de a alege pe cine cred ei că sunt cei mai capabili să le reprezinte interesele.

Revenind la adoptarea legii votului uninominal eu cred că prin acest fapt s-a făcut un pas înainte spre reformarea clasei politice, însă doar un pas.

Ar fi naiv, din partea noastră să credem că o întreagă clasă politică poate fi reformată total doar prin schimbarea sistemului de vot. În realitate este nevoie de mult mai mult de atât.

Este nevoie să înţelegem că această clasă politică, şi oricare ar înlocui-o, nu provine din afara societăţii româneşti ci este parte integrantă a acesteia, cu bunele şi relele sale, şi prin urmare o reformare profundă a clasei politice nu se poate face decât şi printr-o reformare a întregii societăţi.

Pentru ca democraţia să funcţioneze bine este nevoie ca cetăţenii să se implice în jocul politic, responsabilizându-şi astfel aleşii în funcţiile publice.

Ori, această participare cetăţenească este greu de obţinut printr-o lege, mai ales când participarea cetăţenească ca idee în sine a fost practic anihilată în această ţară vreme de 50 de ani.

Astfel încât este clar că va mai trece mult timp până vom avea clasa politică pe care ne-o dorim cu toţii însă este clar faptul că votul de săptămâna trecută din parlament ajută mult în acest sens întrucât permite tocmai o apropiere între cetăţean şi politician, esenţială pentru responsabilizarea acestuia.

Vă mulţumesc,
ION LUCHIAN
Deputat PNL

Niciun comentariu: