luni, martie 17, 2008

Mesajul Primului-Ministru Călin Popescu Tăriceanu


Mesajul Primului-Ministru Călin Popescu Tăriceanu, adresat comunităţii maghiare din România, cu prilejul sărbătoririi zilei de 15 martie
Guvernul României salută marcarea zilei de 15 martie, dată importantă în istoria naţiunii ungare. Ceea ce i-a unit pe români şi maghiari în 1848 a fost idealul de libertate. În 2008 ceea ce ne uneşte pe români şi maghiari sunt împlinirile dar şi obiectivele pe care cu toţii, cetăţeni ai României, ni le-am propus în noua noastră calitate de cetăţeni ai Uniunii Europene.

Armonia societăţii româneşti şi spiritul european al relaţiilor dintre cetăţeni constituie repere de care cu toţii avem nevoie pentru o viaţă mai prosperă. Normalitatea europeană a vieţii de zi cu zi trebuie să se reflecte şi în susţinerea şi afirmarea identităţii etnice, culturale a minorităţilor naţionale, dintre care comunitatea maghiară are un rol important în evoluţia societăţii româneşti.

Identitatea europeană a României este întărită de armonia etnică şi spiritul de solidaritate ce animă pe toţi cetăţenii noştri. Dezvoltarea comunităţilor locale de pe întreg teritoriul ţării noastre, seriozitatea şi responsabilitatea dovedite în gestionarea proiectelor de dezvoltare locală sunt atribute ale unei conduite europene ce trebuie să anime deopotrivă majoritate şi minoritate.

Reprezentanţii maghiarilor din România au avut şi continuă să aibă o contribuţie importantă la actul de guvernare şi la promovarea intereselor ţării noastre în Europa şi în lume. Rezultatele meritorii pe care reprezentanţii UDMR le-au obţinut în Guvern, în Parlament, în importante forumuri din ţară şi din Europa demonstrează că maghiarii din România au astăzi o voce respectată şi ascultată, au oameni competenţi, care fac cinste ţării noastre.

15 martie este şi Ziua Naţională a Republicii Ungare, ţară de care ne leagă viziunea europeană comună, ca membre ale aceleiaşi familii europene şi euro-atlantice.

Parteneriatul european dintre România şi Republica Ungară s-a reflectat pe deplin în cele trei ediţii deja ale şedinţelor comune ale Guvernelor ţărilor noastre. Ca ţări membre ale Uniunii Europene vom continua acest curs pozitiv al parteneriatului nostru, contribuind împreună la întărirea şi afirmarea solidarităţii europene şi la succesul politicilor comune.

Relaţiile româno-ungare au devenit, în ultimul deceniu, un model în regiune. Am reuşit acest lucru prin eforturile autorităţilor, ale societăţii civile şi, în mod deosebit, prin contribuţia reprezentanţilor comunităţii române din Ungaria şi a celei maghiare din România.

Ca în fiecare an de 15 martie să afirmăm împreună, români şi maghiari, dorinţa noastră de a consolida spiritul deschis şi voinţa comună de a construi în armonie viitorul nostru european.

Un comentariu:

Anonim spunea...

Cam ciudat Comunicat.. Numai armonie nu a existat la 15 martie in Romania. Intre politicieni vorbesc. Cu oamenii simpli, care convietuiesc impreuna in armnie, e cu totul altceva. Anul acesta a fost mai liniste din cauza Summitului NATO, presupun. Si sper sa fie de bun augur.