sâmbătă, martie 22, 2008

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie...


18 martie 2008
Nr. 47/VIII/3

C O M U N I C A T
Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus trimiterea în judecată a inculpatului Maghiar Teodor, fost rector al Universităţii din Oradea, pentru săvârşirea infracţiunilor de înşelăciune, fals intelectual, uz de fals şi fals material în înscrisuri oficiale.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:
În perioada ianuarie 2000 - ianuarie 2004, în calitate de rector al Universităţii Oradea, inculpatul Maghiar Teodor a întocmit şi trimis, în mod repetat, la Ministerul Educaţiei şi Cercetării (MEC), situaţii statistice conţinând date nereale referitoare la numărul de studenţi, precum şi la alte persoane admise la studii pe locuri fără taxă, cunoscând că, de numărul studenţilor depinde dimensionarea alocaţiei bugetare. Datele respective certifică în mod fals că anual, la universitate urmau cursuri pe locuri fără taxă între 17.000 şi 33.000 de participanţi la studii, în realitate fiind vorba de aproximativ 14.000. În felul acesta, inculpatul i-a indus în eroare pe funcţionarii MEC care au aprobat obţinerea, de către Universitatea Oradea, a unor alocaţii bugetare mai mari decât cele cuvenite. Mai mult, una dintre raportările false a fost făcută de către inculpat în cursul lunii noiembrie 2004, în numele Universităţii Oradea, în condiţiile în care nu mai ocupa nicio funcţie de conducere.
Prejudiciul adus bugetului de stat se ridică la valoarea de 882.045.609.000 ROL (echivalentul a aproximativ 24,3 milioane euro), reprezentând diferenţa dintre alocaţiile bugetare efectiv acordate de minister şi sumele ce s-ar fi cuvenit de drept în funcţie de numărul real al participanţilor la studii pe locuri bugetate.
În cauză s-a dispus disjungerea materialului de urmărire penală şi continuarea cercetărilor faţă de învinuiţii Maghiar Teodor şi Maghiar Traian Teodor, pentru săvârşirea infracţiunii de fals intelectual în legătură cu eliberarea unui număr de 26 de diplome de studii aprofundate unor cetăţeni străini care nu au fost înmatriculaţi şi nu au urmat cursuri de pregătire ori specializare la Universitatea Oradea. Pentru întreaga sumă rezultată ca fiind alocată în plus de la buget în urma supradimensionării numărului de studenţi de la Universitatea Oradea, MEC a precizat că se constituie parte civilă.
Pentru recuperarea prejudiciului produs bugetului Ministerului Educaţiei şi Cercetării, în sumă de 882.045.609.000 ROL în cauză s-a dispus instituirea sechestrului asigurator şi aplicarea inscripţiei ipotecare asupra bunurilor inculpatului Maghiar Teodor constând în: un autoturism MERCEDES BENZ A 140, 4 imobile (clădiri) cu valoare impozabilă totală de 1.612.828,29 RON, trei terenuri intravilan în suprafaţă totală de 3.171 mp;
Dosarul a fost înaintat Tribunalului Bucureşti.

18 martie 2008
Nr. 49/VIII/3

C O M U N I C A T
Răspunzând interesului public reflectat prin numeroasele solicitări de informare primite din partea reprezentanţilor mass-media, în legătură cu o declaraţie făcută de preşedintele Consiliului Judeţean Cluj Marius Nicoară în cursul zilei de 18 martie 2008, Biroul de Informare şi Relaţii Publice este abilitat să transmită următoarea precizare:
Serviciul Teritorial Cluj nu efectuează cercetări în legătură cu negocierea sau încheierea contractului de asociere între compania Nokia şi Consiliul Judeţean Cluj privind deschiderea unei fabrici de telefoane în Jucu şi nici în legătură cu investiţia efectuată de compania Nokia la Jucu, aşa cum, în mod eronat, a rezultat din declaraţia aparţinând preşedintelui Consiliului Judeţean Cluj, citat de agenţii de presă şi posturi de televiziune.
În realitate, investigaţia DNA priveşte împrejurările în care anumite persoane fizice şi juridice au achiziţionat terenuri în comuna Jucu, anterior relocării fabricii şi încheierii contractului de asociere, existând suspiciuni că respectivele persoane au beneficiat de informaţii potrivit cărora compania Nokia urma să deschidă o fabrică pe acele terenuri. Utilizarea unor informaţii care nu erau destinate publicităţii putea să aducă beneficiarilor foloase necuvenite prin creşterea valorii terenurilor achiziţionate. În acest scop, Serviciul Teritorial Cluj a solicitat informaţii şi documente atât Consiliului Judeţean Cluj cât şi altor instituţii publice.
Caracterul confidenţial al investigaţiilor efectuate de procurori impune instituţiilor publice să răspundă solicitărilor DNA şi nu să dea publicităţii aspecte legate de obiectul cercetărilor, fapt de natură să pericliteze buna desfăşurare a investigaţiilor.


21 martie 2008
Nr. 53/VIII/3

COMUNICAT
Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Piteşti au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor:

- POP CONSTANTIN, fost şef al Corpului Gardienilor Publici Vâlcea, pentru săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu contra intereselor publice în vederea obţinerii unui avantaj patrimonial pentru altul şi participaţie improprie la infracţiunea de fals, săvârşite în realizarea scopului urmărit prin infracţiunea de abuz în serviciu;
- ROŞOAGĂ LUCIAN-GHEORGHE, fost contabil şef la Corpul Gardienilor Publici Vâlcea, pentru săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu contra intereselor publice în vederea obţinerii unui avantaj patrimonial pentru altul şi participaţie improprie la infracţiunea de fals, săvârşite în realizarea scopului urmărit prin infracţiunea de abuz în serviciu;
- RADU STĂNESCU TOMA, administrator la S.C. DELTA RADU SRL Râmnicu Vâlcea, pentru complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice în vederea obţinerii unui avantaj patrimonial pentru sine şi infracţiunea de fals săvârşită în realizarea scopului urmărit prin infracţiunea de abuz în serviciu;
- MIHAI DAN, administrator la S.C. TUBINOX SRL Râmnicu Vâlcea, pentru complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice în vederea obţinerii unui avantaj patrimonial pentru sine şi infracţiunea de fals săvârşită în realizarea scopului urmărit prin infracţiunea de abuz în serviciu;
- MIHAI AUREL, administrator la S.C. RAMSILV SRL Râmnicu Vâlcea, pentru complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice şi infracţiunea de fals în înscrisuri sub semnătură privată;
- VASILE BOGDAN, asociat şi administrator la S.C. B.M. & COMPANY SRL Râmnicu Vâlcea, pentru complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice şi infracţiunea de fals în înscrisuri sub semnătură privată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:

În perioada aprilie 2003 – februarie 2005, inculpaţii Pop Constantin şi Roşoagă Lucian Gheorghe, în calitatea menţionată mai sus, au iniţiat şi derulat operaţiuni de compensare cu societăţile administrate de inculpaţii Radu Stănescu Toma, Mihai Dan, Mihai Aurel şi Vasile Bogdan, cu încălcarea gravă a dispoziţiilor legale ce reglementează operaţiunile de compensare.
Concret, operaţiunile de compensare s-au derulat utilizându-se facturi fiscale întocmite în fals de agenţii economici, facturi care ulterior erau anulate sau stornate, fără a fi înregistrate în evidenţa financiar-contabilă a Corpului Gardienilor Publici şi a agenţilor economici. Circuitele de compensare s-au derulat fără ca între persoanele juridice participante să existe operaţiuni economice reale şi fără să existe obligaţii de plată certe reciproce.
Pe cale de consecinţă, procesele-verbale de compensare, borderourile de compensare şi ordinele de compensare au fost întocmite de agenţii de compensare în temeiul unor documente falsificate.
Prin intermediul circuitelor de compensare fraudulos realizate, agenţii economici au încasat contravaloarea facturilor emise în fals, sume care au fost virate într-o proporţie mult mai mică Corpului Gardienilor Publici Vâlcea.
Prejudiciul cauzat Consiliului Judeţean Vâlcea prin operaţiunile de compensare nelegale este în cuantum de 19.441.694.750 ROL.
La data de 29 decembrie 2004, inculpatul Pop Constantin, în calitate de şef al Corpului Gardienilor Publici, a emis un ordin intern cu încălcarea reglementărilor legale în vigoare, iar inculpatul Roşoagă Lucian Gheorghe a întocmit nota contabilă referitoare la acel ordin, prin care s-a dispus casarea în întregime a echipamentului de serviciu al gardienilor publici, fără a se lua în calcul gradul de uzură şi durata de utilizare rămasă, în condiţiile în care un număr de 87 gardieni publici au fost transferaţi începând cu 1 ianuarie 2005 ca agenţi de pază la S.C. GARDIENII SRL, societate al cărei asociat unic şi administrator este inculpatul Pop Constantin.
Prejudiciul cauzat prin îndeplinirea defectuoasă a atribuţiilor de serviciu este în cuantum de 1.610.393.084 ROL.
Prejudiciul total cauzat Consiliului judeţean Vâlcea este în cuantum de 21.052.087.834 lei ROL.
În vederea recuperării prejudiciului s-a dispus măsura sechestrului asigurător asupra bunurilor inculpaţilor.
Dosarul a fost înaintat la Judecătoria Râmnicu Vâlcea.


21 martie 2008
Nr. 55/VIII/3

COMUNICAT
Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a infracţiunilor de corupţie săvârşite de militari au dispus trimiterea în judecată a inculpatului:

Colonel (r) PĂLTÂNEA CORNELIU, fost şef al Secţiei de Informaţii a SRI Prahova, reţinându-se în sarcina lui două infracţiuni de trafic de influenţă.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:
În perioada 1996-2001, în calitate de şef al Secţiei de Informaţii a SRI Prahova, inculpatul a pretins şi primit, în mod repetat, de la un cetăţean străin (persoană denunţătoare) servicii turistice gratuite şi alte foloase materiale, toate în echivalentul sumei de 20.000 USD, pentru ca în schimb să-l sprijine pe acesta, prin intermediul şefilor săi, să fie numit în funcţia de consul onorific al României într-o ţară străină.
De asemenea, inculpatul Păltânea Corneliu i-a înlesnit acestuia derularea unor acte de comerţ în România, uzând de influenţa pe care inculpatul o avea asupra unor oameni de afaceri şi politicieni români.
Prin rechizitoriu s-a mai stabilit că în cursul anului 2000, inculpatul a primit de la acelaşi denunţător cetăţean străin, cu titlu de împrumut, suma de 160.000 USD pentru a-i asigura protecţie în derularea unor afaceri în România. Suma nu a mai fost restituită.
În vederea confiscării sumelor primite cu titlu de mită, în cauză s-a dispus instituirea sechestrului asigurător asupra unui bun mobil aparţinând inculpatului, până la concurenţa sumei de 180.000 USD.
Dosarul a fost înaintat pentru judecare Tribunalului Militar Teritorial Bucureşti.

Un comentariu:

Anonim spunea...

Vedem deci cum se misca DNA.
Informatii importante ptr care cred ca toti care intram aici trebuie sa-ti multumim.