marți, martie 11, 2008

Scrisoarea lui Traian Băsescu către Călin Popescu Tăriceanu


Preşedintele României, Traian Băsescu, a trimis luni, 10 martie a.c., o scrisoare primului-ministru al României, Călin Popescu Tăriceanu.

Vă transmitem textul integral al scrisorii:

„Stimate Domnule Prim-ministru,

Având în vedere calitatea Preşedintelui României de garant privind aducerea la îndeplinire a obligaţiilor rezultate din actul aderării, impusă prin art. 148 alin. (4) din Constituţia României, vă solicit să dispuneţi iniţierea şi adoptarea unei Ordonanţe de urgenţă pentru abrogarea art. 214¹ - 214³ din Codul fiscal.

Sunt obligat să vă atrag atenţia că în conformitate cu art. 90 din Tratatul de instituire a Comunităţii Europene, între statele membre sunt interzise taxele vamale la import şi la export sau taxele cu efect similar, în cazul de faţă, taxa de primă înmatriculare a autoturismelor şi autovehiculelor.

Aceste prevederi au fost deja analizate de instanţele judecătoreşti competente de pe teritoriul României, care au evidenţiat că atât art. 214¹-214³ din Codul fiscal, cât şi pct. 31¹ şi 31² din Normele Metodologice de aplicare a Codului fiscal, intră în contradicţie cu legislaţia europeană, motiv pentru care au stabilit obligaţia statului român, prin direcţiile subordonate Ministerului Finanţelor, să restituie sumele încasate cu titlu de taxă pentru primă înmatriculare pentru autoturisme şi autovehicule, cu dobânda legală aferentă.

Vă solicit să luaţi în considerare şi precedentul creat prin hotărârile instanţelor judecătoreşti, prin care instituţiile şi organismele competente au fost obligate să înmatriculeze autovehicule fără plata taxei de primă înmatriculare impusă prin art. 214¹ – 214³ din Codul fiscal, stabilindu-se astfel încălcarea legislaţiei comunitare.

Apreciez absolut necesar să limitaţi prejudiciile cauzate României prin neaplicarea întocmai a Tratatului de aderare la Uniunea Europeană, dar şi să dispuneţi în acelaşi timp restituirea sumelor încasate nelegal, pentru că dincolo de probabilitatea unui val de astfel de hotărâri care ar impune acest lucru, există posibilitatea, după cum deja am văzut în hotărârile judecătoreşti, de a plăti dobânzi şi cheltuieli de judecată aferente proceselor desfăşurate în instanţele naţionale, care vor diminua şi mai mult veniturile bugetare.

În sfârşit, stimate domnule Prim-ministru, scrisoarea mea se poate sintetiza în două idei, şi anume:

1. Guvernul României trebuie să respecte angajamentele asumate prin Tratatul de aderare, drept pentru care vă solicit abrogarea de îndată a art. 214¹ – 214³ din Codul fiscal;

2. Încetaţi să-i mai desconsideraţi pe români, pentru că odată intraţi în Uniunea Europeană românii sunt apăraţi şi de instituţiile europene împotriva oricărui act ilegal şi abuziv al Guvernului României.

Sper într-o acţiune a dumneavoastră responsabilă şi imediată, pentru respectarea drepturilor românilor care, din păcate, sunt cei ce suportă şi vor suporta consecinţele unor astfel de măsuri care încalcă legislaţia, jurisprudenţa comunitară şi practica instanţelor judecătoreşti din România.

Cu stimă,

Traian Băsescu, Preşedintele României.”

Niciun comentariu: