luni, martie 10, 2008

Declaraţie finală a Conferinţei Regională UDMR


DECLARAŢIE
privind unirea administraţiilor locale pentru folosirea posibilităţilor de accesare a fondurilor Uniunii Europene,
pentru dăinuirea şi modernizarea comunităţii maghiare

În vederea folosirii raţionale a fondurilor UE şi a afirmării eficiente a intereselor, Conferinţa Regională pentru Administraţie Locală, care reuneşte aleşii locali ai UDMR, consideră de referinţă în activitatea de administraţie locală din 2008 următoarele principii şi obiective:
1 - Folosirea eficientă a fondurilor Uniunii Europene depinde de elaborarea planurilor de dezvoltare coordonate şi de unirea administraţiilor locale. De aceea Conferinţa Regională pentru Administraţie Locală a UDMR consideră ca sarcină primordială a sa unirea administraţiilor locale din Ţinutul Secuiesc, Partium şi din zonele de diasporă pentru asigurarea dezvoltării raţionale şi coordonate şi asigurarea dezvoltării durabile.
2 - Sistemul de asigurare a resurselor Uniunii Europene se bazează pe idea aprecierii muncii desfăşurată în comun, condiţia lui de bază fiind acţiunea comună a administraţiilor locale şi utilizarea în comun a resurselor. Ca atare sprijinim înfiinţarea asociaţiilor de dezvoltare comunitară şi orice formă de asociere a administraţiilor locale, creşterea eficienţei colaborării lor.
3 - În spiritual strategiei UDMR privind administraţia locală pe perioada 2008-2013, considerăm indispensabilă modernizarea, continuarea dezvoltărilor infrastructurale, folosind deopotrivă fondurile Uniunii Europene şi sprijinul financiar al Guvernului României.
4 - De viaţa noastră trebuie să decidem noi înşine. Ţelul nostru este respingerea centralizării, realizarea autonomiei culturale depline. Considerăm firească năzuinţa Ţinutului Secuiesc la autonomie teritorială.
5 - Susţinem limitarea atribuţiilor prefectului la controlul aplicării legislaţiei.
6 - Considerăm deosebit de necesară desăvârşirea procesului de descentralizare în conformitate cu principiile formulate în Programul UDMR Este necesar să înceteze cât mai grabnic centralizarea în domeniul învăţământului, sănătăţii, protecţiei mediului şi al agriculturii. Concomitent, instituţiile descentralizate trebuie subordonate consiliilor judeţene, împreună cu resursele necesare funcţionării lor în continuare.
7 - Baza dezvoltării regionale eficiente o reprezintă resursele proprii şi valorile specifice ale comunităţii. De aceea sprijinim şi considerăm necesară reorganizarea regiunilor conform concepţiei Uniunii Democrate Maghiare din România.
Condiţia fundamentală a folosirii posibilităţilor asigurate de programele Uniunii
8 - Europene şi a înfăptuirii afirmării intereselor o constituie reprezentarea intereselor la toate nivelele. De aceea sprijinim desemnarea cât mai cuprinzătoare a candidaţilor pentru ca la alegerile locale să se poată prezenta în competiţie cei mai destoinici dintre ei.
9 - Unitatea de acţiune a tuturor zonelor din România locuite şi de maghiari - Diaspora, Partiumul, Ţinutul Secuiesc - este garanţia dăinuirii noastre. Numai aşa avem şansa de a ne păstra reprezentarea intereselor la toate nivelele.

Un comentariu:

Maria Barbu spunea...

Vezi cum incep sa prelucreze cei de la UDMR, pe etape, chestiunea autonomiei? O fragmenteaza, o dau ca fiind rezolvata si pun problema in "spirit european"!Offfff