marți, martie 18, 2008

PDLPNL


Liderul PNL Călin Popescu Tăriceanu a cerut candidaţilor liberali din Bacău la locale să răspundă atacurilor lansate de PSD, care poate oferi doar o Românie ancorată în trecut, şi democrat-liberalilor care, influenţaţi de mentorul Băsescu, au uitat ajutorul acordat în 2004, "când erau în disoluţie".

Într-un discurs susţinut, marţi, în faţa candidaţilor PNL din Bacău la alegerile locale, Tăriceanu a cerut acestora să facă faţă atacurilor lansate în perioada campaniei de către reprezentanţii PSD, care nu pot oferi electoratului decât "o Românie ancorată în trecut sau viciile prezentului", şi celor ale foştilor parteneri de la PD, care în ultimii patru ani "au demonstrat că nu cunosc decât scandaluri politice".

El a caracterizat PDL drept un partid al cărui "mentor spiritual", Traian Băsescu, doreşte doar să atace şi să distrugă PNL.

"Aceasta este maniera în care democraţii ştiu să răsplătească mâna întinsă în 2004, când erau în stare de disoluţie de pe scena politică. Cred însă că românii nu sunt naivi şi nu doresc o Românie condusă de o singură persoană, ca Băsescu, în care ceilalţi din jurul său sunt trataţi ca lachei", a spus Tăriceanu.

Liderul PDL Theodor Stolojan a declarat, marţi că atacurile PNL privind creditul guvernamental din SUA, contractat când era prim-ministru, denotă un politicianism de o demagogie greu de explicat şi a susţinut că guvernele care i-au urmat sunt responsabile pentru nerambursarea datoriei.

"Lipsa de caracter a celor care mă critică din PNL este deja un fapt de notorietate şi mai mult nu am ce să spun. Este un politicianism ieftin. Dânşii sunt în cădere liberă şi încearcă fel de fel de fumigene. Un politicianism de o demagogie greu de explicat şi lipsă de caracter, evident", a declarat Theodor Stolojan, răspunzând criticilor aduse de mai mulţi deputaţi liberali, care au solicitat DNA şi Parchetului ICCJ să stabilească vinovaţii pentru neplata ratelor pentru creditul de 10 milioane de dolari contractat de Guvernul Stolojan în 1992 pentru importul de bumbac fibră din SUA, eroare financiară care a generat datorii publice externe de 830.000 de dolari.

Referindu-se la creditul la care invocat de PNL, prim-vicepreşedintele PDL a precizat că, din ceea ce îşi aduce aminte, "pentru că a trecut mult timp de atunci", a fost vorba despre "un credit acordat de Guvernul Statelor Unite ale Americii României, în condiţiile deosebite de atunci, când România nu avea resurse valutare".

"A fost un credit guvernamental pentru a ajuta industria românească din domeniu şi România are obligaţia să ramburseze acest împrumut. Singurul semn de întrebare pe care îl am eu este următorul. În momentul în care au fost privatizate acele fabrici şi care au folosit bumbacul, statul român trebuia să recupereze resursele pentru rambursarea creditului. Dacă nu a făcut-o, rău au făcut", a menţionat Stolojan, adăugând că pentru această situaţie sunt vinovate guvernele care s-au succedat la putere din acel moment.

Camera Deputaţilor a respins, marţi, un proiect de lege privind rambursarea a 830.000 de dolari dintr-un credit acordat de SUA Guvernului Stolojan pentru cumpărarea de bumbac fibră, cu acest prilej deputaţi ai PNL, PRM şi PSD aducând critici dure liderului PDL.

Creditul în valoare de 10 milioane de dolari a fost acordat pe o perioadă de 30 de ani pentru cumpărarea de bumbac fibră din SUA, iar pentru realizarea importului au fost desemnaţi prin licitaţie cinci operatori economici, SC Românoexport, SC Tricorom, SC Textilcotton, SC Impex Overseas Corp SRL şi SC Tuvic impex SRL. Aceste firme ar fi plătit dobânzile la creditele contractante doar până în 1998.

Niciun comentariu: