joi, martie 06, 2008

Fonduri importante pentru mediul rural


Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Locuinţelor, Laszlo Borbely, s-a întâlnit astăzi, 6 martie 2008, cu reprezentanţi ai autorităţilor locale şi ai instituţiilor deconcentrate din judeţul Alba. De asemenea, la întâlnire au participat reprezentanţii Prefecturii şi ai Consiliului Judeţean Alba. În cadrul reuniunii, ministrul Laszlo Borbely a prezentat rezultatele obţinute după trei ani de mandat, subliniind că cele mai multe din angajamentele asumate prin programul de guvernare au fost îndeplinite deja. Totodată, ministrul Borbely, a avut discuţii cu autorităţile locale din Alba cu privire la programele derulate MDLPL în acest judeţ.
„Suntem tentaţi să acordăm mai multă atenţie scandalurilor politice şi să ne uităm mai puţin spre ce a realizat acest guvern. Măsurile luate de Guvern pe parcursul celor 3 ani, au condus la creşteri semnificative în majoritatea domeniilor. În luna decembrie 2007 câştigul salarial mediu brut a fost de 1730 lei, ceea ce înseamnă o creştere cu 77,8% faţă de decembrie 2004, iar câştigul salarial mediu net a fost de 1266 lei, cu 84,0% mai mare decât în decembrie 2004. Reducerea cotei impozitului pe profit de la 25% la 16% a generat noi locuri de muncă şi venituri suplimentare la buget întrucât banii din impozitul pe profit lăsaţi la agenţii economici au fost reinvestiţi. Astfel, rata şomajului înregistrat în decembrie 2007, a ajuns la cel mai scăzut nivel de după 1990, respectiv 4,1%”, a arătat Laszlo Borbely.
Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Locuinţelor a evidenţiat faptul că actualul Guvern a acordat o importanţă majoră proiectelor de infrastructură pentru care a alocat fonduri importante atât de la bugetul de stat, cât şi din credite externe. „Guvernul a înţeles cât de importantă este dezvoltarea infrastructurii pentru mediul rural şi a alocat fonduri semnificative pentru aceste programe. Vă dau ca exemplu cifre din judeţul Alba. Pentru programul de alimentare cu apă prevăzut de HG 577/1997, judeţului Alba i-au fost alocate 7.213.545 lei, de cinci ori mai mult faţă de perioada 2001 – 2004. Pentru programul de reabilitare a drumurilor de interes local, au fost acordate 10.592.242,17 lei, de aproape opt ori mai mult decât în perioada 2001 – 2004. În plus, în 2006 Guvernul a lansat Programul de dezvoltare a infrastructurii din spaţiul rural pentru care până acum a fost alocată suma de 937,7 milioane lei, fonduri de care au beneficiat peste 1.000 de comune din toată ţara care au depus proiecte”, a adăugat Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Locuinţelor.
Laszlo Borbely a precizat că actualul Guvern s-a confruntat cu dificultăţi mari generate de inundaţiile devastatoare care au avut loc începând din 2005 şi care au distrus mii de case şi au provocat pagube mari în privinţa infrastructurii rutiere, feroviare sau de mediu. “Inundaţiile din această perioadă au implicat un efort bugetar foarte mare atât pentru a veni în sprijinul oamenilor care au rămas fără case, cât şi pentru refacerea infrastructurii. Iată câteva date: în perioada 2005 – 2007, au fost reconstruite prin ANL 1.617 de case şi au fost repartizate materiale de construcţie pentru refacerea altor 15.424 de case distruse de inundaţii. Valoarea caselor reconstruite de ANL este de 89,3 milioane de lei, iar valoarea materialelor de construcţii distribuite s-a ridicat la 145,6 milioane de lei”, a mai spus ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Locuinţelor, Laszlo Borbely.

Niciun comentariu: