marți, martie 11, 2008

Solicitarea preşedintelui de anulare a taxei auto, văzută de politicieni


Reprezentanţii partidelor politice au comentat, marţi, scrisoarea prin care preşedintele Traian Băsescu îi solicită primului ministru, Călin Popescu – Tăriceanu, anularea taxei auto.
Senatorul UDMR Frunda Gyorgy a declarat că scrisoarea are ca scop "captarea interesului alegătorului".
"Problema taxei de primă înmatriculare se află la Guvern, în urma discuţiilor cu Comisia Europeană. Trebuie să se pronunţe Parlamentul. Cred că demersul preşedintelui are scopul de a capta interesul alegătorului, pentru că toată lumea vrea să se renunţe la această taxă. Şi eu vreau. Cred că trebuie găsită o soluţie raţională, trebuie găsită o taxă pentru protecţia mediului, rezonabilă, în funcţie de gradul poluării pe care maşina respectivă o provoacă. Dar, oricum, competenţa e a Parlamentului", a spus senatorul UDMR.
Secretarul general al PC Codruţ Şereş a declarat că este normal ca preşedintele Traian Băsescu să-i ceară premierului Călin Popescu Tăriceanu eliminarea taxei auto, dar ar fi potrivit ca şeful statului să-i transmită şi fostului ministru al Mediului Sulfina Barbu o scrisoare pe această temă.
Şereş a declarat, pentru MEDIAFAX, că el nu înţelege de ce Guvernul se complace în această situaţie şi nu elimină taxa auto, atât timp cât cetăţenii, presa, moţiunea adoptată pe această temă au arătat că această taxă este total nepopulară.
El a mai spus că şi PC are o propunere legislativă privind anularea acestei taxe şi returnarea banilor încasaţi, iar, din discuţiile cu reprezentanţi ai Ministerului Finanţelor, a reieşit că şi aceştia au în vedere returnarea banilor şi modificarea acestei forme a taxei.
Secretarul general al PSD, Titus Corlăţean, a arătat că preşedintele Traian Băsescu şi premierul Călin Popescu Tăriceanu sunt cei care trebuie să rezolve problema taxei auto, dar nu prin scrisori demagogice, ci în interesul cetăţenilor.
"Taxa auto de primă înmatriculare este produsul Alianţei PNL-PD. Este obligaţa morală şi juridică a liderilor alianţei de dreapta, Băsescu şi Tăriceanu, să rezolve această problemă, nu cu scrisori şi declaraţii demagogice, ci în interesul cetăţenilor", a spus Corlăţean.
Preşedintele PDL Emil Boc consideră că scrisoarea preşedintelui Traian Băsescu adresată premierului pe tema taxei auto se încadrează în limitele constituţionale legale, deoarece şeful statului este garantului Tratatului de aderare a României la Uniunea Europeană.
El l-a acuzat, marţi, pe premierul Călin Popescu Tăriceanu că îi sfidează pe români, sfidează Constituţia şi Uniunea Europeană pentru că nu anulează taxa auto.
Potrivit liderului democrat-liberal, premierul se situează înafara legii şi deasupra intereselor românilor.
El a afirmat că PDL mai are nevoie de 18 semnături pentru moţiunea de cenzură privind taxa auto, pe lângă cele o sută strânse deja.
Preşedintele Traian Băsescu i-a trimis, marţi, o scrisoare premierului Călin Popescu Tăriceanu, în care îi cere să anuleze prin ordonanţă de urgenţă taxa auto, acuzându-l pe şeful Guvernului că prin aplicarea unor astfel de măsuri îi desconsideră pe români.
În replică, premierul Călin Popescu Tăriceanu a declarat, la Giurgiu, că preşedintele este în căutare de voturi ieftine şi nu a înţeles importanţa taxei auto, arătând că îi va solicita şefului statului să nu îi mai trimită scrisori, pe care oricum le vede la televizor.

3 comentarii:

Anonim spunea...

Evident ca Basescu avea dreptul si era indreptatit sa scrie asa ceva dar asta sunt drepturi pe care le avem si noi adica tu ,Bibliotecarului putei linistit sa-i scri lui T. o astfel de scrisoare dechisa si s-o publici pe unde poti. Presedintele in plus a avut si obligatia.

Anonim spunea...

PS Erata dupa 10 ore:...adica tu, Bibliotecarule...

Bibliotecaru spunea...

Da, în ziua de astăzi unele scrisori sunt deschise, altele sunt pierdute. Dacă le-am cunoaşte pe cele pierdute... :)