sâmbătă, martie 22, 2008

Ministerul Afacerilor Externe...


21.03.2008 Organizarea unui seminar-dezbatere pe tema „Tratatul de la Lisabona: inovaţii şi beneficii”

Luni, 24 martie 2008, Ministerul Afacerilor Externe, organizează, cu sprijinul Reprezentanţei Comisiei Europene la Bucureşti, un seminar-dezbatere pe tema „Tratatul de la Lisabona: inovaţii şi beneficii”. Evenimentul se va desfăşura la sediul MAE, Sala Gafencu, între orele 10:00-13:00 şi se adresează reprezentanţilor administraţiei publice centrale, societăţii civile, mediului academic, mass media. Sunt invitaţi, de asemenea, reprezentanţi ai corpului diplomatic acreditat la Bucureşti.

In cadrul unei prime secţiuni a seminarului va fi abordată tema „O Europă mai democratică, mai puternică, mai eficientă”, intervenţiile urmând să se axeze asupra inovaţiilor aduse de Tratatul de la Lisabona in planul funcţionării mai eficiente şi mai ambiţioase a instituţiilor Uniunii. In cadrul celei de-a doua secţiuni, intitulate „Politicile Uniunii şi Tratatul de la Lisabona”, vor fi abordate aspecte referitoare la perspectivele deschise de Tratatul de la Lisabona in ceea ce priveşte aplicarea politicilor europene.

Vor susţine intervenţii în cadrul seminarului Adrian Cioroianu, ministrul afacerilor externe, Leonard Orban, comisar european pentru multilingvism, Daniel Dăianu, parlamentar european, Niculae Idu, şeful Reprezentanţei Comisiei Europene în România, Lazăr Comănescu, ambasadorul României pe lângă Uniunea Europeană, Adrian Ciocănea, şeful Departamentului pentru Afaceri Europene. Intervenţiile vor fi urmate de o sesiune de întrebări/ răspunsuri pe temele abordate.

Seminarul se înscrie în seria acţiunilor de comunicare publică privind Tratatul de la Lisabona avute în vedere de Ministerul Afacerilor Externe pe parcursul anului 2008.


21.03.2008 România nu este de acord cu punerea în discuţie a apartenenţei Taiwanului la China

România consideră contraproductive acţiunile unor factori politici din Taiwan, care au ca scop justificarea demersurilor secesioniste.

Reiterând respectarea strictă şi consecventă a principiului recunoaşterii unei singure Chine şi a Taiwanului ca parte integrantă a acesteia, România nu este de acord cu punerea în discuţie a apartenenţei Taiwanului la China şi se pronunţă pentru angajarea unui dialog constructiv în scopul identificării unei soluţii durabile.


21.03.2008 Sărbătorirea Zilei Internaţionale a Francofoniei în România

La 20 martie a.c., Ministerul Afacerilor Externe a organizat la Clubul diplomatic o serie de evenimente pentru celebrarea Zilei Internaţionale a Francofoniei, la care au participat aproximativ 300 de persoane: membrii corpului diplomatic ai statelor francofone acreditaţi la Bucureşti, reprezentanţi ai mediului universitar, cultural şi mediatic, precum şi elevi şi studenţi ai filierelor francofone.

Manifestările au fost deschise de conferinţa domnului Jacques Bilodeau, fost reprezentant personal pentru Francofonie al primului ministru canadian şi fost ambasador al Canadei în mai multe state francofone din Europa şi Africa. Cu acelaşi prilej au fost premiaţi câştigătorii concursului „Cangurul lingvist francofon”, organizat în colaborare cu Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului şi cu Fundaţia pentru Integrare Europeană « Sigma ». Premiul, acordat unui număr de 10 elevi din toată ţara, a constat într-o excursie de 10 zile la Paris, în cursul lunii august. Manifestările au continuat cu prezentarea primei generaţii de bursieri din cadrul programului « Eugen Ionescu » finanţat de Guvernul României şi gestionat împreună cu Agenţia Universitară a Francofoniei, proiect destinat cercetătorilor şi doctoranzilor din statele francofone din Sud.

Seria de manifestări a fost încheiată printr-o recepţie oferită de către domnul Adrian Cioroianu, ministrul afacerilor externe.

În preziua manifestărilor, ambasadorii statelor francofone acreditaţi la Bucureşti s-au deplasat la diferite licee din Capitală unde au susţinut conferinţe având ca scop promovarea valorilor şi diversităţii spaţiului francofon în rândul adolescenţilor bucureşteni.

Celebrarea Zilei Internaţionale a Francofoniei continuă şi în perioada 21 – 22 martie a.c., prin Festivalul filmelor digitale francofone, organizat de către MAE în colaborare cu Biblioteca Metropolitană Bucureşti şi Fundaţia Club A.

Niciun comentariu: