luni, martie 10, 2008

Gheorghe Diaconescu a încetat din viaţă


Fostul procuror general al Românei Gheorghe Diaconescu a încetat din viaţă ieri după-amiază. Diaconescu este cunoscut opiniei publice ca avocatul care a reuşit să întoarcă pe masa DNA dosarele foştilor sau actualilor demnitari cercetaţi în diverse dosare.
Gheorghe Diaconescu a fost, înainte de 1989, procuror militar cu funcţie de conducere la Procuratura Militară Bucureşti. A fost apoi numit procuror-şef al Procuraturii Municipiului Bucureşti, iar revoluţia l-a prins în funcţia de prim-adjunct al procurorului general al României.
Profesor universitar şi doctor în drept, avocatul Gheorghe Diaconescu a repurtat în ultimii ani o serie de succese răsunătoare în dosarele unor politicieni şi oameni influenţi de afaceri ca Adrian Năstase, Gheorghe Copos, Dan Ilie Morega, Cristian Borcea. (Sursa: Realitatea TV)

Dincolo de dispute, calitatea de intelectual şi de om nu se mai cercetează în dimensiuni conjucturale atunci când omul devine amintire. De exemplu, domnul Adrian Năstase (de la el am aflat ştirea) l-a cunoscut pe Gheorghe Diaconescu dincolo de rolul său social. Domnia sa spune:
"M-a insotit, ca prieten - as spune -, dar si ca un eminent avocat prin aventurile juridice si hartuielile politice de dupa 2005. Ii raman dator, intr-o alta lume, gesturile sale de prietenie si sfaturile intelepte pe care mi le-a oferit in lumea aceasta - atat de marcata de dispute sterile. Imi revin in memorie, tot mai des, lungile ore de discutii in care incercam sa intelegem mecanismul pus in miscare, la comanda politica, de unele institutii ale statului, si sa gasim solutii - unele inedite - dar, mai ales, grija pentru fiecare detaliu, pastrand, de fiecare data, ceea ce era esential. Vorbeam des la telefon si ne intalneam atunci cand era necesar. Stia sa lucreze in echipa si a colaborat exceptional cu o echipa de avocati valorosi. Imi va lipsi mult si ne va lipsi - in primul rand ca sfatuitor."

Un om a dispărut dintre noi şi aceasta este un minus. Spun şi eu, "Dumnezeu să-ş ierte!" însoţit de un gând bun care să-i fie călăuză lui Gheorghe spre lumina divină.

Niciun comentariu: