luni, martie 10, 2008

Béla Markó, a fost distins cu premiul Pro Jimbolia


„Jimbolia are într-adevăr stăpâni, iar judeţul Timiş înseamnă pentru noi exemplu de convieţuire: naţionalităţile de aici au învăţat să se respecte reciproc, să-şi respecte reciproc valorile” – cu aceste cuvinte a primit preşedintele UDMR, Béla Markó, vineri, 7 martie, premiul Pro Jimbolia, în localitatea timişană.
Înmânând distincţia, primarul Jimboliei, Gábor Kaba, a apreciat contribuţia UDMR la dezvoltarea oraşului, arătând că „printre sprijinitorii urbei noastre cei mai mulţi au fost mereu cei din UDMR.”
Preşedintele UDMR, Béla Markó, a arătat că „prin exemplul Jimboliei am învăţat, încet-încet, mentalitatea occidentală: te ajută dacă te ajuţi şi singur. În acest proces trebuie să fim competitivi, iar acest oraş a demonstrat că este capabil să acceseze fondurile, prezentând o strategie şi proiecte de dezvoltare viabile”.
Distincţia Pro Jimbolia se acordă, conform unei hotărâri a Consiliului Local din 2007, persoanelor care au contribuit la dezvoltarea şi modernizarea localităţii. Jimbolia îl are ca primar pe Gábor Kaba de opt ani, iar din 17 consilieri locali 9 au fost aleşi tot pe lista UDMR, în condiţiile în care ponderea maghiarilor din localitate nu depăşeşte 15%.
În cadrul Conferinţei regionale de administraţie locală din zilele de 7-8 martie, Béla Markó a vizitat, vineri, muzeul presei din Jimbolia şi noul cămin şcolar.

Jimbolia este un fel de „copil model” între administraţiile noastre – a apreciat Béla Markó succesele Consiliului Orăşenesc Jimbolia condus de UDMR, în cuvântul rostit la Conferinţa regională de administraţie locală care se desfăşoară în această localitate timişană, unde ponderea populaţiei maghiare este de numai 15%. În opinia preşedintelui UDMR, Jimbolia, Satu Mare, şi în general administraţiile locale din Partium, conduse de UDMR constituie exemplu pentru convieţuirea interetnică şi colaborarea în scopul comun.
Politica UDMR, calificată de unii ca moderată, îşi arată cu adevărat roadele în aceste regiuni, unde ponderea populaţiei maghiare nu ar justifica o reprezentare atât de decisivă a demnitarilor UDMR în administraţia locală. Totuşi, Partiumul şi Banatul sunt acele regiuni unde, printr-o politică lucidă şi raţională, s-au valorificat cu succes avantajele poziţiei geografice, de pildă, şi astfel administraţiile judeţene de la graniţa de vest a României au înregistrat succese însemnate. În opinia lui Béla Markó, această cale trebuie urmată în continuare, ţinând seama că în această zonă influenţele occidentale apar mai repede decât în alte regiuni ale ţării.
„Unii, chiar şi din rândurile UDMR, fac declaraţii cu anume jenă, pe un ton de scuză, despre politica UDMR orientată spre colaborare. Trebuie să uităm acest comportament, deoarece procesul este unul exemplar, cu valoare de model. Curajul nu înseamnă a face declaraţii pompoase într-un cerc restrâns, adevărata tărie este cea demonstrată de UDMR în chestiunea Kosovo, de pildă” – a afirmat preşedintele UDMR, Béla Markó, şi a ţinut să adauge: „Când UDMR şi-a asumat punctul de vedere şi contra şefului statului şi a guvernului, cei care altminteri ne critică vehement pentru moderaţia noastră, au tăcut mâlc, făcând declaraţii abia mai târziu.”
Referindu-se la probleme de actualitate politică, preşedintele UDMR a prezentat, în câteva cuvinte, legea privitoare la alegerile parlamentare (fără precedent în Europa, după opinia sa), afirmând că nu este de acord cu această lege, deoarece problema cea mai importantă nu este ce fel de politicieni avem, ci în ce măsură aceştia lucrează într-un cadru reglementat eficient. „Ritmul dezvoltării poate fi accelerat numai prin urgentarea procesului descentralizării. Prin aceea că dăm conducătorilor aleşi ai comunităţilor locale mai mulţi bani şi mai multă putere de decizie. Şi autonomia urmăreşte acest scop, ca administraţiile locale să poată decide, chiar şi prin descentralizare, de soarta lor proprie, făcându-i astfel capabili să valorifice posibilităţile oferite de Europa, de Uniunea Europeană”, a subliniat Béla Markó.

Niciun comentariu: