luni, martie 10, 2008

Convorbiri Béla Markó - Imre Szekeres


În Transilvania foarte mulţi au aşteptat semnarea acordului româno-ungar privind îngrijirea mormintelor ostaşilor căzuţi pe câmpurile de luptă, fiindcă istoria secolului XX în această regiune a făcut ca naţiunile să aibă aici mulţi ostaşi căzuţi, a afirmat preşedintele UDMR, Béla Markó, joi, 6 martie, la Bucureşti, în cadrul întâlnirii pe care a avut-o cu ministrul ungar al apărării, Imre Szekeres. „Trebuie să cinstim memoria acestor morţi fiindcă ei aparţin istoriei noastre.”
În cadrul convorbirilor purtate cu ministrul ungar al apărării, au fost abordate pe larg relaţiile maghiaro-maghiare, precum şi relaţiile dintre UDMR şi Guvernul Ungariei. Béla Markó l-a informat pe oaspetele ungar despre situaţia maghiarimii din România, despre problemele politice cu care se confruntă şi despre pregătirile pentru alegeri, iar ministrul Imre Szekeres a relatat despre convorbirile pe care le-a avut cu ministrul român al apărării, Teodor Meleşcanu, respectiv despre acordul semnat joi, împreună cu omologul său, cu privire la îngrijirea mormintelor ostaşilor căzuţi.
În opinia lui Imre Szekeres, acordul semnat asigură o bază corespunzătoare pentru ca în cele două ţări mormintele celor căzuţi în războaie, monumentele ostaşilor să fie îngrijite corespunzător şi inscripţionate în ambele limbi.
„Ungaria se pregăteşte să recunoască independenţa Kosovo – l-a informat ministrul Imre Szekeres pe preşedintele UDMR despre poziţia ungară care coincide cu poziţia UDMR. – Planul Ahtisaari a fost o soluţie bună şi este foarte regretabil că nu s-a ajuns la acord între părţile interesate, a menţionat Imre Szekeres. – În această situaţie nu există altă soluţie decât ducerea la capăt a acestui proces. Ungaria va menţiona două lucruri importante în momentul recunoaşterii Kosovo: pe de o parte asigurarea deplină a drepturilor minoritare, pe de altă parte necesitatea ca NATO şi UE să ofere Serbiei o perspectivă euro-atlantică reală.”
Cei doi interlocutori au fost de acord că Kosovo reprezintă un precedent în sensul că UE, NATO, Statele Unite ale Americii, comunitatea iunternaţională au participat la căutarea soluţiei şi la implementarea ei. „Aceasta înseamnă că şi în alte probleme etnice importante, acute, comunitatea internaţională trebuie să-şi exprime opinia”, a declarat Béla Markó după convorbiri. „Această situaţie istorică specială nu este un precedent în sensul politicii internaţionale. Dar asumarea răspunderii, pe care Uniunea Europeană a adoptat-o nu doar în Kosovo, ci şi în Bosnia-Herţegovina, este un semnal că şi UE consideră importantă soluţionarea oricărui alt conflict îngheţat” – a declarat, la rândul său, Imre Szekeres.
Ministrul ungar al apărării şi-a exprimat îngrijorarea faţă de consecinţele posibile ale recent adoptatei legi electorale. În opinia sa, aceste schimbări atrag şi mai mult atenţia asupra faptului că în România este nevoie de unirea şi colaborarea maghiarimii.
UDMR se află în faţa unei perioade electorale foarte lungi, Guvernul Republicii Ungarr şi Partidul Socialist Ungar vor sprijini întrutotul ca maghiarimea din România să-şi poată garanta reprezentarea atât în administraţia locală, cât şi în gestionarea problemelor întregii societăţi, a arătat Imre Szekeres, menţionând că în opinia sa, este foarte important ca şi clasa politică din Ungaria să sprijine acest curs. Ministrul ungar a menţionat că „este foarte uşor să vorbeşti aici, apoi să te întorci la Budapesta şi să nu suporţi consecinţele. Sfatul meu pentru politicienii maghiari este acesta: dacă vin aici, să sprijine, cu toţii, comunitatea maghiară şi să nu caute divizarea ei, deoarece consecinţele le suportă oamenii care trăiesc aici”, a conchis Imre Szekeres

Niciun comentariu: