joi, martie 06, 2008

Lucia Ana Varga şi Victor Paul Dobre


Secretarii de stat Lucia Ana Varga şi Victor Paul Dobre au verificat astăzi, în judeţul Braşov, modul în care au fost salubrizate cursurile de apă. Până în prezent, au fost aplicate 32 de sancţiuni contravenţionale primarilor, persoanelor fizice şi unor societăţi comerciale din 13 localităţi unde s-au constatat nereguli.
Astăzi, 06.03.2008, Lucia Ana Varga, secretar de stat în cadrul Ministerului Mediului şi Dezvoltării Durabile (MMDD) şi Victor Paul Dobre, secretar de stat în cadrul Ministerului Internelor şi Reformei Administrative (MIRA) au verificat modul în care au fost salubrizate cursurile de apă din judeţul Braşov.
Această acţiune vine după ce, în şedinţa CMSU din data de 22.01.2008, s-a adoptat o hotărâre prin care s-a dispus desfăşurarea unor ample acţiuni de control, în luna februarie, pentru verificarea stării de salubritate a tuturor cursurilor de apă.
Până în acest moment, au fost efectuate 1263 de controale de către comisii mixte, formate din reprezentanţi ai MIRA, Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, Gărzii Naţionale de Mediu, Administraţiei Naţionale „Apele Române” şi ai Comitetelor judeţene pentru situaţii de urgenţă.
Prin sondaj, reprezentanţii MMDD au verificat, în 74 de localităţi, cursurile de apă şi formaţiunile torenţiale din 8 judeţe (Alba, Arad, Braşov, Bistriţa-Năsăud, Covasna, Hunedoara, Maramureş şi Suceava).
In acest sens, au fost verificate, în principal, cursurile de apă pe care sunt prognozate creşteri însemnate de debite în lunile martie - aprilie 2008 precum şi cele pe care s-au produs în anii anteriori blocaje ce au condus la pierderi de vieţi omeneşti şi mari pagube materiale.
„Autorităţile locale trebuie să înţeleagă că salubrizarea cursurilor de apă de pe raza localităţilor revine în sarcina lor. Experienţa anilor trecuţi ne-a arătat ce urmări poate avea depozitarea acestor deşeuri în albiile cursurilor de apă, ele constituindu-se în adevărate baraje naturale în calea scurgerii apei. În urma acţiunii de verificare am constatat că, din păcate, unii primari nu conştientizează această ameninţare, punând în pericol însăşi viaţa locuitorilor. La rândul lor, cetăţenii trebuie facă un efort pentru menţinerea cursurilor de apă într-o stare bună, asigurându-şi astfel un mediu de viaţă mai curat şi protejându-se împotriva inundaţiilor,” a menţionat Lucia Ana Varga, secretar de stat în cadrul MMDD.
Pe parcursul verificărilor, în unele localităţi s-au constatat mari cantităţi şi deşeuri menajere şi de material lemnos, pe malurile şi în albiile cursurilor de apă, fiind aplicate sancţiuni, totalizând 1.329.200 lei, pentru depozitarea necontrolată a acestora.
În zonele unde s-au identificat aceste depozite necontrolate de deşeuri au fost aplicate 32 sancţiuni contravenţionale primarilor, persoanelor fizice şi unor societăţi comerciale din 13 localităţi şi au fost dispuse din nou măsuri, cu termene şi responsabilităţi, cuprinse în procese-verbale de constatare.
Lucia Ana Varga va verifica, în perioada următoare, modul în care au fost salubrizate cursurile de apă din judeţele Suceava, Maramureş şi Bistriţa-Năsăud, judeţe afectate de inundaţile din anii precedenţi.

Niciun comentariu: