marți, martie 18, 2008

Vizita Premierului Calin Popescu Tariceanu in Judetul Bacau


Declaraţii de presă susţinute de premierul Călin Popescu-Tăriceanu în cadrul vizitei în judeţul Bacău
Călin Popescu-Tăriceanu: Azi am fost în comuna Blăgeşti, unde am participat la lansarea Ghidului Solicitantului pentru Programul Naţional de Dezvoltare Rurală. Mă bucură că erau foarte mulţi primari din localităţile din judeţul Bacău, care în felul acesta vor putea să ia cunoştinţă cu elementele tehnice ale programului, cu modul în care se face accesarea, cu domeniile pentru care sunt disponibile fondurile europene şi fondurile guvernamentale pentru îmbunătăţirea performanţelor în agricultură, fie la nivel de ferme, fie la nivelul prelucrării produselor agricole sau, în ceea ce înseamnă infrastructura din mediul rural. Sunt cele trei domenii pe care fondurile vor fi accesate. După plecarea noastră urmează o sesiune tehnică cu specialiştii din Ministerul Agriculturii, de la nivel central şi nivel local, care vor da detaliile necesare pentru a avea cât mai multe proiecte depuse, adică să putem utiliza cât mai multe fonduri pe acest domeniu.
Iată, suntem în comuna Hemeiuş, unde împreună am vizitat un modern complex şcolar. Avem o şcoală care este refăcută, clădirea nouă, plus sala de sport. Toate m-au impresionat prin felul în care au fost făcute lucrările, în care au fost amenajate, nivelul de dotare al şcolii cu laborator de informatică, cu acces la Internet. Toate aceste lucruri dau suportul necesar procesului educaţional la nivel modern, la nivel european. Mă bucură acest lucru pentru că astfel diminuăm decalajele dintre zona rurală şi zona urbană şi le dăm copiilor noştri o şansă foarte bună pentru viitor, pentru momentul în care vor fi pe picioarele lor. O educaţie solidă îi va ajuta mult să poată să reuşească în viaţă şi să fie mulţumiţi de rezultatele muncii lor.
Discutam cu autorităţile locale – cu prefectul, cu primarul din Bacău, cu primarii din zonă - în perioada următoare trebuie să facem un efort pentru a atrage cât mai multă forţă de muncă - care în zona rurală este încă disponibilă - către zonele în care avem investiţii şi unde se resimte o lipsă de forţă de muncă. În acest sens, un sistem de transport flexibil şi uşor adaptabil la nevoile vieţii este una din cheile rezolvării acestei probleme. Pentru că altfel, dezvoltarea economică pe care România o cunoaşte în ultimii ani nu va putea fi continuată în acelaşi ritm. în condiţiile în care nu vom asigura forţa de muncă necesară asigurării cu efective, cu salariaţi, a tuturor activităţilor noastre.

Reporter: Aţi lansat deja acest ghid în două judeţe. Care credeţi că va fi gradul de absorbţie a fondurilor europene din câte aţi văzut până acum?
Călin Popescu Tăriceanu: Pe programele din domeniul agriculturii avem o experienţă foarte bună cu SAPARD şi cu Programul „Fermierul”, unde gradul de absorbţie a fost foarte ridicat. Am toate motivele să cred că acelaşi lucru se va întâmpla şi cu fondurile post-aderare. Este greu să fac predicţii în legătură cu nivelul de accesare. Acest lucru îl vom putea vedea la sfârşitul anului 2008 şi mai cu seamă în anul 2009, pe măsură ce aceste programe vor intra în derulare pe o scară cât mai largă.

Reporter: Spuneţi că CEC –ul va avea un rol important în absorbţia fondurilor structurale?
Călin Popescu-Tăriceanu: Da. CEC-ul are o reţea extrem de extinsă în mediul rural şi acest lucru îi va da un avantaj. La întâlnirea pe care am avut-o la Ministerul Agriculturii cu celelalte bănci, cu toate băncile mari din România, am constatat interesul acestora pentru a participa la derularea programelor cu finanţare europeană şi nu numai. Este o competiţie deschisă.

Reporter: Dacă v-aţi implicat atât de mult în aceste programe agricole, să înţelegem că nu se va mai pune problema privatizării ulterioare a CEC?
Călin Popescu-Tăriceanu: Nu. Nu are nicio legătura una cu alta. Eu cred că CEC poate să fie o bancă care să funcţioneze în parametri de performanţă şi profitabilitate, aşa cum este astăzi. În condiţiile în care performanţa se va accentua, atunci va fi atractiv şi pentru o privatizare. Rămâne de văzut cum vom face privatizarea. Până acum, în România, nimeni nu a avut curajul să facă o privatizare cu capital românesc. S-a încercat permanent privatizarea cu un partener strategic din străinătate, care nu întotdeauna are interese care să fie în concordanţă cu interesele naţionale. Eu cred că a venit vremea ca, pe măsură ce capitalul românesc începe să se întărească, el să se manifeste în diferite sectoare – sectoare de servicii, bancar, financiar, sectoare industriale. În continuare, vreau să încercăm să abordăm dintr-o altă perspectivă privatizarea.

Reporter: ......concesionarea aeroportului din Bacău. Este o premieră pentru România.
Călin Popescu-Tăriceanu: Eu cred că acest tip de servicii... este foarte bine dacă găsiţi întreprinzători privaţi care vor să le opereze. Ca peste tot, nu cred că aceasta este o activitate care să ţină de autoritatea locală. Nu ştiu cine este întreprinderea care a concesionat, nu ştiu detaliile, însă Bacăul are un potenţial mare pentru zona aferentă şi să sperăm că rezultatele vor fi bune.

Niciun comentariu: