joi, martie 20, 2008

Mesaj cu ocazia Zilei Internaţionale a Francofoniei


Preşedintele României, Traian Băsescu, a adresat un mesaj comunităţii francofone cu ocazia sarbătorii Zilei Internaţionale a Francofoniei.

Iată textul integral al mesajului:

„20 martie, Ziua Internaţională a Francofoniei, este data la care a fost iniţiată cooperarea instituţională a ţărilor care utilizează parţial sau integral limba franceză. Creată acum 28 de ani, Agenţia de Cooperare Culturală şi Tehnică s-a transformat în ultimul deceniu în Organizaţia Internaţională a Francofoniei.

România are deja o experienţă de 15 ani în Francofonie. Angajamentul ţării noastre în comunitatea statelor şi guvernelor care folosesc limba franceză este cunoscut: organizarea conferinţei ministeriale acum un deceniu şi organizarea celui de-al XI-lea Sommet în urmă cu doi ani au marcat istoria organizaţiei.

România deţine până în toamnă Preşedinţia Sommet-ului, iar până în martie 2009, Preşedinţia comisiei politice. Ţara noastră a devenit un veritabil pol al Francofoniei în Europa Centrală şi Orientală. Implicarea şi angajamentul său sunt recunoscute şi apreciate de partenerii noştri, iar Sommet-ul din 2006 a devenit un certificat de competenţă, inclusiv pentru organizarea unor mari manifestări internaţionale în România.

Principalul proiect francofon în care este implicată România este programul de burse Eugen Ionescu, creat ca urmare a voinţei exprimate de Guvernul român în 2006, la Sommet-ul de la Bucureşti. Programul este destinat tinerilor studenţi şi cercetători din ţările francofone, în special din Sud, atraşi în centrele de excelenţă din universităţile româneşti care au programe în limba franceză. Aducând în fiecare an, la Bucureşti, Iaşi, Cluj sau Timişoara, peste 100 de studenţi din ţările membre ale OIF, România dovedeşte că experienţa acumulată în deceniile trecute în asistenţa pentru dezvoltare poate fi convertită în solidaritate francofonă.

Pentru România, identitatea francofonă se asociază foarte strâns cu cea europeană. Nu întâmplător, Sommet-ul de la Bucureşti a consacrat existenţa unei majorităţi francofone în sânul Uniunii Europene, 14 din cei 27 de membri ai familiei europene fiind membri cu drepturi depline sau asociaţi la OIF.

În numele acestei francofonii europene de la Bucureşti, le transmitem francofonilor de pe celelalte continente salutul nostru călduros şi le dăm întâlnire în această toamnă peste Atlantic. Suntem convinşi că prietenii şi partenerii noştri din Canada şi din Canada-Quebec, care vor găzdui marea familie francofonă la Sommet-ul din acest an, ni se vor asocia în urarea Joyeuse fête francophone!”

Niciun comentariu: