luni, martie 17, 2008

Liberalii au liber la alianţe


Preşedintele PNL, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, luni, la finalul şedinţei BPC a partidului, că PNL îşi menţine echipa de coordonare a campaniei electorale pentru alegerile locale, precizând că liberalii din teritoriu pot face alianţe în turul doi cu toate formaţiunile, inclusiv cu PSD.
Tăriceanu a precizat că din echipa de la centru pentru campanie nu va mai face parte Ludovic Orban, deoarece acesta va fi candidatul PNL pentru Primăria Capitalei, adăugând că s-au mai stabilit încă trei echipe de campanie conduse de vicepreşedinţii Teodor Meleşcanu, Varujan Vosganian şi Cristian David.
"Va fi aceeaşi echipă care a condus campania pentru alegerile europene, cu mici excepţii. Una este aici de faţă, domnul Orban, care datorită faptului că va candida la Primăria Bucureşi nu va mai putea să facă parte din echipa centrală de campanie, dar va avea o sarcină la fel de dificilă şi plină de responsabilităţi", a afirmat Tăriceanu.
Preşedintele PNL a spus că liberalii se află într-o fază avansată în ceea ce priveşte pregătirea alegerilor locale şi a anunţat că va merge şi el în teritoriu pentru a susţine candidaţii partidului la aceste alegeri.
"Suntem într-o fază avansată a pregătirii pentru alegerile locale. Am să merg şi eu în teritoriu, să susţin candidaţii noştri, cred că este un gest firesc. Am stabilit alte trei echipe de susţinere a candidaţilor liberali: una din ele va fi condusă de Meleşcanu, a doua va fi condusă de Varujan Vosganian şi cea de-a treia de ministrul de Interne, Cristian David, care împreună cu membrii din conducerea centrală vor merge să susţină candidaturile colegilor noştri la nivel local în judeţe", a spus Tăriceanu.
Întrebat dacă liberalii din teritoriu au liber să facă alianţe cu toate formaţiunile, inclusiv PSD, Călin Popescu Tăriceanu a spus că organizaţiile au libertatea, în principiu, să facă alianţe locale.
"În momentul în care am constatat că Partidul Democrat, zis şi Liberal, şi-a scos din statut interdicţia pe care şi-o impusese de a face vreo alianţă politică cu PSD, nu înţeleg care ar fi considerentul de ordin moral pentru care PNL nu ar putea să facă alianţe. În principiu, organizaţiile noastre au libertatea să decidă în plan local care sunt alianţele cele mai bune, în aşa fel încât administraţia să funcţioneze şi să poată servi obiectivle cetăţenilor. Nu cred că aceasta e cea mai importantă problempă: cu cine se vor alia. Vor trebui să facă o majoritate peste tot, fie că e este vorba de Parlament sau de consiliile locale, în orice ţară din Europa se fac majorităţi", a spus Tăriceanu.

Întrebat dacă vor fi continuate negocierile cu PC, în condiţiile semnării de către aceştia a unui pact de colaborare parlamentară cu PSD, liderul PNL a precizat că discuţiile cu conservatorii ar putea continua în vederea unei colaborări la alegerile parlamentare din toamnă.
"Cei care împărtăşesc cu noi aceleaşi valori şi idei sunt bineveniţi. Am avut discuţii cu multe formaţiuni, printre care şi PC. La nivelul Parlamentului, e o chestie de oportunitate şi poziţionare. Bănuiesc că au libertatea de a angaja discuţii şi poate chiar negocieri pentru viitor. Din câte ştiu, PC şi-a propus să meargă independent la alegerile locale, dar va veni momentul alegerilor parlamentare de la finele acestui an şi discuţiile ar putea continua", a afirmat Călin Popescu Tăriceanu.
În plus, Tăriceanu a ţinut să-l prezinte pe actualul primar al Zalăului, care va rămâne candidatul PNL pentru Primăria acestui oraş, liberalul Radu Căpîlnaşiu, pe care l-a calificat drept "un candidat valoros" pentru conducerea campaniei electorale la Zalău. Radu Căpîlnaşiu a fost exclus săptămâna trecută din PDL, Conducerea PDL, din cauză că acesta este candidatul PNL Sălaj pentru Primăria municipiului

Niciun comentariu: