miercuri, martie 19, 2008

Acordarea de distincţii


Departamentul pentru Relaţiile cu Românii de Pretutindeni din cadrul Ministerului Afacerilor Externe a înaintat către Administraţia Prezidenţială propunerea ca preotul Bojan Aleksandrovic din Serbia, şi profesorul Petar Atanasov din Macedonia să primească o distincţie pentru promovarea identităţii culturale, lingvistice şi religioase a românilor de pretutindeni.
Preotul Bojan Aleksandrovici a iniţiat la sfârşitul anului 2004, demersurile pentru construirea la Malainiţa, a primei biserici ortodoxe din Serbia de nord-est în care, după două sute de ani, serviciul religios se desfăşoară în limba română.
Biserica de la Malainiţa este unica biserică din Serbia de nord-est în care slujba se desfăşoară în limba română, iar rolul ei în comunitate şi în afirmarea conştiinţei naţionale a românilor timoceni este fundamental.
Profesorul doctor Petar Atanasov este una dintre personalităţile marcante ale comunităţii aromâne din Macedonia, un reprezentant de seamă al meglenoromânilor.
De profesie filolog, profesorul Atanasov este primul lector de limba română din cadrul Universităţii „ Sf. Chiril şi Metodie”– Facultatea de filologie “Blaje Koneski” din Skopje (din anul 1970) şi şeful Catedrei de limbi şi literaturi romanice între anii 1984 – 1986, iar în perioada 2001-2003 a fost membru al senatului Universităţii.
Preocupările sale ştiinţifice sunt legate de domeniul lingvisticii române (dialectologie – meglenoromâna, aromâna), lexicografie. Ca vorbitor nativ al meglenoromânei, s-a implicat în conservarea şi cultivarea acestui dialect al limbii române, promovarea unei scrieri unitare a dialectului aromân, a istoriei şi culturii aromânilor.
Preşedintele României, domnul Traian Băsescu a acordat Ordinul “Meritul Cultural” în grad de Comandor preotului Bojan Aleksandrovic, şi Ordinul “Meritul pentru Învăţământ” în grad de Ofiţer domnului profesor Petar Atanasov.

Niciun comentariu: