marți, martie 11, 2008

Concomitent cu CCR şi Parlamentul


Urmărirea penală a miniştrilor parlamentari, cu acordul Legislativului.
Deputaţii au adoptat, luni, pe articole, un proiect de lege prin care se poate declanşa începerea urmăririi penale împotriva miniştrilor care sunt parlamentari numai cu aprobarea Camerei Deputaţilor sau Senatului, deşi reprezentanţii PDL au solicitat amânarea lui.
Deputatul PSD Eugen Nicolicea a introdus un amendament la proiectul de lege de modificare a legii răspunderii ministeriale, care prevede că, în cazul în care un membru al Guvernului pentru care preşedintele României a cerut urmărirea penală este deputat sau senator, ministrul Justiţie sau primul-ministru va solicita Camerei competente declanşarea procedurii de adoptare a cererii de începere a urmăririi penale.
În situaţia în care cel în cauză este ministrul Justiţiei, cererea se adresează primului-ministru.
Mai mulţi deputaţi ai PDL au cerut retrimiterea acestui proiect la Comisia juridică, pentru a se aştepta punctul de vedere al Curţii Constituţionale.
Deputatul PDL Daniel Buda a precizat că prin amendamentul lui Nicolicea se urmăreşte întrunirea unor condiţii cumulative pentru începerea urmăririi penale a unui ministru care este şi parlamentar, solicitându-se, pe lângă avizul preşedintelui, şi cel al Camerei din care face parte ministrul respectiv.
El a spus că se miniştrii parlamentari se bucură în acest fel de o dublă imunitate.
Reprezentanţii PNL, PSD, PC şi UDMR au susţinut amendamentul lui Nicolicea, arătând că textul este constituţional şi că retrimiterea la comisie nu face decât să tergiverseze adoptarea proiectului. Deputatul UDMR Mate Andras Levente a spus că trebuie adoptat acest amendament deoarece se înlătură eventualele presiuni pentru începerea urmării penale.
Deputatul PRM Lucian Bolcaş a spus că şi el susţine ideea că miniştrii parlamentari nu pot fi cercetaţi fără avizul Camerei din care fac parte.
"Aceasta este o chestiune de normalitate", a adăugat Bolcaş.
Deputaţii au aprobat şi un alt amendament, potrivit căruia prevederile privind începerea urmăririi penale se vor aplica şi foştilor miniştri.
Proiectul de lege urmează să primească marţi votul final al deputaţilor.
Camera Deputaţilor este forul decizional în privinţa acestui proiect de lege.
Curtea Constituţională a decis, luni, că Ministerul Public va sesiza Camera Deputaţilor sau Senatul, după caz, pentru a cere urmărirea penală a membrilor şi foştilor membri ai Guvernului care la data sesizării au şi calitatea de deputat sau senator.
Decizia Curţii Constituţionale conform căreia avizul Parlamentului e necesar pentru cercetarea miniştrilor sau foştilor miniştri, care au calitatea de parlamentar, este una normală, având în vedere că Guvernul primeşte votul de investitură din partea Legislativului, a declarat premierul Tăriceanu.
Ministerul Public este obligat să ceară Parlamentului avizul pentru cercetarea miniştrilor sau foştilor miniştri, care au calitatea de parlamentar, atunci când demnitarii sunt vizaţi în cadrul unei anchete.
Astfel, în cazul parlamentarilor Adrian Năstase - fost premier şi Miron Mitrea, Paul Păcuraru şi Codruţ Şereş - foşti miniştri, Parchetul este obligat să trimită, după caz, cererea de aviz pentru declanşarea urmăririi penale către Camera Deputaţilor sau Senat.
Curtea Constituţională (CC) a constatat existenţa unui conflict juridic între Ministerul Public - Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, pe de o parte, şi Parlament - Camera Deputaţilor şi Senat, pe de altă parte, în legătură cu procedura de urmat în cazul cererilor referitoare la urmărirea penală a membrilor şi foştilor membri ai Guvernului pentru faptele comise în exerciţiul funcţiei lor şi care, la data sesizării, au şi calitatea de deputat sau de senator.

Un comentariu:

Anonim spunea...

Si uite asa suntem unii mai egali decat altii, sa nu-i dai prin smoala si fulgi Bibliotecarule?